Novi broj - mačke - Pet Magazine
#28

Novi broj magazina “Mačka”

Novi broj vašeg omiljenog magazina “Mačka” u prodaji je od ponedeljka, 30. avgusta.

 • Tema broja: Junakinje naših stripova
 • Meteoropate: Promena vremena – promena ponašanje
 • Ponašanje: Rođene kleptomanke

Poruči časopis

200 RSD (troškovi poštarine nisu uračunati u cenu i iznose 205 RSD)

  Časopis će Vam biti dostavljen na kućnu adresu i plaćanje će biti pouzećem.

  Možete nas pronaći i na “Moj kiosk” i drugim bolje snabdevenim trafikama u vašem komšiluku kao i u supermarketima “Maksi”, “Idea”, “Aroma”, “Merkator”, “Dis” i “Aman”, “Gomex” i “Univerexport”.

  Na stranicama novog broja možete pronaći pregršt korisnih saveta i zanimljivih tekstova, od kojih izdvajamo:

  Geografija: Mace iz Rusije

  Postoji mnogo zabavnih činjenica o mačkama i mnogi od nas se ponekad pitaju odakle dolaze sve različite rase. Malo istorije sigurno nikome nije naškodilo, pa je učenje o njihovom poreklu verovatno dobra stvar. Sa toliko različitih zemalja gotovo je nemoguće proći kroz sve njih, pa pokušavamo da se prvo usredsredimo na veće. Ako ste se ikada zapitali šta je Rusija mogla da ponudi osim votke i boršča, pročitajte u najnovijem broju!

  Tema broja magazina “Mačka”

  U ovom broju pričamo o macama u stripu. Mačka je važan simbol, metafora, a upravo u stripu, više nego i u jednoj našoj umetnosti vidimo drevni, čak šamanski odnos strahopoštovanja prema ovim lepim grabljivicama.

  mačka

  Pobediti nervozu

  Anksioznost kod naših ljubimaca se može ispoljavati na bezbroj različitih načina i oblika. Ona može biti inicirana različitim okidačima, bilo da je reč o stresnim situacijima ili npr. buci u stanu ili van njega – poput grmljavine. Pojačan strah i nervoza, međutim, mogu nastati i usled nekih naizgled banalnijh okidača, poput selidbe u drugi stan ili kuću. Mačja anksioznost takođe može biti uzrokovana i uvođenjem drugog kućnog ljubimca u kuću ili drugim značajnim promenama u vašem životu, npr. rođenjem deteta ili udajom/ženidbom. Nažalost, utvrđivanje tačnog uzroka stresa je gotovo nemoguće. Ako je vaše mače osetljivo, čak i jednostavne stvari, poput novog mirisa deterdženta za veš, novog nameštaja ili kutija za selidbe, mogu da izazovu nevolje.

  leži
  NOVI BROJ
  Ostale zanimljive teme iz novog broja
  Od peska do gline

  Mačke žive sa ljudima hiljadama godina, i veći deo tog vremena dolazile su i odlazile kako im je volja. Danas je život naših ljubimaca sasvim drugačiji – mi smo ti koji brinemo o njima, i većina nikada ne izlazi iz kuće, pa je kutija za posip najbolji izum, bar za vas, priznaćete.

  Šapa koja donosi novac

  U japanskom folkloru mačke imaju važnu ulogu saveznika i zaštitnika ljudi, a često im se pridaju i natprirodne moći poput one da mogu opčiniti čoveka. Kada su ljudi ruralnu sredinu zamenili urbanom, mačke su pošle zajedno sa njima zadržavajući svu zagonetnost prirode u sebi. Prema narodnim pričama, spasavale se ljude od sigurne smrti pa su počeli da ih povezuju sa srećom i blagostanjem.

  srecna macka
  Da, mačke sanjaju

  Sigurni smo da volite da gledate vašu ljubimicu kako spava, bezbrižno, nevino i mirno. O čemu je mogla da sanja i zbog čega joj se brkovi trzaju, a šape nespretno udaraju po nevidljivim igračkama, saznajete u novom broju magazina.