Kornjača kao kućni ljubimac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 26/01/2024

Kornjača kao kućni ljubimac

Ako je vaše dete tražilo kućnog ljubimca, možda mislite da je kornjača jednostavan izbor. Možda mislite da je egzotičnija od zlatne ribice i zahteva manje održavanja od mačke ili psa. U stvarnosti, kornjače kao kućni ljubimci zahtevaju odgovornost, a njihov dug životni vek ih čini manje kućnim ljubimcima, a više dugoročnom investicijom. Dakle, pre nego što udomite ili kupite svoju kornjaču, evo svega što treba da znate da bi ona u vašem domu bila zdrava i srećna.

piše: petmagazine.rs

Pravi odabir

Postoji mnogo različitih vrsta kornjača, ali tipovi koji se najčešće donose kući kao kućni ljubimci (i za koje je najlakše brinuti) su box kornjače i crvenouhe kornjače. Box kornjače imaju tamnu kožu sa žućkastim oznakama i visokim oklopom u obliku kupole, po čemu su i dobile svoje ime. Odrasle jedinke obično rastu do oko 27 cm u dužinu. Crvenouhe kornjače su najčešća vrsta kornjača koje ljudi biraju za kućne ljubimce. To su one koje možete naći da plivaju u rezervoarima u vašoj lokalnoj prodavnici kućnih ljubimaca. Dok su bebe kornjače često veličine 10 cm ili manje, odrasle mogu narasti do 27 centimetara u dužinu, što znači da ćete možda morati da nadogradite veličinu vašeg rezervoara u bliskoj budućnosti.

Stvaranje doma vaše kornjače

Kornjače se mogu podeliti u dve kategorije na osnovu njihovog staništa: kopnene i vodene kornjače. Box kornjače su kopnene kornjače. Nalaze se u vlažnim područjima, kao što su mahovinasti delovi šuma, širom sveta. Ako živite u području sa prosečnom temperaturom između 23-29 stepeni Celzijusovih, idealno stanište za kornjaču je prostor na otvorenom sa visokim zidovima i zaštitni vrhom za odbijanje predatora. Ako živite u hladnijoj ili toplijoj klimi, postavite zatvoreni prostor za svoju kornjaču.

Box kornjače vole da kopaju, pa se pobrinite da imaju puno materijala – zemlje za saksije, iseckane novine ili ostatke tepiha. Ova vrsta kornjača takođe zahteva određenu količinu vlage da bi preživele, pokušajte da ubacite dosta trulog suvog lišća i vlažne zemlje u njihov dom, kao i udobnu kutiju za cipele ili saksiju za cveće ispod koje kornjača može da se zavuče da bi se sakrila ili spavala.

U svom prirodnom staništu, vodene kornjače, poput crvenouhe, žive u močvarnim, blatnjavim područjima sa gustom vegetacijom, kao što su jezera i bare. Za plivanje im je potrebno stanište sa puno čiste vode, kao i suvo zemljište gde se mogu odmoriti, sakriti i sunčati. Rezervoar koji može da primi najmanje 150 litara vode trebalo bi da vašoj kornjači pruži adekvatnu količinu prostora za kretanje.

Obložite dno rezervoara sa puno kamenja kako bi se mogla zabaviti kopajući okolo. Takođe možete staviti veliki kamen ili plutajući balvan na sredini kako biste svojoj kornjači napravili ostrvo za sunčanje. U kopnenom delu rezervoara napravite udobno sklonište od drveta ili kamenja gde vaša kornjača može da ode kada želi da izađe na otvoreno.

Pogodite ko je napunio 191 godinu! Dugovečni gospodin kornjača Džonatan

 

Akvarijum možete ukrasiti i biljkama, pod uslovom da nisu otrovne za vašeg ljubimca (sigurno će ih gricnuti). Biljne vrste kao što su amazonski mačevi, anahris, vodeni zumbul i vodena salata su dobar izbor koji se može koristiti kao deo zdrave ishrane vašeg kućnog ljubimca.

I kopnene i vodene kornjače moraju da se kupaju. Ako svoju kornjaču držite u zatvorenom prostoru u prostoru bez redovnog pristupa velikim količinama prirodnog svetla, moraćete da kupite lampu za sunčanje koja simulira sunčeve ultraljubičaste zrake. Sunčeva svetlost daje kornjačama adekvatne količine vitamina D i kalcijuma koje su im potrebne da ostanu srećne i zdrave. Možete držati lampu za sunce na tajmeru koji daje 12 sati svetlosti, a zatim se gasi na 12 sati u mraku ili možete ručno da regulišete lampu. Samo se uverite da je lampa postavljena dovoljno visoko da ne spali vašu kornjaču.

Hranjenje vase kornjače

Većina kornjača su svaštojedi, što znači da jedu i meso i biljke. Box kornjače mogu da jedu širok izbor hrane, kao što su puževi, crvi, cvrčci, jabuke, paradajz, dinja i lisnato zeleno povrće. Listovi maslačka su takođe dobar izbor za njihovu ishranu, jer su bogati vitaminom A i kalcijumom. Apsolutno omiljena hrana ove kornjače su puževi, sve dok ne sadrže pesticide.

Vodene kornjače se moraju hraniti u vodi kako bi mogle da progutaju hranu. Takođe mogu da jedu komadiće mesa, voća i povrća zajedno sa svojom redovnom ishranom. Kornjače vole da jure svoj plen, pa će im hvatanje večere pružiti lepu zabavu i vežbu!