Japanski bobtejl: razigran, inteligentan i druželjubiv - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 13/03/2023

Japanski bobtejl: razigran, inteligentan i druželjubiv

Najupečatljivija karakteristika ove mačke je savijen, kratak, “zečji“ rep (dlaka je na repu gušća i duža). Ovim macama su svi repni pršljenovi srasli, a čudnovat rep ovih maca rezultat je prirodnog fenomena – čovek se u anatomiju nikad nije umešao.

Piše: petmagazine.rs

Legenda kaže da je prva bobtejl mačka na tle Japana stigla pre više od 1.000 godina i to kao poklon kineskog cara japanskom. Tokom vekova, ne samo da su ove mace bile ljubimice na dvorovima japanskih careva, već su bile i vrsni čuvari zaliha žitarica i unosnih svilenih buba. Glodari su najveći neprijatelji ovih japanskih bogatstava, pa su mačke bile najbolji čuvari.
Ove mace u Japanu su danas simboli sreće i blagostanja. Japanski bobtejl poslužio je kao inspiracija za planetarno popularnu franšizu Helo Kiti.

Izgled
Ovo su mačke srednje veličine i teže od tri do šest kilograma. Kratkodlake su, mišićave mačke lepih linija i jakih kostiju. Oči su im krupne i ovalne, jagodice visoko postavljene, a nos je dugačak. Uši su velike i široko postavljene.

Karakter
Veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici, razigrana je, obožava decu i odlično se slaže s drugim ljubimcima u domu. Japanski bobtejl obožava da se igra, a veoma je karakteristična njena želja da bude u grupi. Uživaće u domu višečlane, glasne i energične porodice.

Stalno pokazuje naklonost svojim vlasnicima i oglašava se tihim ali veselim „glasom“. Uvek će imati nešto da vam saopšti i iznenadiće vas raznolikošću svog mjaukanja. Mnoge mace ove rase svuda sa sobom nose svoje omiljene igračke, i obožavaju da brčkaju šapicama po vodi – nemojte se čuditi što će vam slavine u stanu stalno biti odvrnute.

Energija i inteligencija
Neumorna je mačka, pa svakog dana posvetite vreme da joj bacate lopticu, mamite je perjem ili naterate da trči tako što ćete joj puštati igračku miša da brzinom munje jezdi po stanu. Uživa i u mozgalicama, pa obavezno nabavite interaktivne posude za hranu u kojima će morati da „juri“ i šapicama pronađe način da hvata granule. Kad se uželi odmora, uvek će biti u vašem krilu. Veoma je inteligentna i lako će naučiti da hoda na povocu, kao i razne trikove – da vraća lopticu, „baci pet“ i slično. Ne dozvolite da joj bude dosadno, jer može iznaći razne kreativne načine da u domu napravi haos kako bi se zabavila. Nikad ne bi trebalo da bude jedini mezimac u domu, već u društvu drugog bobtejla ili prijateljski nastrojenog psa.

Zdravlje i nega
Spada u izuzetno zdrave pasmine i nema genetskih oboljenja. Kad je reč o nezi dlake, ima veoma kratku poddlaku (i kratkodlaka i dugodlaka verzija rase) pa se ne linja mnogo. Četkanje jedanput nedeljno biće sasvim dovoljno da uklonite mrtvu dlaku i održavate joj krzno zdravim i sjajnim. Krzno japanskog bobtejla je gotovo vodootporno.