Bernski planinski pas: Nežni div - Pet Magazine
bernski planinski pas
Od petmagazine.rs - 21/01/2022

Bernski planinski pas: Nežni div

Gotovo nikad ne laje, poznat je kao prava maza i jedan od najdruželjubivijih pasa na svetu

Piše: petmagazine

Bernskog planinskog psa sve češće možemo videti i u našoj zemlji, i uprkos njegovim gabaritima i snazi, gotovo da nema deteta i čoveka koji mu ne priđu da ga pomaze. Ovaj pas je uvek prijateljski nastrojen i sa širokim “osmehom na licu“. Ukratko – reč je o nežnom divu kojeg svi obožavaju i koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Poreklo 

Pripada skupini velikih pasa i veoma starih pasmina, a svoje poreklo, kao što mu i ime kaže, vuče iz Švajcarske, iz okoline Berna. Preciznije, vekovima se uzgajao u podnožju švajcarskih Alpa oko Burgdorfa. Najpre je počeo da se uzgaja kao čuvar stada i gonič stoke. Iako je danas najčešće voljeni kućni ljubimac, nadaleko je poznat i kao pas čuvar, pas za vuču i spasilac ljudi iz ruševina i lavina.

PROČITAJ JOŠ: NAJČEŠĆI PROBLEMI SA ŠAPAMA

Desna ruka poljoprivrednika

U nekim istorijskim spisima pominje se da je ovaj pas još u rimskoj vojsci korišćen kao borbeni div koji je unosio nemir u neprijateljske redove. U njegovoj zemlji porekla veruje se da je bernski planinski pas već 2.000 godina verni pratilac poljoprivrednika.

Pre nešto više od dva veka više od trećine Švajcaraca bavilo se poljoprivredom i ovaj pas uvek im je bio veran pomagač, gonič i čuvar stada. Godine 1889. želeli su da sačuvaju i održe ovu pasminu, pa je osnovan prvi kljub ljubitelja i odgajivača ove, i drugih autohtonih rasa, po imenu Berna.

Karakter

Kad je reč o karakteru bernskog planinskog psa, možemo govoriti samo u superlativu. On je pravi plišani meda među psima, poznat kao prava maza i jedan je od najdruželjubivijih pasa na svetu.

Veoma je lojalan, pažljiv, prepun ljubavi za svoju porodicu, druge ljubimce u domu, a najviše prema – deci. Želi da bude uključen u sve porodične aktivnosti. Više od svega želi da udovolji, a kako je i veoma inteligentan, brz i okretan, veoma lako uči komande i trikove, i uživa da ispunjava zadatke.

Izrazito je stabilan i smiren, nikad agresivan, ali će svojim životom štititi one koje voli ako zapreti opasnost. Najupečatljivija crta njegovog karaktera je veselost i razdraganost u svakom trenutku. Ovaj pas gotovo nikad ne laje.

Iako im stan i urbane sredine nisu prirodno stanište, zbog predivne naravi lako se prilagode životu u gradu ako se redovno izvode i ako im se omogući trošenje neisrcpne energije. Brzi su, okretni i agilni. Srećnog i zadovoljnog bernskog planinskog psa prepoznaćete po tome što će noću spavati kao top – neverovatnih deset do 14 sati! Mnogi vlasnici širom sveta ističu da psi ove rase barem jedanput mesečno išetaju iz dvorišta ili se odmetnu tokom šetnje, pa o tome povedite računa.

Bernski planinski pas je snažan i jak

Izrazito su jaki i mogu vući i do deset puta teži teret od svoje telesne težine. Uzimajući u obzir njegovu snagu i veličinu, štene je od prvog dana potrebno socijalizovati, naučiti osnovama poslušnosti i lepog ponašanja.

Osim redovnog i svakodnevnog vežbanja, istrčavanja i igre (minimalno 30 minuta brzog tempa dnevno), posebnu pažnju trebalo bi obratiti na ishranu, jer je ova pasmina sklona gojaznosti. Dobro podnosi hladnoću i obožava da je napolju, ali ga čuvajte tokom vrelih dana jer vrućinu ne podnosi dobro.

Iako velik i snažan, ovaj pas veoma loše reaguje na vikanje i grdnju – veoma je osetljiv, pa nikada nemojte biti grubi i prestrogi, već ga smireno vaspitavajte i trenirajte.

Nega

Ima dugu i gustu dlaku, pa ukoliko ne volite četkanje i imate problem s dlakama – ovo nije pas za vas. U proleće i jesen linjaće se mnogo, pa će vam usisivač i četka postati najbolji prijatelji.

