5 najvećih mačaka na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
najvece rasne macke
Od petmagazine.rs - 04/03/2020

5 najvećih mačaka na svetu

Da su mačke lavovi u džepnom izdanju, to već znamo, ali ako u svom domu želite da imate veliku cica-macu, evo koje rase važe za najveće u mačjem svetu.  

Tekst: magazin „Mačka“; Foto: Shutterstock

Njihovoj veličini doprinosi i raskošno, pufnasto krzno, ali zanimljivo je da vam njegova nega neće zadati mnogo glavobolje, jer se mace na našoj listi ne linjaju previše. Takođe, sve navedene rase poznate su kao prave mazilice i nežni „džinovi”, veoma su privržene ljudima i obožavaju mališane, a odlično se slažu i s drugim mačkama i psima. Ukratko rečeno – idealni mezimci. 

Mejn kun

mejn kun macka

Umanjena verzija lava je možda najbolji opis ove prelepe mačke velikih gabarita i raskošne dlake. Mejn kun ima narav mačeta tokom čitavog života. To je nežna, dobroćudna i pomalo luckasta mačka. Potpuni razvoj dostiže tek s navršene tri godine. Mejn kun obožava da se druži s vlasnikom i da mu pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Mužjaci ostaju „klovnovi” čitavog života, dok su ženke ozbiljnije. Ovo je opuštena i smirena mačka koja voli da se igra, i odlično se slaže s drugim mačkama i psima, a decu obožava. Njihovo krzno dovoljno je četkati jedanput do dva puta nedeljno. Mužjaci teže od sedam do 13 kilograma, ženke od četiri do sedam, a životni vek im je duži od 15 godina. Odrasli mejn kun može da skoči do 170 centimetara uvis. I jedna zanimljivost: 123,2 cm bio je dugačak Ginisov rekorder, mejn kun Stui.

Sibirska mačka

sibirska macka
10 kg mogu da teže mužjaci

Ova rasa je poznata duže od 1.000 godina. Sibirka je krupna i snažna mačka, i potrebno je oko pet godina da dostigne punu zrelost. Vrat joj je okrugao, mišićav i prekriven gustim krznom nalik na grivu koje s godinama postaje sve izraženije. Dovoljno je češljati ih dva puta nedeljno, a samo se tokom nekoliko nedelja sezonskog linjanja moraju četkati svakodnevno. Velike su maze. Po prirodi su mirne i nežne, privržene vlasnicima, a slažu se lepo i s drugim ljubimcima. One uživaju u igri i koriste svoju izuzetnu inteligenciju za rešavanje problema. Vole da se igraju žmurke ili dobacivanja lopticom. Imaju prelep, nežan glasić i uživaju da „razgovaraju” sa ukućanima. Životni vek im je od 11 do 15 godina, ženke teže od četiri do šest, a mužjaci od sedam do deset kilograma. 

Regdol

regdol macka
9 kg mogu težiti pojedini mužjaci

Regdoli su velike mačke raskošnog krzna i izrazito plavih očiju. U odnosu na svoje mačje rođake, regdoli ne vole visinu, već su uvek u ravni s ljudima. Ragdoll na engleskom jeziku znači krpena lutka, pa je jasno da ove mačke uživaju u maženju i imaju jedan od najdivnijih karaktera u mačjem svetu. Neprekidno bi ležale u vašem krilu i uživaju u ljudskom dodiru. Idealni su mezimci za porodice s decom, jer su pune razumevanja za mališane. Ova maca uživaće i ako u domu ima društvo druge mačke ili psa. Regdoli nemaju mnogo poddlake, pa to znači da se linjaju manje od drugih dugodlakih rasa. Životni vek ovih mačaka je od 12 do 17 godina. Uobičajeno teže od 4,5 do 7 kilograma.

Ragamafin

ragamafin macka
9 kg teže neki mužjaci ove rase

Ove predivne cica-mace raskošne dlake poznate su po svojoj pitomoj prirodi, umiljatosti i nežnosti koja nema granice. Macu ragamafin možete kao bebu držati u naručju i ona će se potpuno opustiti i podići „sve četiri uvis”, jer obožava ljude. Izrazito je inteligentna i nalikuje psu zbog svoje razigranosti i neumorne energije da trči za lopticom i vraća je vlasniku. Ona veoma brzo uči trikove. Idealan je mezimac za porodice s decom, jer će obožavati da se s njima mazi i igra, a uz to je i veoma tolerantna. Ipak, patiće ako je sama. Četkanje jedanput nedeljno dovoljno je kako biste njeno krzno održavali glatkim, zdravim i sjajnim. Ženke teže od 4,5 do sedam kilograma, a mužjaci više od sedam kilograma.

Norveška šumska mačka

norveska sumska macka
5 – 7 kg teže mužjaci ove rase

Bila je mezimica boginje Freje, Vikinzi su je vodili u svoje pohode, a danas je umiljata kućna ljubimica. Norveški kralj Olaf proglasio je ovu rasu zvaničnom mačkom države Norveške, a od 1965. godine pod zaštitom je države. Iako krupna i pomalo grubog izgleda, ova rasa spada u jednu od najprivrženijih. Obožava decu, kao i druge mačke i pse. Nežna je i uvek raspoložena za maženje i interakciju, ali ima čvrst karakter i veoma je svojeglava. Ume da bude rezervisana prema strancima. Veoma je inteligentna i brzo uči, i često će se oglašavati mjaukanjem. Ovo je stamena mačka, veoma mišićava. Životni vek im je od 14 do 16 godina i generalno su veoma dobrog zdravlja.