Gloster kanarinac: Ptica sa šiškama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 30/01/2024

Gloster kanarinac: Ptica sa šiškama

Gloster kanarinci (Serinus canaria domesticus) su male ptice koje se uzgajaju zbog svog upečatljivog izgleda umesto zbog boje ili pesme. Njihova briga je kao i kod drugih kanarinaca, a oni su popularni kućni ljubimci za male prostore ili za one koji ne vole glasnije vrste ptica kućnih ljubimaca. Poznavanje ove specifične vrste kanarinaca može vam pomoći da im pružite najbolju moguću negu.

piše: petmagazine.rs

Poreklo i istorija

Ove ptice su dobile ime po Kanarskim ostrvima na kojima su prvi put otkrivene i popularizovane su kao kućni ljubimci zbog svojih prelepih pevačkih sposobnosti. Poreklom je iz Glosteršira u Engleskoj, ali se ne može naći u divljini, gloster kanarinac je specifična vrsta domaćeg kanarinca koji je prvobitno uzgajan ranih 1920-ih. Do 1960. godine, ptice su donete u Sjedinjene Države i njihovo razmnožavanje i izlaganje su porasli tokom sledeće decenije.

Temperament

Kanarinci su živahne male ptice, nisu sklone ujedanju, ali ne vole da budu u rukama. Iako su aktivni, najbolje ih je ostaviti za gledanje i slušanje. Vole da se igraju sa igračkama za male ptice kao što su zvona, i njima će se zabavljati satima.

Govor i vokalizacija

Kanarinci su prvenstveno poznati po svom pevanju. Druge ptice će kreštati, cvrkutati, pištati, i ispuštati druge zvukove, ali gloster kanarinac ima prelepu pesmu koja više liči na zvižduk. Važno je napomenuti da ženke obično ne pevaju, tako da ćete želeti da nabavite mužjaka gloster kanarinca starijeg od šest meseci ako želite da uživate u njihovim vokalizacijama.

Boje i oznake

Postoje dve vrste Gloster kanarinaca – coronas i consorts. Coronas gloster kanarinci imaju ravan izgled perja na vrhu glave, dok consorts gloster kanarinci nemaju ovaj jedinstveni grb koji privlači poglede. Ove ptice mogu doći u kombinacijama žute, braon, bele, cimeta, sive i zelene zbog varijacija u uzgoju.

Melodični ljubimac – kanarinac

 

Nega

Kao i druge ptice, gloster kanarinci su društvena vrsta, pa će želeti pažnju i stimulaciju od svog vlasnika. Usamljeni gloster kanarinac neće dugo živeti, kao ni onaj koji se drži u premalom ograđenom prostoru, ali ove ptice mogu postati teritorijalne ako se smeštaju sa drugim kanarincima, tako da je najbolje da ih držite odvojene. Takođe, držanje dve muške ptice zajedno nije dobra opcija jer su često teritorijalne i agresivne jedna prema drugoj.

U idealnom slučaju, kavez će im omogućiti da lete i skaču od prečke do prečke, a bitno je da ima posudu za vodu, činiju za kupanje, posudu za hranu i igračke.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Gloster kanarince treba držati podalje od promaje i bilo kakvih drastičnih promena temperature kako bi se izbegli razvoj respiratornih problema. Osim toga, mogu biti skloni problemima s perjem i crvenim grinjama. Ljuskavo lice takođe može biti problem, a ako su smeštene na otvorenom, kanarinske boginje se mogu preneti preko komaraca.

Ishrana

Visokokvalitetna ishrana za kanarince je najbolja za gloster kanarince, jer seme ne nudi potpun i uravnotežen obrok samo po sebi. Uz osnovnu ishranu treba obezbediti voće, povrće i proso, posebno ako se hrani semenkama.

Vežbanje

Volijera omogućava kanarincu da bezbedno vežba i leti, ali ako ovako veliko ograđeno okruženje nije dostupno, trebalo bi dozvoliti neki let u zatvorenom prostoru u bezbednom okruženju. U najmanju ruku, kanarinac bi trebalo da bude smešten u kavezu koji je dovoljno velik da omogući let, ali ipak ima mali razmak između šipki. Treba obezbediti dosta prečki različitih prečnika zajedno sa igračkama.