Istraživanje: Koliko dugo žive mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zivotni vek macaka
Od Dijana Đukić - 04/05/2018

Istraživanje: Koliko dugo žive mačke

Svaki vlasnik mace, ili onaj koji se tek priprema da to postane, zapitao se barem jedanput koliko dugo mačke žive? Srećom, baš kao i ljudski, i mačji životni vek sve je duži.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Na ovo pitanje nije jednostavno odgovoriti, jer očekivani životni vek zavisi od nekoliko faktora: okoline u kojoj mačka živi (kuća, dvorište ili ulica), ishrane, nege, aktivnosti, da li je mačka sterilisana, zdravstvenog stanja… Ipak, stručnjaci su uspeli da tokom godina utvrde barem okvire, i podele ih s nama. Evo do kojih saznanja su došli.

Sterilizacija mačaka

Sterilizacija je dokazano značajan faktor kad govorimo o dugovečnosti mačaka, pre svega zato što ova intervencija sprečava nastanak ozbiljnih zdravstvenih tegoba koje pogađaju reproduktivne organe u starijoj dobi mačke. Istraživanja su pokazala da sterilisana kućna mačka, koja se zdravo hrani i ima svu potrebnu negu, može živeti i više od 20 godina.

Rase mačaka

I rasa je svakako jedan od važnih faktora. Prema podacima, u najdugovečnije rasne mačke na svetu ubrajaju se balinezijska, persijska, sijamska, ruska plava, nebelung, američka kratkodlaka i japanski bobtejl. Njihov životni vek je između 15 i 20 godina. Ipak, naučnici su tokom godina utvrdili da mačke mešanci žive duže od čistokrvnih rasnih mačaka. Logično, i mačke koje žive u kući dugovečnije su od onih s ulice, a dokazano je i da ženke žive godinu do dve duže od mužjaka. Utvrđeno je i da je prosečan životni vek domaćih mačaka 15,1 godina.

Kućne mačke

Prema iskustvima američkih veterinara, kućne mačke žive čak tri puta duže od uličnih. Kad malo bolje razmislimo, to je i logično, s obzirom na to da je većina kućnih ljubimaca sterilisana, uredno vakcinisana, jede kvalitetnu hranu i ima redovne obroke, negu, živi bez stresa. Kad je o fizičkoj aktivnosti reč vlasnik je taj koji mora da ih animira i okupira – igračkama, penjalicama, grebalicama. Podaci pokazuju da je prosečni životni vek kućne mačke 16,8 godina.

Ulične mačke

Nažalost, mace s ulice nisu te sreće. Svakodnevno im prete brojne opasnosti, od točkova automobila, bolesti, drugih mačaka i pasa. Ima razlike, razume se, i da li mačka živi u gradu ili na selu, ali brojke su svakako poražavajuće. Životni vek uličnih maca je od tri do deset godina, a prosečan – svega pet i po godina. I zato je najbolji način da im pomognemo tako što ćemo ih udomiti, i od “uličarki” ih pretvoriti u voljene kućne ljubimce koji će biti srećni, zdravi i dugovečni.

Savet

Najbolji način da svom mezimcu obezbedite dugovečnost jeste da ga redovno, najmanje jedanput godišnje vodite veterinaru. Zatim, da u konsultaciji s njim odaberete najbolju hranu za mačku koja sadrži sve hranljive elemente neophodne za zdravlje celokupnog organizma. Da macu redovno četkate, perete joj zube, obezbedite pregršt zabavnih i atraktivnih fizičkih i mentalnih aktivnosti. I magazin Mačka može vam pomoći – na jednom mestu pronaći ćete sve informacije i važne savete. I na kraju, ali nikako najmanje važno – volite ih i mazite.

Ginisov rekorder

Najstarija mačka koja je zahvaljujući svojoj dugovečnosti dospela i u Ginisovu knjigu rekorda bila je Creme Puff  iz Ostina u Teksasu. Živela je neverovatnih 38 godina i 3 dana!

Najdugovečnije rasne mačke

Balinezijska

Persijska

Sijamska

Ruska plava

Nebelung

Američka kratkodlaka

Japanski bobtejl