Papagaj Veliki Aleksandar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 01/03/2024

Papagaj Veliki Aleksandar

Poznati po svojoj lepoti, inteligenciji i odličnim sposobnostima govora, veliki Aleksandri su vekovima popularni kao kućni ljubimci. Nazvan po Aleksandru Velikom, za koga se kaže da je imao mnogo ovih ptica, bio je to egzotični kućni ljubimac u vlasništvu plemstva i elite. Ovaj papagaj srednje veličine je najveći od azijskih papagaja. To je ljubazna ptica koja ima tendenciju da bude ptica jedne osobe, stvarajući duboke veze sa svojim čovekom.

piše: petmagazine.rs

Ova vrsta potiče iz Indije i Šri Lanke. Veliki Aleksandar živi u šumama, na poljoprivrednim zemljištima i šumama mangrova na oko 1000m nadmorske visine.

Papagaj je dobio ime po Aleksandru Velikom, koji je preneo brojne ptice iz Pendžaba u evropske i mediteranske regione. Ove ptice su cenili plemići i plemići. Divlje populacije trenutno žive u Španiji, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Turskoj, Arapskom poluostrvu, Iranu i Hong Kongu.

Pitomi, ručno hranjeni Aleksandri mogu da budu ljubimci puni ljubavi i privrženosti, iako imaju tendenciju da postanu ptice “jedne osobe”. Oni se snažno vezuju za omiljenog člana porodice, dok izbegavaju druge u domaćinstvu.

Kao i drugi azijski papagaji, mnogi Aleksandri prolaze kroz hormonalnu, agresivnu fazu tokom adolescencije (uzrasta od 4 meseca do 1 godine), što može biti teško za manje iskusne vlasnike ptica. Ovaj period može trajati od dve nedelje do dve godine, u zavisnosti od ptice.

Uz odgovarajuću socijalizaciju i upotrebu tehnika vezivanja, ovi papagaji se uglavnom lepo prilagođavaju u svom novom kućnom okruženju i potpuno uživaju u interakciji sa svojim vlasnicima. Ove ptice su veoma inteligentne i poznato je da odlično govore, što ih čini veoma popularnim kućnim ljubimcima.

Veliki Aleksandri mogu biti prilično bučni i glasni. Njihove snažne vokalizacije prenose se na velike udaljenosti u divljini, tako da može biti izazovno držati ga u stanu. Ova ptica ima odličnu sposobnost da jasno imitira ljudski govor.

Veliki Aleksandri mogu dostići dužinu od oko 64cm, a najveći deo ove dužine čini njihov elegantan rep. Oni su nešto zdepastiji od malih Aleksandra.

Boja im je pretežno zelena sa plavo-sivom na obrazima i potiljku, žuto-zelenim stomakom, crvenom mrljom na ramenima, masivnim crvenim kljunom sa žutim vrhom. Donja strana repa je žuta; vrh repa je zeleno-plav sa žutom bojom na vrhu.

Veliki Aleksandri su dimorfna vrsta ptica, što znači da možete razlikovati mužjake od ženki. Odrasli mužjaci imaju crni i ružičasti prsten oko vrata. Ženke su iste boje bez prstenova na vratu.

Poznati po svojoj lepoti, inteligenciji i odličnim sposobnostima govora, Velikim Aleksandrima je potrebno mnogo prostora, sati interakcije i vreme van kaveza svaki dan. Briga o ovoj ptici može biti višedecenijska obaveza.

Ove ptice vole da se često kupaju i igraju u vodi. Obezbedite im kupanje najmanje jednom nedeljno.

Većina velikih Aleksandra koji se čuvaju kao kućni ljubimci može da bude na ishrani koja se sastoji od svežeg povrća, zelenila, žitarica, semena, orašastih plodova i visokokvalitetne, komercijalno napravljene, formulisane ishrane. Sveže povrće je kamen temeljac dobre ishrane za ove papagaje. Uvek uklonite nepojedenu hranu kako biste sprečili kvarenje.

Šta morate znati pre nego u vaš dom dođe papagaj

 

Veliki Aleksandri su veoma aktivne ptice. Potrebno im je dosta vežbanja da bi održali svoje fizičko i emocionalno zdravlje. Za ove ptice je poželjniji veliki kavez za letenje. Potreban im je prostor da bi se mogli kretati bez oštećenja svog dugog, lepog repnog perja.

Ovim pticama je potrebno najmanje 3 do 4 sata dnevno da se protežu, igraju i vežbaju van kaveza. Igranje pod nadzorom mora da bude u bezbednom okruženju. Aleksandri su veoma radoznali i mogu upasti u nevolje ako ih ostavite da se kreću bez nadzora. Ovim inteligentnim pticama brzo dosadi, pa im obezbedite dosta igračaka za žvakanje, bezbednih za ptice.

Naučni naziv: Psittacula eupatria
Veličina odraslih papagaja: do 64cm
Očekivani život: do 40 godina