Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/04/2024

Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što i mops najpre njušne drugog mopsa. Da li to onda znači da se isti prepoznaju?

piše: petmagazine.rs

Naučnici kažu – teško da je to verovatno. Iako do sada nije bilo studija koje bi proučavale baš ovaj fenomen, stručnjaci za ponašanje pasa objašnjavaju da su psi u stanju da prepoznaju druge pse i da ih razlikuju od drugih životinja, poput mačaka ili medveda na primer.

Eksperimenti

Istraživači su ranijih godina u seriji eksperimenata utvrdili da će psi bez većih problema na fotografijama prepoznati druge pse, i da će šapom pokazati na sliku psa ili se oglasiti lavežom. Psi prepoznaju svoju vrstu. Ali da li je onda moguće da razlikuju i rase?

Rase

Kako tvrde američki stručnjaci za pse i njihovo ponašanje, kada se sretnu, i prepoznaju, dva psa iste rase, pre je reč o tome da mogu bolje da čitaju mimiku lica jedan drugome, kao i da dele neke slične karakteristike, kao što su društvenost i pristupačnost. Ipak su rase nešto na šta ljudi obraćaju pažnju, a mnogi čak i ne znaju koje je rase neki pas kada ga ugledaju.

Da li psi mogu da prepoznaju loše ljude?

 

Njuška

Tako će se pre dva nemačka ovčara ili dva border kolija odmah združiti u odnosu na dva kavalijer king čarls španijela, koji zbog svojih pljosnatih njuški neće baš odmah moći da „pročitaju” na licu drugog psa da li je prijateljski nastrojen i da li mogu postati drugari. Psima je komunikacija jedna od najvažnijih stvari, a pored njuha, čitanje mimike je najsigurniji način da razaznaju osećanja i namere drugih pasa. Zato se psi sa dužim njuškama i većom glavom bolje razumeju.