Melodični ljubimac – kanarinac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 20/01/2024

Melodični ljubimac – kanarinac

Divlji kanarinac je mala zeba koja je poreklom sa Makaronezijskih ostrva na Azorima, Madeire i Kanarskih ostrva. Uzgajana u zatočeništvu od 17. veka, ova ptica je stigla u Evropu preko španskih mornara nakon osvajanja Makaronezijskih ostrva. Kanarinci koji se prodaju u prodavnicama kućnih ljubimaca sada su genetski prilično različiti od svojih predaka divljih kanarinca.

piše: petmagazine.rs

Temperament

Kanarinci uživaju u blizini ljudi, ali ne vole teško rukovanje na način na koji to rade papagaji. Kanarinci su inteligentne ptice. Mnogi vlasnici mogu da dresiraju svog kanarinca da im sedi na ruci, da odleti do kaveza ili da usmeri pticu da leti po prostoriji. Mlade ptice je lakše trenirati, ali možete trenirati većinu kanarinaca uz dovoljno strpljenja i dosledne prakse.

Kanarinac je relativno usamljena ptica; neće biti usamljen ako je sam u kavezu. Takođe može koegzistirati u okolini volijere sa drugim malim pticama. Savet je samo – ne smeštati dva mužjaka kanarinca zajedno u jedan kavez, jer će se verovatno boriti.

Vokalizacija

Pesma kanarinaca je njihova najposebnija karakteristika. Ženke kanarinca uglavnom se oglašavaju cvrkutom, dok mužjaci mogu razviti složene pesme. Kanarinci uopšte ne pevaju tokom perioda mitarenja.

Boje perja

Divlji kanarinac je zelenkasto žut preko većeg dela tela sa žutim donjim delom. Zbog selektivnog uzgoja domaćeg kanarinca (Serinus canaria domestica), kanarinci dolaze u nizu jarkih boja, uključujući narandžastu, belu, crvenu i žutu. Žuta je najčešća boja za domaćeg kanarinca.

Briga o kanarincu

Jednom kanarincu je potreban kavez koji je širok najmanje 50cm i dugačak 60cm. Ove ptice vole da lete, pa ako je moguće, obezbedite im kavez koji je duži nego što je širok kako biste obezbedili prostor za letenje koji im je potreban. Kanarincu kućnom ljubimcu nikada ne bi trebalo podrezivati krila, treba da leti radi vežbanja. Šipke kaveza treba da budu relativno blizu jedna drugoj, kako bi se sprečilo da se ptica zaglavi između šipki. Žičani kavezi se lakše čiste od drvenih.

Drvene grede različitih prečnika treba postaviti oko kaveza kako bi se vašem kanarincu obezbedila mesta za odmor i vežbanjenogu. Urežite zareze u glatke okrugle gredice sečivom testere ili pomoćnim nožem kako bi površina grede bila malo nepravilna. Ovi zarezi olakšavaju držanje stubova.

Kanarinci su izdržljive ptice koje se mogu držati na sobnoj temperaturi, ali držite kavez dalje od promaje, klima uređaja i prozora koji primaju direktnu sunčevu svetlost (kanarinac se može pregrejati). Ako primetite da su usta kanarinca otvorena i njegova krila odmaknuta od tela, to je znak da mu je vruće. Ako vidite da je ptica jako naduvana, to može biti znak da je prehladna.

Obezbedite plitku posudu sa vodom ili specijalnu posudu koju ćete kupiti u prodavnici kućnih ljubimaca najmanje tri ili četiri puta nedeljno kako bi se ptica kupala ili kretala u vodi.

Pokrijte kavez noću. Kanarincima je potreban odmor i najbolje će se snaći ako im se omogući ciklus svetlosti/mraka koji je približan prirodnim uslovima. Nije zdravo držati kanarince budnim kasno uveče uz veštačko svetlo, koje može da ih stresira.

Papagaj kao cimer? Da, moguće je

 

Uobičajeni zdravstveni problemi

Retki zdravstveni problemi koji pogađaju kanarince obično su posledica loše ishrane, prljavog kaveza ili promaje. Bolesne ptice mogu da izgube težinu i uginu, pa odmah potražite pomoć od veterinara za pticu ako primetite ćelavost, noge koje se perutaju, dijareju, zatvor ili letargiju. Kanarinci su osetljivi na kvalitet vazduha, pa nemojte pušiti oko njih niti ih držati u prostorijama gde ima isparenja od kuvanja.

Ishrana

Domaće kanarince hranite kvalitetnom mešavinom semena (prevučenom vitaminima) koja je izričito dizajnirana za kanarince. Uklonite ljuske semena pojedenih semenki koje svakodnevno zatrpavaju gornji sloj hranilice za ptice; vašem kanarincu je potreban lak pristup svojoj hrani.

Ponudite svom kanarincu kelj, brokoli, maslačak, spanać, celer, grašak i male količine jabuka, pomorandže, grožđa, banana ili dinja. Obezbedite komadiće tvrdo kuvanog jajeta kao proteinski dodatak. Vaš kanarinac mora uvek imati svežu vodu.