Rase sa belom dlakom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/02/2023

Rase sa belom dlakom

Među stotinama rasa pasa širom sveta, postoji najmanje 12 rasa koje nose isključivo bele “kapute“. Mnoge rase kada se rode budu potpuno bele, te posle njihovo krzno dobije drugu boju, ali ima desetak očnjaka koji se rađaju sa belom dlakom, koju zadržavaju tokom celog života.

SAMOJED

Samojed je srednje do veliki pas koji je beo od glave do pete. Gusta, pahuljasta dlaka ima savršenog smisla kada se uzme u obzir da ova rasa potiče iz Sibira, hde ih stanovništvo koristilo kao čuvare irvasa, da vuku sanke i da sa njima odlaze u lov. Samojed ima rep koji se savija preko leđa i gustu dlaku oko vrata. Iako su ovi psi uglavnom potpuno bele boje, u retkim situacijama možemo da vidimo njihovu dlaku u krem ili biskvit boji. Život sa ovom belom rasom znači da ćete „uživati“ u njihovom krznu tokom cele godine.

MALTEZER

Najmanja rasa iz ove grupe je maltezer. Ovi psi džepne veličine sazrevaju do težine od samo 6 do 8 kilograma. Duga i svilenkasta bela dlaka maltezera doprinosi ljupkosti ovog poznatog psa pratioca, iako se neki vlasnici, u poslednje vreme, odlučuju da ga kratko šišaju. Očekujte da ćete svake nedelje uložiti određeno vreme u četkanje svog psa i redovne odlaske kod frizera, a često ćete moći da sretnete maltezere sa mašnicama ili repićem na vrh glave, iz razloga što im dlaka upada u oči.

BIŠON

Lako je uočiti bišon friz u gomili belih pasa, zahvaljujući njegovom paperjastom krznu i zaobljenom izgledu. Rasa kakvu danas poznajemo potiče iz Francuske i veruje se da potiče od pudlice i vodenog španijela. Sa sportskim rasama u svom nasleđu, nije iznenađenje da je bišon aktivan i avanturistički pas pratilac. Samo budite sigurni da bez obzira na avanture na koje naiđete sa svojim ljubimcem pored sebe, obezbedite redovno četkanje da biste izbegli matiranje, ali i redovno vodite svog psa kod frizera kako biste zadržali taj klasični “bišon“ negovani izgled.

PIRINEJ

Najveća bela rasa su veliki pirineji. Ovi nežni divovi mogu da teže i preko 40 kilograma i imaju debeli, dvostruki sloj belog krzna. Ova vrsta je verovatno nastala u Centralnoj Aziji ili Sibiru, a ime je stekao nakon što je doveden u planine Pirineja koje se graniče sa Francuskom i Španijom. Ovi psi su poznati po tome što su izuzetno veliki, ali i strpljivi. Odlični su kao čuvari stada, ali i kao lojalni porodični saputnici. Živeti sa njima znači da se pripremate za linjanje tokom cele godine, mada će nekoliko sesija četkanja nedeljno pomoći da uhvatite raspušteno krzno koje bi se inače prilepilo za vas, vaš nameštaj, a o podovima i da ne govorimo. Dvostruka dlaka ovog psa prirodno je otporna na prljavštinu, tako da je potrebno samo povremeno kupanje da bi bela dlaka izgledala čisto.

KOTON

Ovaj mali beli pas je ranije bio ljubomorno čuvan ljubimac eliti Madagaskara. Veruje se da su rani preci ovih pasa bili pomorci koji su pravili društvo mornarima. Ovi mali, ali stameni psi su odlični pratioci. Poznato je da su dobri i sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Da bi krzno Coton de Tulear izgledalo najbolje, potrebno ga je češljati nekoliko puta nedeljno. U suprotnom, tanko, poludugo krzno može se brzo zapetljati.

DOGO ARGENTINO

Dogo argentino je jedna od najmoćnijih rasa belih pasa. Kratka, glatka dlaka je uvek bele boje, mada je jedna tamna mrlja preko oka ili uha prihvatljiva. Ova rasa se razvila ranih 20-ih godina prošlog veka za lov na krupnu divljač u Argentini. Ovi psi su privukli pažnju svojom snagom, hrabrošću i lojalnošću. Iako im je potreban iskusan vlasnik, oni su ljubazni porodični psi i uglavnom vole decu. Nije poznato da se bela dlaka argentinskog doga obilno linja ili ima neprijatan miris. Oni su, od svih belih rasa, najlakši za održavanje. Ali, treba biti oprezan kada je jako sunce u pitanju, pošto su podložni opekotinama.