Budite sigurni da ste spremni za macu kao člana porodice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/12/2023

Budite sigurni da ste spremni za macu kao člana porodice

Da, maca je čovekova životna saputnica. I ona će biti uz vas uprkos svemu i voleće vas beskrajno. Ali postoji mnogo stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir pre nego što postanete vlasnik mačke. Zašto? Zato što se mačka ne uzima iz nekih sebičnih razloga, da vam prođe vreme, niti „da se deca igraju“, kao ni zbog toga što vam trenutno treba društvo. Zapamtite, maca je član porodice i ulazi u vaš svet do kraja života. Ako niste spremni da o njoj brinete narednih 15 i više godina, nemojte je ni uzimati! Ulice i azili su prepuni neželjenih mačaka, ostavljenih od onih koji je o njima trebalo da brinu do smrti. Mačka nije igračka koju treba da odbacite kada vam se situacija u kući promeni – to je živo biće za čiju ste dobrobit odgovorni.

piše: petmagazine.rs

Briga o mačakama je mnogo više od hrane, maženja i čišćenja posude za posip. Odvojite vreme da naučite ono što ne znate. Razumevanje potreba vaše nove mačke u smislu broge o njenom zdravlju i blagostanju, uveliko će doprineti njenom srećnom i zdravom životu, a i vašem. Zaštitite svoj dom, uklonite biljke koje su otrovne za mačke. Obogatite njeno okruženje kako biste ispunili prirodnu želju mačke da lovi, skače i igra se. (Savet: stubovi za grebanje i igračke za penjanje su obavezni!) Razgovarajte sa veterinarom o najboljim načinima da zadovoljite nutritivne potrebe vaše mačke i informišite se koju ljudsku hranu nikada ne bi trebalo da jede.

Jednokratni ili povremeni troškovi koje treba da planirate uključuju krevet, nosač, posudu za posip, lopatice, igračke, činije, stub za grebanje, putnu opremu, itd. Troškovi koji se ponavljaju predstavljaće najveći deo budžeta za kućne ljubimce, kao što su kvalitetna ishrana, posip i rutinske posete veterinaru. Uprkos najboljoj nezi, zdravstveni problemi se mogu pojaviti i nastaju, pa je dobra ideja da isplanirate kako ćete se nositi sa neočekivanim računima veterinara.

Svi članovi porodice treba da budu uključeni u odluku o dolasku mačke. Biće potrebno vreme, ljubav i povremene žrtve od svih u kući. Kao opšte pravilo, od dece mlađe od 6 godina ne treba očekivati da dosledno imaju značajnu odgovornost. Iako deca bilo kog uzrasta sigurno mogu biti uključena u brigu o mački, odrasla osoba u kući treba da ima krajnju odgovornost za bezbednost i dobrobit kućnog ljubimca.

Odluka da udomite mače ili odraslu mačku znači da ćete biti posvećeni makar jednu deceniju ili više brizi o zdravlju i sreći vašeg mačjeg prijatelja. Dugo nakon što početna euforija nestane, mačka će i dalje tražiti od vas negu, ljubav i druženje.

Brojni benefiti udomljavanja maca

 

Pre nego što udomite mačku, odvojite malo vremena da razmislite o tome kakva bi maca najbolje odgovarala vama i vašoj porodici. Ako puno putujete, da li ćete je povesti sa sobom ili praviti druge planove? Maca ne može da živi sama, niti je humano uzmimati macu koju ćete stalno i dugo da ostavljate. Ako planirate životne promene – selidbu, udaju, postaćete roditelji. Razmislite da li i u tom scenariju vidite macu pored vas. Ako je odgovor ne, nemojte uzimati mačku!

Biti vlasnik je velika odgovornost i mi potpuno razumemo one koji vole mace, ali nemaju mogućnost da imaju mačku. To je mnogo poštenije i humanije nego uzeti je, pa je nakon nekoliko meseci ili godina napustiti. Ima puno načina da se ljubav prema macama gaji i bez vlasništva. Otiđite u neki azil i volontirajte ili se priključite nekom udruženju za zaštitu životinja, pomozite šapicama u traženju doma ili privremeno brinite o njima dok ne nađu zauvek dom, nahranite mace sa ulice, napravite im sklonište da mogu da prežive zimu, iznosite im vodu…

U suprotnom, ako ste odvojili vreme za dobro razmišljanje i proveru i odlučili ste da ste spremni da udomite novog mačjeg prijatelja, čestitamo!