Pogodite ko je napunio 191 godinu! Dugovečni gospodin kornjača Džonatan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 10/01/2024

Pogodite ko je napunio 191 godinu! Dugovečni gospodin kornjača Džonatan

Pogodite ko je napunio 191 godinu! Duuuugovečni gospodin kornjača Džonatan, živi na Sejšelima i, dabome – najstarija je kornjača ikada zabeležena u na svetu, ali i najstarija živa kopnena životinja, i Ginisov rekorder! Samo uzmite u obzir da je rođen 1832. godine.

piše: Djole dog

Photo: St. Helena Tourism.

 

Džonatanovo doba je procena zasnovana na činjenici da je bio potpuno zreo, a samim tim i najmanje 50 godina, kada je sa Sejšela stigao na Svetu Jelenu 1882. Po svoj prilici, on je čak i stariji nego što mislimo.

Njegova procenjena starost je dodatno potkrepljena kada je otkrivena stara fotografija snimljena između 1882. i 1886. godine, na kojoj je prikazan potpuno odrasli Džonatan kako pase travu u bašti Plantation House – rezidencije guvernera Svete Helene, gde je Džonatan proveo većinu svog života.

Beba džinovske kornjače sa Galapagosa prva albino svoje vrste rođena u zoološkom vrtu

 

Kažu za ovog dekicu (na kvadrat) da je slep i da je izgubio čulo mirisa, ali da odlično čuje, kao i da je pojeo svoju vege – rođendansku tortu za tili čas! Obožava da ručka i oduvek ima sjajan apetit, a njegova omiljena hrana su kupus, krastavac i šargarepa.

Pored jela, voli da se druži sa drugim džinovskim kornjačama sa kojima živi. Džonatanova glavna interesovanja danas uključuju spavanje i parenje! Da, dobro ste pročitali.