Zdravlje

S obzirom na to da pasa ove rase nema u izobilju, vremenom su se kod ove pasmine razvila ozbiljna genetska oboljenja i bernski planinski pas je veoma nežnog zdravlja.

Neke od najčešćih bolesti su različite vrste karcinoma (maligni tumori koji su agresivni, brzo se šire i najčešće napadaju jetru, slezinu, limfne čvorove, kosti, pluća), zatim displazija laktova i kukova, problemi sa štitastom žlezdom i imunitetom, alergije, uvrtanje želuca.

Imaju i osetljivo srce – aortna stenoza najčešća je nasledna bolest kod ovih pasa (suženje aortnog otvora koje otežava izbacivanje krvi iz leve komore u aortu). Međutim, ako se podrobno raspitate i psa nabavite od odgovornog odgajivača, šanse da će vaš pas dobiti neko od ovih oboljenja su minimalne.

Izgled

Izuzetno snažan pas, spada u velike pasmine. Stamen, pas velike glave. Trobojan s dugom svilenkastom dlakom koja može biti ravna ili valovita, i potrebno ju je stalno održavati.

Da li znate… da ova pasmina prednjači na listi najmanje agresivnih pasa i da obožava mališane

Činjenice 

10 puta teži teret od svoje težine mogu vući ovi snažni psi

58–66 cm je visina ženki

64–70 cm je visina mužjaka

32–43 kg teže ženke

36–52 kg je težina mužjaka

8–10 godina je životni vek

4–8 štenaca ženka donese na svet

16 komentara

  1. Nas je imao devet godina(imao je epilepsiju)
   A u nemackoj smo upoznali jednog od 12 (ili 14 god, nisam sigurna)
   Sada imamo zenku i nadam se da im je produzen zivotni vek😊🐕

 1. Moji roditelji imaju ovog psa. Ima 8g. Trenutno je jako bolestan. Na lekovima i infuziji. Jetra je u pitanju. Svi mnogo tesko podnosimo. Deca( 4 unucadi) su jako vezani za njega. Znam d je njegov zivotni vek pri kraju ali be znam kako cemo preboleti kada ga vise ne bude bilo.

  1. Mi smo imali Abu,koja se razbolela od karcinoma limfnih zlezda,ali se ona pre toga ostenila,i imali smo istovremeno dva psa,pa kada je Aba uginula,deca su imali Doli za utehu.Ali je bilo jako potresno,plakali smo svi u kuci ,oni su nama deo porodice,deci najbolji prijatelji.Najbolja i najlepsa rasa za porodicu,narocito decu.

  1. Draga Mina, svaki pas može da živi u stanu ako tokom dana ima dovoljno fizičke aktivnosti, i ako ne ostaje predugo sam. Stručnjaci kažu 4-6 sati maksimalno pas može biti sam kod kuće, ako mu naravno ostavite igračke da se zanima 🙂 Nadam se da smo pomogli, srdačan pozdrav od naše redakcije 🙂

 2. Da li je bolje da uzmem zenku ili muzjaka mislim ja sam pitala drugaricu koji je bolji a ona kaze da je zenka a volela bi da cujem odgovor i od strucnjaka za ovu rasu

  1. Draga Mina, najbolje je da se oko ovog pitanja posavetujete sa odgajivačem. Razlike su zaista minimalne, bernski planinski pas je predivna rasa, i sigurno nećete pogrešiti bilo da uzmete mužjaka ili ženku 🙂 Veliki pozdrav od naše redakcije

 3. Pingback: 10 najpopularnijih pasmina u 2019. godini prema Guglu - Pet Magazine
 4. Nas je imao devet godina(imao je epilepsiju)
  A u nemackoj smo upoznali jednog od 12 (ili 14 god, nisam sigurna)
  Sada imamo zenku i nadam se da im je produzen zivotni vek😊🐕

 5. Nas Lux je poziveo 11,5 godina, na kraju smo morali da ga uspsvamo, zadnju godinu zivota je bio jako bolestan. Sahranili smo ga u uglu dvorista nase vikendice na Zlatiboru i tu smo posadili mladu tresnju.

 6. naš Buddy je doživio 13 i pol god bio je više od kućnog ljubimca, postao je član familije i veliki preslatki prijatelj.

  1. Koliko cesto mogu da se kupaju?
   Sta moze da im se daje od hrane sem granula i vlazne hrane iz konzervi?

 7. Nasa Nora je blagodet za sve ukucane.Pazljiva,mazna,pametna…saml reci hvale za ovu vrstu.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.