Sir nije prirodan deo ishrane mačaka, evo i zašto - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka liže sto
Od petmagazine.rs - 09/12/2022

Sir nije prirodan deo ishrane mačaka, evo i zašto

Da li je sir dobar za vaše ljubimice – svakako da smete da je častite ponekad jednim komadićem nekog tvrdog sira, ali da li je zaista u redu da vaša ljubimica jede sir svaki dan?

Sir nije prirodan deo ishrane mačaka. One su primarno mesojedi, što znači da samo iz mesa mogu dobiti neophodne hranljive materije. Ali, iako je sir bogat proteinima, može poremetiti delikatan probavni sistem vaše ljubimice.

Ljudi i drugi svaštojedi prirodno proizvode enzim za razgradnju laktoze u mlečnim proizvodima, ali mačke ne proizvode ovaj enzim. To im otežava varenje mlečnih proizvoda. U stvari, većina mačaka je netolerantna na laktozu, pa čak i mogu doživeti teško povraćanje i dijareju ako unose mlečne proizvode. Umesto sira, uvek možete da joj date male količine pavlake ili jogurta.

Sir ima visok sadržaj masti, a mačke koje konzumiraju sir mogu, takođe, lako da nagomilaju kilograme. Gojaznost kod kućnih ljubimaca je uobičajeno stanje i drastično skraćuje njihov životni vek dok uzrokuje bilo koji broj bolesti koje se inače mogu sprečiti.

Iako nije toksičan, sir je potpuno nepotreban u ishrani vaše mačke, i ne bi trebao da se nalazi u njenoj svakodnevnoj ishrani. Većina odraslih mačaka je netolerantna na laktozu i sir može dovesti do trajnih problema. Ako maca voli ukus sira, možete ponekad da je častite sa komadićem čedar sira – on ima niži nivo laktoze. Ako se maca i posle malog komada sira ne oseća dobro, povraća ili ima proliv, prestanite sa takvim nagradama i savetujemo vam da je odvedete veterinaru.

Voće i povrće kao zdrava poslastica

Mački se umesto industrijskih poslastica kao zamena može ponuditi malo povrća ili voća. Ono ne može biti zamena za obrok jer je mačka mesojed, već može biti samo dodatak, odnosno, zdrava poslastica, kaže dr vet. med. Tamara Stanojević. – Mački bi trebalo ponuditi malu količinu, da je ne bismo preopteretili ugljenim hidratima. Povrće i voće se može mački ponuditi sirovo ili bareno, sitno iseckano ili u formi pirea dodatog u uobičajen obrok. Opšta preporuka za količinu unetih kalorija putem poslastica jeste do 10 odsto, što je za najveći broj mačaka 20 do 30 kalorija dnevno. Kad je u pitanju voće i povrće koje možemo davati mački kao poslasticu, to je oko 25 zrna borovnice, 100 grama spanaća, 80 do 100 grama šargarepe, 50 do 60 grama jabuke.

Bogata ponuda sezonskog voća pruža pregršt mogućnosti za pripremu ukusnih i zdravih poslastica za ljubimce. Jabuke su prepune antioksidanasa, koji pomažu u jačanju imunološkog sistema, a bogate su i polifenolima, koji su dragoceni u borbi protiv probavnih problema, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i još mnogo toga. Borovnice su poznati izvor vitamina C i bogate su vlaknima.

Recept

Nagradice sa sirom

Vreme pripreme: 25 minuta

SASTOJCI: tri četvrtine šolje rendanog čedar sira, trećina šolje parmezana, četvrtina šolje light jogurta, tri četvrtine šolje brašna, četvrtina šolje ovsenih pahuljica, četvrtina šolje vode

PRIPREMA: Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiju stavite čedar, parmezan, jogurt, brašno i ovsene pahuljice, pa dodajte vodu i umesite testo. Pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo na centimetar debljine. Odvajajte zalogaje modlom, u pleh stavite papir za pečenje koji ste prethodno nauljili maslinovim uljem, i poređajte zalogaje koje ćete peći u rerni oko 25 minuta. Ohladite i poslužite maci.