Psi su stariji nego što mislimo - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
covek i pas
Od petmagazine.rs - 04/03/2020

Psi su stariji nego što mislimo

Mit da je jedna pseća godina jednaka sedam ljudskih odavno je razbijen, ali naučnici sada imaju novu teoriju – da su psi stariji nego što mislimo, kada uporedimo njihove i naše godine.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrivaju da su kučići zapravo već sredovečni do perioda kada napune dve godine. Zanimljiv je zaključak da, nakon druge godine, psi sporije stare. Kada napune tri godine, psi su stari kao i ljudi od 50 godina.

Svoje nalaze istraživači su dobili iz istraživanja DNK kod pasa, i to 104 labradora starih od četiri nedelje do 16 godina.

‒ DNK se s vremenom menja, kako ćelije sazrevaju, a nakon što smo prikupili podatke kod pasa, upoređivali smo ih s ljudskim, i poredili starenje ćelija. Otkrili smo da labrador star dve godine ima stanje organizma i starost ćelija kao čovek u ranim četrdesetim. Starenje se potom usporava, pa je pas star deset godina poput čoveka od 68. Očekivani životni vek labrador retrivera je 12 godina, što bi u ljudskim godinama bilo 70 – objasnili su naučnici.