Mali kućni ljubimci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 04/01/2024

Mali kućni ljubimci

Imati malog ljubimca može biti zaista korisno iskustvo i postoji čitav niz različitih kućnih ljubimaca koje možete izabrati. Svaka vrsta malih kućnih ljubimaca ima svoje različite osobine i ponašanje. Važno je da prvo istražite kako biste bili sigurni da će vaš novi ljubimac odgovarati vašem životnom stilu. Zapamtite – kada postanete vlasnik kućnog ljubimca, odgovorni ste za njihovo zdravlje i sreću. Uradite dosta istraživanja o potrebama vašeg ljubimca pre nego što mu date dom.

piše: petmagazine.sr

Šta želite od malog kućnog ljubimca?

Neki mali kućni ljubimci vole da se drže u rukama i maze, drugi ipak više uživaju u tome da se igraju u terarijumu ili kavezu, a neki bi bili najsrećniji ako samo sednete i posmatrate njihovo prirodno ponašanje.

Može biti zaista razočaravajuće ako se radujete što ćete maziti svog novog ljubimca, ali otkrijete da ne uživaju u vašoj pažnji i radije bi bili ostavljeni na miru. Mnogo istraživanja unapred može vam pomoći da izbegnete da se osećate odbačenim od strane vašeg novog ljubimca. Na taj način ćete pronaći malog ljubimca koji će odgovarati vama i vašoj porodici.

Savršeni ljubimac za vaš horoskopski znak

 

Osim tvorova i pacova, koji vole veliku pažnju svojih vlasnika, većina malih kućnih ljubimaca neće se igrati s vama kao mačka ili pas. To ne znači da ne predstavljaju dobre kućne ljubimce, može ih biti fascinantno gledati dok se penju, kopaju ili grade udobna gnezda u svom kavezu.

Mali ljubimac, velika obaveza

Samo zato što su manji, to ne znači da ovim kućnim ljubimcima treba manje nege. Još uvek postoji velika odgovornost i postoje neke važne stvari koje treba razmotriti pre nego što primite novog ljubimca u svoj dom.

Najpre, ne preporučuje se kupovina malih kućnih ljubimaca kao lekcija o odgovornosti za malu decu. Ovim životinjama je potrebna pažljiva briga, što deca možda neće moći u potpunosti da obezbede.

Možda su jeftiniji od pasa i mačaka, ali mali kućni ljubimci i dalje mogu koštati mnogo novca tokom celog svog života. Trebaće im:

  • Specijalna hrana koja je napravljena za tu vrstu malih kućnih ljubimaca.
  • Visokokvalitetno seno.
  • Odgovarajući terarijum ili kavez.
  • Igračke koje sprečavaju da mu bude dosadno.
  • Sredstva za čišćenje bezbedna za kućne ljubimce.
  • Veterinarski troškovi.
  • Vakcinacije (za zečeve i tvorove).

Većina malih kućnih ljubimaca postaje veoma usamljena i pod stresom ako žive sami. Potrebno im je društvo kućnog ljubimca poput njih, tako da će svi ovi troškovi morati da se udvostruče. Takođe će im trebati da trošite vreme na njih, od svakodnevnog, nedeljnog i mesečnog čišćenja njihovog kaveza do odvajanja vremena svakog dana da provedete u interakciji sa njima.

Neki smatraju da su ptice idealni kućni ljubimci, a ima i onih koji smatraju drugačije, naročito u porodicama sa malom decom. Ptice su lepe, prijateljski nastrojene, umiljate. S druge strane, Manji glodari kao što su zec, morsko prase ili hrčak, mogu biti za kuću sjajne životinje. Ne zahtevaju veliki proctor, ali je zato potrebno redovno čišćenje za njima. Ribice su izuzetno umirujuće i lepe za gledanje. Morate im obezbediti akvarijum, pumpu za filtriranje vode i hraniti ih svakodnevno. Za kog god da se odlučite, važno je da pokažete spremnost da se o njima brinete baš kako treba.