MANUL - mali a glasan - Pet Magazine
Od petmagazine.rs - 13/05/2021

MANUL – mali a glasan

Poznata i pod imenom manul, palas je deo porodice malih mačka, a ime je dobila po zoologu Piter Simon Palasu, prvom naučniku koji je opisao vrstu, davne 1776. godine

Piše: Petmagazine.rs

Palas mačka se naziva još i manul i može da se vidi širom centralne Azije i zapadno od Irana. Ove zanimljive male divlje mačke vrlo su specifične po pitanju svog staništa što ih ujedno čini teškim za proučavanje. Unutar ovog opsega, Palasove mačke preferiraju hladno i sušno okruženje kamenitih stepa i travnjaka na nadmorskoj visini do oko 4500 metara.

Ova mačka najpoznatija je po svom neobičnom i simpatičnom izgledu – spljoštenom i zaobljenom licu, zdepastoj građi i naobičnoj dlaci od koje vam se čini kao da je sva od pliša. Palas mala mačka teži oko 4 kg, dlaka joj varira u boji od svetlo sive do žućkaste boje. Beli vrhovi dlake daju matirani srebrnasti izgled. Na svakoj strani glave nalaze se 2 tamne pruge i 4 prstena na repu s tamnim vrhom. Dlaka je duža i gušća nego kod bilo koje druge vrste, i predstavlja dobar izvor izolacije za životinju koja provodi toliko vremena ležeći na promrzlom tlu i snegu. Imaju male, zaobljene uši, postavljene vrlo nisko na bokovima glave.

Zec čini glavni deo njihove prehrane, ali i mali glodari, ptice i insekti. Oni ne hvataju svoj plen samo jurnjavom, već i čekanjem ispred jazbina i zasedom.

Zanimljivosti

  • Nemački prirodnjak Pitar Palas prvobitno je klasifikovao ovu divlju mačku kao Felis manul 1776. godine. Reč manul vuče korene iz mongolskog jezika. Njegovo trenutno naučno ime, Otocolobus, potiče iz grčkog jezika i može se prevesti u “ružno uho”. Kada je Pallas prvi put opisao mačku, pogrešno je sugerisao da je ona bila predak domaće persijke zbog njenog dugog krzna, krupne građe i spljoštenog lica.
  • Imaju neobične zenice. Za razliku od drugih mačaka, zenice mačaka Palas skupljaju se u male krugove, a ne u vertikalne proreze.
  • Mačke Palas imaju najduže i najgušće krzno, koje je na stomaku i repu gotovo dvostruko duže nego na vrhu i bokovima. Dužina i gustina krzna se takođe sezonski menjaju. One “prolaze” kroz dve glavne faze boje, kada je dlaka u pitanju. Zimi su im kaputi siviji i jednoličnije boje, dok leti imaju više pruga i čak se javlja i oker boja u krznu. Na repovima imaju crne prstenove, rasute crne mrlje na čelu i tamne pruge koje im teku od očiju niz obraze. Zamrznuti, srebrnasti izgled njihovih kaputa nastao je zbog belih vrhova na dlakama.
  • U pitanju su samotne mačke. Oni su usamljene i teritorijalne, a mirisi mužjaka i žena obeležavaju teritorije od oko tri kilometara. Dane provode u pećinama, pukotinama i jazbinama koje su napravile druge životinje, izlazeći u sumrak u lov. Imaju izuzetno kratku sezonu parenja. Parenje se dešava u februaru i martu, a ženke rađaju leglo od dva do šest mačića u aprilu i maju. Do četiri meseca mačići počinju da love sa majkom, a odraslu veličinu dostižu za šest meseci.
  • One su lovci iz zasede. Oni vrebaju svoj plen koristeći kratku vegetaciju i kamenite terene za pokriće, ili ponekad čekaju na ulazima u jazbine i nasrnu kad izlaze njihovi stanovnici. Pallasove mačke pretežno pikaju kao i druge male glodare, ptice i povremene insekte.
  • Njihovo kompaktno telo čini ih lošim trkačima. Kada ga progone, utočište traži na gromadama ili u malim pukotinama.
  • Mačke palas proizvode razne zvukove. Oni uzvikuju ili reže kad su uzbuđeni, ispuštajući zvuk sličan psu.

Related Posts

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *