Činjenice o miševima koje niste znali - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 12/01/2024

Činjenice o miševima koje niste znali

Miševi su izuzetno česti, pa možda mislite da već znate sve što treba da znate o ovoj slatkoj životinjici, ali razmislite ponovo, možda baš i nije tako! Evo nekih činjenica koje za vas mogu biti novina.

piše: petmagazine.rs

Miševi mogu da se provuku kroz male rupe

Miševi imaju izuzetnu sposobnost da prođu kroz male otvore koji su mnogo manji od njih samih. Neki miševi mogu da prođu kroz otvore od 6 milimetara, to je manje od polovine novčića! Na našu nesreću, to znači da mogu da uđu u zgrade kroz gotovo svaku pukotinu ili otvor.

Umeju da pevaju

Tako je – miševi su jedni od četiri sisara koji mogu da pevaju. Miševima se na listi pridružuju i kitovi, slepi miševi i, naravno, ljudi. Mužjaci miševa će ultrazvučnom pesmom pevati serenade ženkama kojima se udvaraju.

Imaju slab vid

Kao i drugi glodari, miševi nemaju baš dobar vid i najbolje vide pri slabom svetlu. Oni su i daltonisti, što ih čini nesposobnim da vide crveno svetlo. Oni vide boje slično kao što osoba sa crveno-zelenim daltonizmom vidi boje.

Ostala čula miševa su sjajna

Da bi nadoknadili svoj loš vid, miševi se oslanjaju na svoja druga čula – posebno na sluh i osetljivost na okolinu. Verovali ili ne, miševi zapravo imaju ultrazvučni sluh i mogu čuti do 90 kHz! Pored odličnog sluha, miševi koriste svoje brkove da osete teksturu površine, povetarac, pa čak i promene temperature. To im omogućava da u svakom trenutku budu veoma svesni svog okruženja.

Miševi ostavljaju mnogo izmeta

Svako ko je ikada imao posla sa miševima, zna koliko izmeta ostavljaju. Čini se nemogućim da tako mala stvorenja mogu ostaviti toliko izmeta, ali to je činjenica. To je zato što jedan kućni miš proizvodi između 40 i 100 izmeta dnevno i otprilike 36.000 izmeta godišnje. Miševi takođe ostavljaju urin svuda.

Miševi su akrobate

Miševi su veoma okretni. Oni su dobri plivači i mogu da se popnu na mnoge površine. Njihovi repovi im pružaju ravnotežu, omogućavajući im da hodaju po užadima i žicama. Štaviše, oni mogu skočiti 30 centimetara i trčati čak 120 kilometara na sat! Njihova neverovatna agilnost omogućava im da prilično lako pristupe šalterima, ostavama i ormarićima, tako da je važno da svu hranu drže u zatvorenim posudama.

Dosta jedu

Između svih svojih skakanja, penjanja i trčanja, miševi troše mnogo energije. Kao rezultat toga, oni moraju da jedu puno hrane. Miševi jedu od 15 do 20 puta dnevno, konzumirajući oko 0,15 grama po obroku. Ukupno jedu oko 3-4 grama hrane dnevno. Nije ni čudo što ostavljaju toliko izmeta! Pošto jedu tako često, miševi imaju tendenciju da grade svoja gnezda na udaljenosti od 3-9 metara od izvora hrane.

Kad se mačke i miševi – vole (VIDEO)

 

Njihovi zubi nikada ne prestaju da rastu

Tačnije, njihova dva prednja zuba. To je slučaj sa svim glodarima, i to je razlog njihovog žvakanja. Budući da im zubi rastu oko 0,3 mm dnevno, moraju da žvaću različite materijale da ne bi postali predugački. Oni žvaću mnogo različitih materijala kao što su karton, nameštaj, žice i još mnogo toga.

Miševi imaju veoma brze otkucaje srca

Srce miša će kucati od 310 do 840 puta u minuti. Da se ​​to stavi u perspektivu, ljudski puls je između 60 i 100 otkucaja u minuti.

Šumski miševi mogu odbaciti rep

Šumski miševi su sjajni umetnici bekstva, barem jesu kada su uhvaćeni za rep. To je zato što mogu da odbace krajeve repa da bi pobegli od predatora. Nažalost, po miša, rep obično ne izraste.