Najskuplje rase mačaka na svetu: Sedam veličanstvenih - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/12/2023

Najskuplje rase mačaka na svetu: Sedam veličanstvenih

Koja je najskuplja rasa mačaka na svetu za 2023. godinu? Ashera rasa snežnog leoparda daje samo pet legla godišnje, tako da je posedovanje jednog pravi dragulj. Odnosno, ako ste voljni da izdvojite 125.000 dolara po komadu. Evo liste najskupljih rasa mačaka na svetu u 2023:

piše: petmagazine.rs

AŠERA – DO 125.000 DOLARA

Ašera (Ashera) je trenutno najređa i najskuplja rasa mačaka u svetu. Veruje se da je nastala ukrštanjem azijske leopard mačke sa divljom afričkom mačkom – servalom. Međutim, prava genealogija ašere i dalje je nejasna i kontroverzna. Ašera je hibrid koji je nastao 2007. godine, u SAD, u laboratoriji kompanije “Lifestile Pets” iz Los Anđelesa. Ova egzotična rasa je hibrid azijske leopard mačke, domaće kućne mačke i afričkog servala. Što se tiče ličnosti, lojalna je, privržena i veoma inteligentna. Uprkos kontroverzi oko njene genetike, Ašera je najcenjeniji kućni ljubimac na svetu. Ašera je veličanstvena, izuzetno društvena mačka mirnog temperamenta. Poznata je po “psećem” ponašanju i odličnoj interakciji sa ljudima i drugim ljubimcima.

SAVANA – 50.000 DOLARA

Savana mačka hibridna je rasa mačke koja je nastala 1986. godine ukrštanjem servala i domaće mačke. Ova rasa je 2001. godine prihvaćeno od strane Međunarodnog udruženja za mačke (TICA), kao novu registrovanu rasu. Visoka je, vitke građe, pa se čini i većom nego što zaista jeste. Njihovo krzno prekriveno je tačkastim šarama, a boje tačkastih pruga koje se prihvataju kao standard su – braon, crna, srebrna i “boje crnog dima”. Veoma su radoznale, energične. Obožavaju da skaču i penju se na visoka mesta poput vrata, frižidera ili visokih ormara. Iz stojećeg položaja mogu skočiti i do 2,5 metra. Lojalne su svojim vlasnicima, izuzetno prijateljski raspoložene.

Najnežnije rase u mačjem svetu

 

BENGALSKA MAČKA – 25.000 DOLARA

Ova rasa mačaka poreklom iz SAD-a, nastala je ukrštanjem domaće mačke sa azijskom leopardastom mačkom. Iako ćete najpre pomisliti da je svoj naziv dobila po svom divljem rođaku – bengalskom tigru, to nije sasvim tačno. Zapravo, ime je dobila po latinskom nazivu za azijsku leopardastu mačku. Na njenom stvaranju radili su posvećeni odgajivači tokom 70tih i 80tih godiina. Bengalska mačka za koju danas znamo pojavila se 1983. godine, a potpuno priznavanje rase nastupilo je 1991. Bengalske mačke su prave atlete, okretne i graciozne, sa snažnim i mišićavim telom, kako i priliči maci čiji izgled doslovno pripada džungli. Uprkos svom divljem izgledu, ova rasa je izuzetno privržena svojoj ljudskoj porodici.

PERSIJSKA MAČKA – 5.500 DOLARA

Persijska mačka je jedna od najstarijih rasa domaćih mačaka. Do danas nije sigurno tačno poreklo persijske mačke (Persian cat). Smatra se da potiče iz Azije. Oko 1620. godine su dovedene u Evropu, a zvanično su na izložbi mačaka predstavljene 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu. Smatra se najmirnijom rasom, tolerantnom i verna je i privržena vlasniku. Dlaka je dugačka i vunasta, i zahteva svakodnevno održavanje, jer nedovoljna nega može dovesti do mršenja i zapetljavanja dlake. Zbog lepote i raskošne dlake persijske mace oduvek su bile miljenice kraljevskih porodica. Kraljica Viktorija je imala plave persijanere, što je svakako doprinelo popularnosti ove rase.

PETERBALD – 5.000 DOLARA

Peterbald je rasa mačaka ruskog porekla. Nastala je u Sankt Peterburgu 1994. godine kao rezultat eksperimentalnog sparivanja ruske bezdlake mačke sa orijentalnom kratkodlakom mačkom. U Rusiji je ova rasa prihvaćena 1996. godine, a međunarodna felinološka organizacija TICA prihvatila ju je 1997. godine u eksperimentalnom statusu. Njen izgled podseća na orijentalnu kratkodlaku mačku. Imaju gen koji dovodi do opadanja dlake i mogu se roditi “ćelave”, sa malo dlake ili sa kratkim krznom. One koji su rođeni sa malo dlake, vremenom mogu ostati bez nje. Imaju dugačak rep nalik biču. Zanimljivo je da puno ime ove neobične rase glasi peterburška sfinga.

SFINKS – 3.000 DOLARA

Ova rasa je relativno nova rasa mačaka, a kroz istoriju se spominje da je navodno postojala u doba Asteka. Međutim, uzgoj današnjeg sfinksa započeo je u Kanadi, u Torontu 1966. godine i to onog momenta kad je domaća mačka donela na svet mačiće bez dlake. Sfinks je najpoznatija bezdlaka rasa domaće mačke. Izuzetno je osetljiva na toplotu i hladnoću, zbog čega se najčešće drži u kući. Izuzetno je privržena vlasniku, inteligentna i osećajna. Obožavaju decu, vesele su po prirodi i razigrane, znatiželjne i neumorne. Jedna zanimljiva odlika je da sfinks uglavnom nema brkove.

ŠKOTSKI FOLD – 3.000 DOLARA

Ovo je rasa domaćih mačaka sa prirodnom mutacijom dominantnog gena koja utiče na hrskavicu u čitavom telu, uzrokujući da se uši preklapaju, savijajući se napred i prema prednjem delu glave. Po ovoj karakteristici su i dobile ime. Fold – savijeno, preklopljeno. Mačići škotskog folda se ne rađaju sa preklopljenim ušima, već se one savijaju nakon 3-4 nedelje. Retke karakteristične fizičke osobine ove rase, u kombinaciji sa njihovom reputacijom kao neuobičajeno ljupki čovekovi saputnici, čine je veoma traženim kućnim ljubimcima.