Ove rase pasa imaju plavu boju jezika - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 28/02/2024

Ove rase pasa imaju plavu boju jezika

Većina pasa ima ružičaste jezike, ali nekoliko rasa prirodno ima plave jezik. Čau čau i šarpej uglavnom imaju potpuno plave jezike. Pored toga, i Eurazier i Tajlandski ridžbek mogu imati jezike sa plavim pegama ili potpuno plavo-crne jezike. Neke druge rase i mešanci povremeno imaju plave jezike ili ružičaste jezike sa plavim mrljama, ali dosta ređe.

piše: petmagazine.rs

Plavo-crna boja (koja takođe izgleda siva) je uzrokovana dodatnom pigmentacijom na jezicima nekih pasa. Kod određenih rasa, ovaj višak pigmentacije je osobina koja se prenosi s generacije na generaciju. Nekoliko drugih vrsta životinja ima plave jezike, uključujući žirafe, polarne medvede, okapije, impale.

Šarpej

Kineski šar-pej je odmah prepoznatljiv zahvaljujući svojoj jedinstvenoj naboranoj koži i velikoj njuškici sa naborima koja podseća na nilskog konja. Šar-pej treba da ima čitav plavo-crni jezik, iako neki imaju samo pegave jezike. Ova rasa može biti sklona mnogim različitim zdravstvenim stanjima, uključujući probleme sa kožom, probleme sa ušima, probleme sa očima i displaziju kuka.

Niko sa sigurnošću ne zna koliko je stara ova drevna rasa, ali je moguće da šarpej postoji u Kini već 2.000 godina. Skoro je izumrla 1970-ih, ali su se američki uzgajivači zaljubili u retku rasu i šarpej je postao veoma popularan. Šar-pej je prirodno oprezan prema strancima i potrebna mu je opsežna socijalizacija kao štenaca. Veoma su posvećeni porodici, ali i nezavisni, pa ih je teško obučiti.

Čau čau

Jezik čau čaua uvek treba da bude plavo-crne boje – što je tamniji, to bolje. Pegav jezik je greška prema standardu rase čau čau. Pošto je jezik plavo-crne boje nasledna osobina, verovatno je da su čau čau i šarpej u daljini povezani.

Štenci čau čau se rađaju sa ružičastim jezicima. Oni polako dobijaju plavo-crnu boju kako štene sazreva, počevši od trenutka kada otvore oči. Ovaj proces se završava sa do 6 meseci starosti. Kao i šar-pej, čau čau takođe potiče iz Kine i star je ili čak stariji od šar-peja. Ova rasa zahteva veoma solidnu obuku i socijalizaciju od nekoga sa iskustvom u odgajanju pasa, jer pojedini pripadnici rase mogu biti previše teritorijalni i nezavisni.

Eurazier

Eurazier je mlađa rasa pasa, razvijena u Nemačkoj 1970-ih godina koristeći nekoliko rasa, uključujući špica, samojeda i čau čau, od kojih su neki evroazijci nasledili plavi jezik, bilo ceo obojen ili pegav. Eurazier je stvoren posebno da bude ljubazan i odan porodični ljubimac. Rasa je aktivna na otvorenom, ali mirna u kući, sa opuštenim temperamentom. Oni mogu biti uporni prema strancima, ali vole svoje porodice. Rasa je veoma inteligentna i laka za obuku, lako reaguje na metode pozitivnog pojačanja. Potrebna im je umerena količina vežbe i uživaju u obuci za pseće sportove.

Rase sa belom dlakom

 

Tajlandski ridžbek

Tajlandski ridžbek je retka i drevna rasa koja je nastala na Tajlandu pre više od 300 godina, gde je korišćena kao lovački pas i pas čuvar. Po standardu rase, poželjne su plave oznake na jeziku. Tajlandski ridžbek je pas srednje veličine sa kratkom dlakom i linijom dlake duž leđa koja raste u suprotnom smeru od ostatka dlake.

Rasa je aktivna i atletska i treba joj dosta dnevne vežbe. Iako je tajlandski ridžbek veoma inteligentan, on je nezavisna rasa tako da obuka može biti izazovna. Rasa je prirodno zaštitnički nastrojena, tako da zahtevaju opsežnu socijalizaciju kao štene i dalje. Tajlandski ridžbek je izuzetno odan svojoj porodici, ali može biti sumnjičav prema strancima.