Duhovi planina - Pet Magazine
snežni leopard
Od petmagazine.rs - 23/09/2020

Duhovi planina

Snežni leopard je velika dugodlaka azijska mačka, koja nastanjuje planine centralne Azije i indijskog potkontinenta, u rasponu nadmorske visine od oko 1.800 metara zimi do 5.500 metara leti

Piše: Petmagazine.rs

Ove velike i prelepe divlje mačke zovu i „duhovima planina” zbog načina na koji žive. Snežni leopardi su veoma stidljivi i tihi, a retko se mogu videti tokom dana, iako ne spadaju u klasične noćne predatore. Žive u Aziji, a tamošnji narod im se divi ne samo zbog njihove neverovatne lepote i još neverovatnije snage, već i zbog osobina koje inače ne krase ostale mačke – vole da se hrane “zelenišom”, nemaju fobiju od vode, beže od ljudi i skrivaju se čim osete potencijalnu pretnju. 

Ranije su pripadali rodu Panthera sa još nekoliko velikih mačaka, ali su kasnije svrstani u sopstveni rod, Uncia. Predstavljaju „sredinu” između takozvanih velikih mačaka i manjih vrsta, s obzirom na to da snežni leopardi ne riču, iako imaju podjezičnu kost koja im to omogućava.

Između 1986. i 2017. godine bili su uvršteni među ugrožene vrste na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode. Međutim, u 2017. godini status vrste je promenjen u „ranjiv” nakon što je otkrivena greška u izračunavanju u proceni populacije iz 2008. godine. Danas ima između 2.500 do 8.000 odraslih snežnih leoparda u divljini, ali vrsta se i dalje suočava sa zastrašujućim pretnjama po sopstveni opstanak.

Mačke sa najdužim repom

Snežni leopardi su prepoznatljivi po mekanom, debelom i sivom krznu sa tačkama i najdužem repu među velikim mačkama – oko 90 centimetara. Rep im ujedno pomaže da održe ravnotežu prilikom skokova na neravnom terenu, ali i da prekriju nos i usta pri hladnim vremenskim uslovima. Noge su im kratke i jake, sa širokim šapama i kandžama, a njihov skok može da iznosi i do 15 metara u daljinu.

Glava snežnog lava je krupna, sa jakim zadnjim kostima lobanje koje drže vilične mišiće. Visok je oko 60 centimetara, dužina tela mu je 100‒130 centimetara, a težina zavisi od pola i uhranjenosti. Mužjaci su teški od 30 do 60 kilograma, dok su ženke sitnije i teže od 25 do 45 kilograma.

Polna zrelost

Oni su samotnjaci, mužjak i ženka se sreću samo u toku parenja, a polnu zrelost dostižu sa 2‒3 godine. Ženka je plodna od jednog do 39 dana, a trudnoća traje od 98 do 103 dana, nakon čega na svet donose od jednog do četiri mladunca. Bebe dolaze na svet slepe i crne i otvaraju oči nakon devet dana. Uz majku ostaju od 18 do 22 meseca.

U ograničenom prostoru mogu da žive i do 25 godina, dok je njihov životni vek u prirodi obično 15‒18 godina.

Mesojedi su i love noću, hrane se mrmotima, divljim kozama, a omiljeni plen su im veliki biljojedi kao što je himalajski tar. Ishrana varira i zavisi od staništa i godišnjeg doba. Ne libe se ni da uživaju u zelenoj hrani, što nije osobina koja krasi ostale velike mačke.

Ilegalna trgovina

Snežni leopardi svrstani su u ranjivu kategoriju jer im najveća pretnja stiže od – čoveka. Glavni razlozi za njihovo izumiranje su gubitak i uništavanje staništa. Iza ovih sukoba najčešće se krije želja čoveka da osvoji prostranstva i „civilizuje” njihova staništa. U osvajanju tih novih teritorija, čovek se ne libi ni da uđe u direktan sukob sa ovim belim veličanstvenim mačakama, a u svom nadiranju na staništa uništava i plen leoparda, zbog čega njima preti izgladnjivanje. Nažalost, krzno, zubi i kandže ovih mačaka atraktivni su i na crnom tržištu, pa se tako u Avganistanu, primera radi, za krzno snežnog leoparda može dobiti više hiljada dolara.

Zanimljivost

Snežni leopardi napadaće i plen četiri puta teži od njih samih
Njegove velike, gustim krznom pokrivene šape deluju kao patike za sneg
Imaju najdeblje krzno od svih mačaka
Ne mogu da urlaju, umesto toga vrište, cvrkuću, šište, plaču i zavijaju
Skoro su izumrli
Iako su koncentrisani uglavnom u centralnoj Aziji, ima ih i u zemljama kao što su Indija, Nepal, Butan, Pakistan, Avganistan, Kina, Mongolija, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Rusija

Related Posts

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *