Kako pravilno hraniti mače - Pet Magazine
ishrana macica
Od petmagazine.rs - 09/07/2018

Kako pravilno hraniti mače

Prvih godinu dana (period kada je vaša maca tek mače) najvažnija je faza života mačke i trebalo bi joj posvetiti naročitu pažnju, pogotovo u pogledu ishrane.

Za magazin MAČKA dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin “Mačka” 

Faza rasta i razvoja celokupnog organizma i izgradnje odnosa prema okruženju traje prvih 12 meseci života svake mačke.

Kako se hrani mače

Za pravilno i uspešno odvijanje ove faze potrebna je odgovarajuća ishrana. Njeno menjanje i prilagođavanje različitim potrebama mačeta se odvija kroz tri perioda:

– od rođenja do četvrte nedelje života: mače se hrani samo majčinim mlekom;

– od treće/četvrte do šeste/osme nedelje: mače prelazi na druge vrste hrane (vlažna i poluvlažna hrana), tako da je ishrana kombinovana s majčinim mlekom;

– posle šeste/osme nedelje: mače prestaje da sisa, hrani se vlažnom i čvrstom hranom.

Majčino mleko i mače

Mačići se isključivo mlekom hrane prve četiri nedelje od rođenja. Tokom prva dva do tri dana hrane se kolostrumom, prvim majčinim mlekom, koje im obezbeđuje pasivni imunitet i specifičnu ishranu.

Kolostrum sadrži antitela majke i bioaktivne supstance, što predstavlja prvu odbranu organizma mačeta, s obzirom na to da je njegov imunološki sistem nezreo, sa samo oko 20 odsto pasivno unetih antitela majke tokom graviditeta.

Sluzokoža creva mačeta u prvih 24 do 36 sati po rođenju može da apsorbuje velike molekule imunološki važnih supstanci, a zatim se mogućnost apsorpcije ovako velikih molekula blokira.

Zato je veoma važno da mače u prva 24 sata što više sisa radi uspostavljanja pravilne cirkulacije, za koju je neophodna specifična hrana, odnosno kolostrum, koji sadrži visok procenat proteina, gvožđa, kalcijuma i dosta masti.

Tri dana posle rađanja mačića, mačka luči zrelo mleko čiji sastav prati promene u potrebama mačića za rast i razvoj, odnosno menja se sve do sedme ili osme nedelje, kada mačići prestaju da sisaju. U ovom periodu, za pravilnu ishranu mačića veoma je važna pravilna i kvalitetna ishrana i mame mace.

Kombinovana ishrana mačića

Tokom treće i četvrte nedelje, crevni trakt mačeta već su počele da naseljavaju bakterije neophodne za pravilno varenje hrane. Takođe, mače tada počinje da istražuje okolinu i majčino mleko više ne može da zadovolji njegove nutritivne potrebe.

Tada mama mačka počinje sa “uvođenjem” druge hrane – uglavnom u vlažnom ili poluvlažnom obliku.Vlasnik mačke se mora uključiti na isti način kao mama mačka – izborom odgovarajuće hrane za mačiće. Izbor može biti:

Komercijalna hrana namenjena mačićima u razvoju i mačkama u periodu graviditeta i laktacije

Ovakvu hranu mačka bi tada već trebalo da jede tako da joj se mačići mogu pridružiti pri obroku. Ako se mačićima nudi suva hrana u vidu granula, potrebno je preliti je s malo tople vode. Majci treba da se daje visokokvalitetna hrana za mačiće (kvalitetni sastojci – animalni proteini u odgovarajućoj količini), te nju možemo ponuditi i mačićima prilikom uvođenja čvrste hrane.

Sirova ili kuvana hrana za mačku

Prema odgovarajućem receptu u kući pripremljena hrana, odnosno sirova ili kuvana hrana. Ovakav vid ishrane, koliko god da je odgovarajući, trebalo bi da strogo kontroliše veterinar, pre svega zbog mogućeg deficita nekih minerala (kalcijum), viška drugih kao i neuravnoteženog unosa vitamina.

Mačićima bi trebalo nekoliko puta u toku dana ponuditi hranu u plitkom tanjiriću, a do šeste nedelje trebalo bi povećavati obimnost i broj obroka u odnosu na broj mlečnih obroka (sisanje), što će i majka prirodno korigovati. U istom periodu mačićima treba nuditi svežu vodu u posebnim činijama.

Čvrsta hrana za mačiće

Između sedme i devete nedelje mačići najčešće odlaze u novu porodicu. Tada su već naviknuti na poluvlažnu i čvrstu hranu i nije im više potrebno majčino mleko kao izvor hranljivih materija.

Mačići bi tokom ovog perioda trebalo da imaju kompletnu i uravnoteženu ishranu, uz korišćenje hrane koja je specijalno namenjena za mačiće do godinu dana, zbog njihovih drugačijih nutritivnih potreba u odnosu na odrasle mačke.

Osnovne specifičnosti su: veća količina unetih proteina, veća količina kalcijuma i u skladu s tim – veća energetska vrednost hrane. Mačićima su za razvoj, rast i održavanje telesnih tkiva potrebne veće količine proteina, pre svega životinjskog porekla, nego odraslim mačkama.

Osim mogućnosti da se hrane po svojoj volji, što je dobro rešenje za prvih šest meseci života mačića, njima se može ponuditi tri do pet manjih obroka dnevno. Odluku o rasporedu obroka i načinu ishrane trebalo bi donositi, pa i menjati u skladu s načinom života mačeta, njegovim temperamentom, aktivnostima, sterilizacijom.

Vlažna i suva hrana za mačiće

Ako se vlasnik opredeli za industrijsku hranu, predlog dnevnog rasporeda obroka može biti:

* Kvalitetna vlažna hrana: 1–3 obroka, naročito u prvim mesecima, jer sadrži manje ugljenih hidrata od suve hrane i ima prihvatljiviju teksturu.

* Suva hrana, granule: 1–2 obroka. Nekim mačićima je potrebno potapati granule u toplu vodu u prva tri meseca, jer im je teško da svojim zubićima savladaju tvrde granule.

Da li mače napreduje?

Mače je po rođenju teško oko 80 do 110 grama, a do 6. meseca napreduje 50–100 grama nedeljno. Kontrolisanje izgleda i merenje mačeta pružaju mogućnost korigovanja količine hrane, bilo da je mače previše mršavo ili gojazno.

Navikavanje mačića na različitu hranu

Potrebno je biti pažljiv i strpljiv u planiranju i serviranju hrane mačetu. S vremena na vreme trebalo bi mu ponuditi novi ukus ili novu teksturu već poznate hrane, a ako odbije, posle izvesnog vremena mu je ponovo ponudite. Ne menjanje prečesto hranu, jer to može prouzrokovati probleme s varenjem.

Greške u ishrani 

Novopečeni vlasnici najčešće prave sledeće greške:

Neodgovarajuća hrana – mačetu treba davati hranu koja odgovara njegovom uzrastu. Mleko je namirnica kojom se često hrane mačići, a to ne treba činiti. Mačićima je potrebno samo majčino mleko, kravlje može izazvati različite zdravstvene probleme (retku stolicu), a moguć je i razvoj alergija.

Pogrešan način ishrane – nedovoljno upoznavanje s različitim ukusima i teksturama hrane može u starijem uzrastu dovesti do razvoja neofobije: odbijanja “nove” hrane, što se može dogoditi i ako se hrana prečesto menja.

Previše hrane preveliki unos kalorija je put u gojaznost i niz hroničnih bolesti povezanih s prekomernom težinom.

Odrasla mlada mačka

Između devetog i dvanaestog meseca mače postaje odrasla mlada mačka. To je period kada bi njenu ishranu trebalo menjati i postepeno uvoditi hranu koja zadovoljava nutritivne potrebe odrasle mačke. U ovom periodu mačke su već sterilisane ili se sterilišu pa ishranu treba prilagoditi i ovoj promeni u organizmu – smanjivati količinu hrane ili im davati hranu za sterilisane mačke, jer sterilizacija potencijalno može dovesti do povećanje telesne težine.

