Sve što je potrebno da znate o mački koja je u teranju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 26/05/2023

Sve što je potrebno da znate o mački koja je u teranju

Kada je mačka u teranju, njeno ponašanje se može značajno promeniti. Ovo je prirodni proces koji se javlja kod mačaka koje nisu sterilisane i obično se ponavlja nekoliko puta godišnje. Evo detaljnog objašnjenja ponašanja mačke tokom teranja, sa posebnim osvrtom na to da teranje predstavlja mučenje za mačku koja je u zatvorenom prostoru, kao i ogromnih prednosti sterilizacije.

piše: petmagazine.rs

Kada je mačka u teranju, može se primetiti sledeće ponašanje

Mjaukanje i dozivanje: Mačka u teranju će obično proizvoditi glasne i prodorne zvukove kako bi privukla mužjake. Ovo mjaukanje može biti učestalo i neprestano, što može biti neprijatno za vlasnike, posebno noću.

Agresivnost: Mačka u teranju može postati agresivna prema drugim mačkama, a ponekad i prema ljudima. Ona može gristi, grebati i pokazivati znake neželjenog ponašanja.

Nedostatak apetita i nervoza: Mačka u teranju može izgubiti interesovanje za hranu i postati nemirna. Može doći do smanjenje apetita i vaša maca će pokazati znake nervoze.

Traži više pažnje: Mačka će se često trljati o predmete i ljude, vrteti se oko nogu i privlačiti dodatnu pažnju.

Kada je mačka u zatvorenom prostoru, teranje može biti mučno iskustvo. Mačke imaju snažan nagon za parenjem i ograničavanje njihove sposobnosti da zadovolje tu potrebu može dovesti do frustracije i stresa. To može rezultirati nepoželjnim ponašanjem, kao što su uništavanje nameštaja, agresivnost i uriniranje izvan svoje kutije za pesak. Zato je sterilizacija preko potrebna. Ukratko, njome uveliko olakšavate svojoj maci život.

Važnost sterilizacije

Sterilizacija mačke je preporučljiva opcija koja donosi mnoge prednosti. Osim sprečavanja rađanja neželjenih mačića, sterilizacija mačke smanjuje njen nagon za parenjem. Ovime se eliminiše teranje, a mačka postaje mirnija i manje podložna agresivnom ponašanju. Sterilizacija takođe smanjuje rizik od određenih zdravstvenih problema kod mačaka, kao što su infekcije i tumori reproduktivnih organa. Idealno vreme za sterilizaciju je period pre prvog polnog ciklusa, ali treba napomenuti da za sterilizaciju nikada nije kasno, pod uslovom da je zdravstveno stanje očuvano.

Imajte u vidu da je pojava bolesti reproduktivnih organa proporcionalna vremenu izloženosti polnim hormonima, što znači da što mačka ima više polnih ciklusa to je veća verovatnoća pojave oboljenja reproduktivnih organa. Zbog navedenog je period pre prvog polnog ciklusa optimalno vreme za sterilizaciju mačke.