Maltipu: Razigrana pametnica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
maltipu
Od Nikola Nedeljković - 02/04/2019

Maltipu: Razigrana pametnica

Veoma je privržen vlasnicima i izrazito empatičan. Ako ste tužni, ovaj pas će učiniti sve da vas oraspoloži, pa se dokazao kao izvrstan terapeutski pas.

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Ako do sada niste čuli za ovu rasu, ne brinite. Maltipu još uvek nije ni priznat kao rasa, a reč je zapravo o jednom „fensi” mešancu – miksu maltezera i toy pudle. Zato i nije čudo što ovako neodoljivo izgleda. Opisuju ga kao lopticu punu ljubavi, privrženu vlasniku i kao ljubimca koji se uklapa u svaki dom. Idealno je društvo za starije osobe, ali i za ljude s malom decom, i uživa podjednako i u manjem stanu i prostranoj kući s dvorištem.

Privrženi mezimci

Baš kao i rase od kojih su nastali, psići rase maltipu su veoma privrženi, nežni, mazni i puni ljubavi za svoju ljudsku porodicu. Pokazali su se kao izvrsni terapeutski psi jer su izrazito senzitivni i ako su njihovi vlasnici tužni ili neraspoloženi – učiniće sve da im poprave raspoloženje. Takođe, veoma su empatični i osećaju svaku, pa i najmanju promenu u raspoloženju svojih vlasnika, pa se u tom sličaju neće odvajati od vas i neprekidno će vas ljubiti.

maltipu

„Dizajnirani” psi

Za ovakvu vrstu pasa pre se koristi izraz „dizajnirani” nego mešanci, jer su upareni ciljano, zbog svojih karakteristika i željenog izgleda. Ova rasa nastala je u Severnoj Americi iz želje da se dobije pas koji je hipoalergijski (poput pudle), ali naravno, to niko ne može da garantuje. Tvorci maltipua želeli su miks pudle i maltezera i dobili šarmantnog psića prelepe dlake koji se gotovo uopšte ne linja i koji je prava grudva ljubavi. Veoma je aktivan pas, uvek radostan i raspoložen za igru i bilo koji oblik fizičke aktivnosti i igre – šetnju, trčanje, igranje sa drugim psima, jurnjavu po kući, dobacivanje lopticom…

Karakteristike

Maltezer je psić poznat po prelepoj beloj dlaci i crnim očima, razigran i uvek prijateljski nastrojen. Vekovima je bio u ljudskom krilu, kao privržen i razmažen mezimac. Pudle su poznate i priznate kao izrazito inteligentni psi, aktivni, idealni za osobe koje pate od alergija. Rasa su koja se najčešće pari s drugim pasminama u cilju dobijanja ovakvih prelepih pasa, pa tako imamo i labradudla (mešanac labradora i pudle) i kokapua (mešanac koker španijela i pudle). Psići mogu više ličiti na pudlu, a imati temperament maltezera, i obrnuto. Ali, kakvi god da su, ovi psi su idealni mezimci.

Male pametnice

Maltipu je idealan za izbor za osobe koje ranije nisu imale pse, jer su izrazito inteligentni, brzo uče i lako se treniraju. Iako aktivni i razigrani, ovi psi su idealni mezimci i za starije osobe jer nakon šetnje ili dobacivanja lopticom vole da se ušuškaju kraj vlasnika na kauču, maze se, gledaju televizor i dremaju.

stene maltipua

Ne ostavljajte ih same

Bez obzira na rasu, nijedan pas ne bi trebalo da je tokom dana dugo sam, ali to naročito važi za maltipue, baš zato što su veoma privrženi ljudima i hipersenzitivni. Imajte na umu da pas ove rase želi da je uvek uz svog vlasnika, pa ga vodite sa sobom gde god možete. U domu će vas uvek pratiti u stopu i interesovati se za sve što radite. Maltipui obožavaju decu, ali pošto su sićušni, preporučuju se porodicama s decom starijom od šest godina, koja će s njima biti nežna. Najveći broj pasa ove rase uživa u društvu drugih pasa, mačaka i ostalih životinja u domu.

Lajavci

Psi ove rase umeju biti poprilično lajavi, zato što im ništa ne promiče, i lavežom će vas uvek obavestiti da je neko pred vratima ili da se nešto drugo dešava – u kući, na ulici… Biće vam potrebno strpljenja da svog psića naučite kada je poželjno da laje (neko je pred vratima), a kada ne, ali s obzirom na to da su prave male pametnice, samo budite dosledni i uspećete.

Leglo

Kada birate štene, najpre se, naravno, raspitajte o odgovornim i registrovanim odgajivačima ove rase, kako biste bili sigurni da ćete dobiti zdravog psa. U našoj zemlji maltipue drže odgajivači pudli i maltezera. Preporuka je da se raspitate i o roditeljima svog mešanca, da ih vidite i upoznate (vidite kakvog su karaktera i zdravlja).

Nega dlake

Iako se veoma malo linjaju, potrebno je da svog mezimca svakodnevno četkate kako mu se dlaka ne bi umrsila. Takođe, preporučuje se i kupanje jedanput mesečno, a najbolje bi bilo da svog ljubimca prepustite rukama iskusnih grumera koji će brinuti o njegovoj prelepoj dlaci.

maltipu

Alavi

Psići rase maltipu skloni su gojenju i, uprkos malim dimenzijama, veoma su alavi pa bi na to trebalo da obratite pažnju. Idealno je davati im veći broj malih obroka i omogućiti im svakog dana dosta fizičke aktivnosti. Tokom dana im je dovoljno oko tridesetak minuta šetnje – najbolje je podeliti to u dve šetnje, i igrati se s njima u domu. Idealni su kandidati za agiliti i vežbe poslušnosti, a možete ih naučiti i raznim trikovima.

Separaciona anksioznost

Kao što smo napomenuli, ovi psi su veoma senzitivni i ne vole da budu sami. Ako se nađu u domu zauzetih vlasnika koji su često i dugo van kuće, patiće od separacione anksioznosti (straha od odvajanja) i postaće veoma destruktivni. Ne biste mogli ni da zamislite kakav nered može napraviti ovako mali pas. Žvakaće sve što mu padne šapa, uriniraće po kući, neprekidno lajati…

Činjenice

Ova rasa se razvila tek u poslednjih tridesetak godina (tokom devedesetih godina prošlog veka) u SAD, gde je i najpopularnija, ali se sve češće viđa i traži i u drugim delovima sveta

Visina

20 cm je prosečna visina maltipua

Težina

2‒9 kg su teški

Vek

10‒13 godina žive u proseku

Izgled

Štenci maltipua rađaju se u svim mogućim bojama, u zavisnosti od boje roditelja, pa tako mogu biti beli, aprikot, krem, sivi, braon i u kombinacijama ovih boja… U istom leglu mogu se videti štenci svih varijacija kad je boja posredi.