Energetske potrebe mačeta u razvoju

Uzrast mačeta Kcal/kg telesne težine kcal /prosečna dnevna potreba
620 nedelja 250 350
911 meseci 80 250260

15 komentara

 1. Naucila sam neke stvari o mackama koje do sad nisam znala,veoma dobar teskt,sad znam za neke stvari koje ce mojim mackama poboljsati ishranu😃

 2. Dobro veče. Deca i ja smo pre par dana pronašli na ulici mače(koje je verovatno neko bacio, u blizini njega je bila najlon kesa iz koje je čini se izašlo). Mače je jako malo čini mi se da ima oko nedelju dana. Hranimo ga kravljim mlekom iz šprica nekoliko puta tokom dana. Interesuje me koliko puta bi me trebalo da jede, koju količinu i da li postoji nešto drugo bolje za njega što bismo mogli da mu dajemo? I deci i meni bi baš značilo kad bismo uspeli da ga odnegujemo

  1. Draga Ana, najbolje bi bilo da mače odvedete veterinaru da ga pregleda s obzirom na to da ste ga pronašli na ulici. Veterinar će vam takođe dati i sve savete u vezi sa ishranom i negom. Oni uvek najbolje znaju i daće vam najbolje savete 🙂 Srdačan pozdrav i sigurni smo da ćete mačulence odgajiti na najbolji mogući način 🙂 Veliki pozdrav od naše redakcije <3

 3. Pronasli smo mace na ulici, nema vise od 20 dana, koliko cesto treba da ga hranimo i sa cim posto majcino mleko nema. Unapred Hvala.

  1. Trebate ga hraniti svaka 3-4 sata dohranom za macice i masirati stomacic pre obroka. Posle obroka toplom,vlaznom vaticom prelaziti preko genitalija i anusa da bi se stimulisalo praznjenje.

 4. Zdravo mene zanima koliko puta dnevno mace od 5 sedmica ima stolicu i kako ona treba da izgleda

 5. Molba za hitnim odgovorom
  Supruga je nasla 7 macica koji su jos uvek slepi, interesuje nas kako ih hraniti i sta im uraditi da jadni prezive.

  1. Ja sam kupila u.pet shopu flasicu koja je mekana i koju mace mogu da sisaju lako(110 din) iz veterinarskog zavoda sam dobila recept za mleko za male mace…50gr nekuvsnog mleka,50gr vode,kasika slatke pavlake i jedan zumanac promesati u dati macama na 3 sata prve nedelje,na 4 sata druge nedelje i tamo redom

 6. Zamolio bih vas oko pomoći za posip. Obzirom da će nam maca stići za koji dan a do sada nismo imali prilike da čuvamo macu,ne znam koji posip i koju hranu bi trebalo da obezbedimo? Molim za pomoć i savet.
  Hvala

  1. Poštovani Davide,
   Na našem sajtu možete pogledati tekstove iz kategorije Savet veterinara i pronaći odgovore na vaša pitanja.
   Takođe, za sve nedoumice oko pravilne ishrane i zdravlja, najbolje je da se konsultujete sa veterinarom u vašoj blizini koji će se i brinuti o maci.

 7. Naše iskustvo. Možda nekom pomogne. Našli smo mače, starosti oko 6 nedelja. Dobrog zdravstvenog stanja, raspoloženo, neverovatno čisto za nadjeno mače. Mače ima fine zube i bili smo srećni što ono oduševljeno jede i vlažnu i duvu hranu za mačiće. Samo 2 stolice su bile uredne, a onda je počela retka stolica i proliv. Nismo joj dsvali hladnu vlažnu hranu, pazili smo. Prvi veterinar je rekao da je proliv zbog leka protiv glista koji smo joj dali i da joj samo malo jogurta ili kisele pavlake, radi crevne flore. U toku istog dana pojavila se 2 puta i krv i sluz u stolici i otisli smo kod drugog vet. Rekao je da smo je hranili kao kada bi bebi od 2 meseca dali da jede paprikaš. Dao nam je medicinsku, lako svarljivu hranu ProPlan (Purina) i probiotike u kesici od istog proizv. Za 5-6 ssti stolica je bila primetno bolja, a vec sutradan sasvim normalna. Mače voli i tu hranu, štaviše luduje za njom kao i za svim onim mrsnim gulašima koje nije smelo da jede. Veterinar koji nam je pomogao je rekao da te gulaše ne sme da jede do 6. meseca. Sada ima 2 meseca, lepo napreduje i verujemo da ćemo se snaći. Srećno svim udomiteljima dobrog srca! 🙂 <3

 8. Poštovani, dobila sam na poklon mače staro 2 meseca. Nauceno je na posip, pije vode, ali nece da jede. Nudim joj vlaznu hranu, ali nece da jede. Molim Vas za savet sta mogu da joj dam da jede, da se malo trgne i pocne polako da jede? Vidim po njoj da nema snage ni da se igra….i dosta spava. Hvala unapred.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.