Detaljna objašnjenja nekih čudnih ponašanja mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 24/12/2023

Detaljna objašnjenja nekih čudnih ponašanja mačaka

Sigurni smo da volite svoju mačku i da ste njome opčinjeni, ali možda niste u potpunosti svesni koliko vas često vaša ljubimica – i njena celokupna vrsta – zbunjuje svojim ponašanjem? Na dnevnom nivou verovatno sebi postavite mnogo pitanja vezano za ponašanje svoje krznene prijateljice.

piše: petmagazine.rs

SPAVA OTVORENIH OČIJU

Nemojte da vas iznenadi ova njihova sposobnost. Pa, mačke mogu izabrati da spavaju otvorenih očiju kada su u laganom snu. Kada je mačka u laganom snu, ona je u režimu mirovanja, ali može lako da reaguje na sve što se može dogoditi u njenom okruženju dok spava. U laganom snu i dalje su veoma svesne šta se dešava u njihovoj okolini. Njihove uši bi se takođe trzale i pokazivale u pravcu nečega što bi moglo privući njihovu pažnju. Spavanje otvorenih očiju omogućiće vašoj mački da se oseća ugodnije u svom okruženju. Iako je vaš dom bezbedan i niko ne može da povredi vašu mačku, ona je i dalje spremna da se tako ponaša.

BEŽI NAKON OBAVLJANJA NUŽDE

Ovo je jedan od specifičnih mačjih postupaka koji izazivaju brojne polemike među vlasnicima. Poznato je da mace, nakon što obave nuždu i zakopaju je, brže-bolje iskaču iz kutije s posipom. Dugo se mislilo da je reč o bežanju od neprijatnih mirisa, ali nauka kaže da to nije razlog. Naime, mačke se ovako ponašaju od davnina. Miris koji ispuštaju tokom obavljanja nužde u divljini je služio za obeležavanje teritorije, ali je on takođe jasan pokazatelj drugima da u blizini ima još životinja. Mačke su u područjima gde su imale neprijatelje uvek zatrpavale svoju nuždu, a zatim bežale što brže i što dalje od tog mesta.

OBARA STVARI

Mačke imaju reputaciju da obaraju stvari sa stolova i polica. Ovo može biti frustrirajuće za svakog vlasnika mačke. Zašto mačke insistiraju na tome da obaraju naše stvari? Mačke, čak i one koje žive samo u zatvorenom prostoru, imaju duboko ukorenjene predatorske instinkte. To je zato što se smatraju “pravim” mesožderima. U stvari, igračke za mačke kao što su igračke sa štapićima, laseri i štapovi su zabavni za vašu mačku jer su rešenje za ove instinkte. Obaranjem olovke sa vašeg stola mogu da pokušavaju da utvrde da li je olovka potencijalni plen. Dalje, usled dosade i ako vaša mačka ne dobije stimulaciju kroz aktivnu igru, može početi da cepa vaš nameštaj, da se penje na vaše zavese i da se igra sa stvarima koje nisu namenjene da budu igračke za mačke, kao što su stvari koje su ostavljene na stolu. Ako vaša mačka želi pažnju od vas, može početi da obara stvari kako bi je i privukla.

VOLI OBUĆU

Postoje legitimni razlozi zašto mačke smatraju cipele tako fascinantnim, a razumevanje ovih razloga može pomoći u suzbijanju bilo kakvih problema vezanih za cipele u budućnosti. Evo nekoliko razloga zašto bi mačke želele da ostanu u blizini cipela. Mačke su po prirodi radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti mirise koji su im poznati i zbog kojih se osećaju sigurno i opušteno. Mačke same stvaraju i luče svoje jedinstvene mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kada vaša mačka trlja lice o vas ili neki predmet, ona ostavlja svoj trag kao način da kaže: „Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno“.Spavanje na cipelama bi mogla biti metoda samoumirenja vaše mačke dok ste odsutni tokom dana.

VALJA SE U PRAŠINI

Ovo ponašanje kod mačaka (i kod većine sisara takođe) je nekima poznato i kao kupanje u prašini ili kupanje u pesku. Može biti mnogo razloga zašto se čini da vaša mačka uživa u valjanju po prašini. Pa, zna šta radi. Za nas ljude, prljavština je jednostavno prljava – puna klica i organizama koji mogu postati štetni za nas. Ali za mačke, nekako, valjanje u prljavštini pomaže im da postanu zdravije. Valjanje u prljavštini je način za mačku da ohladi krzno. Baš kao što grebu po nameštaju ili piške po vašim stvarima, da bi ostavili svoj miris i obeležili svoju teritoriju, valjanje u prljavštini deluje isto.

Promene ponašanja kod mačaka: Razumevanje uzroka i pomoć

 

MESI ŠAPICAMA

Ako ste pažljiv mačji roditelj i detaljno proučavate ponašanje svoje ljubimice, verovatno ste primetili macu kako mesi šapicama na mekanim predmetima poput ćebenceta, jastuka… Ovaj njihov potez je jedinstven jer je veoma ritmičan, baš poput vaše ruke koja mesi testo za hleb ili kiflice. Naravno, isti ovaj postupak može da izvede u vašem krilu i jasan je pokazatelj da se maca oseća voljenom i opuštenom, a tu ljubav i uzvraća.

LAGANO I NEŽNO TREPĆE

Mi ljudi imamo najrazličitije “kodove” prilikom komunikacije, a komunikacija očima važan je deo naše vrste. Slično je i u životinjskom carstvu. Istraživanja su pokazala da ukoliko pogledate u macu i uputite joj nežan treptaj očima, saopštavate joj da ste svesni njenog prisustva i da ne predstavljate pretnju za nju. A ukoliko vam maca i uzvrati istim gestom, zasigurno vam pokazuje ljubav i poverenje. Zato se ovakav način njihove komunikacije smatra “nežnim poljupcem”.