Znaci starenja vašeg ljubimca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
stariji pas
Od petmagazine.rs - 03/05/2023

Znaci starenja vašeg ljubimca

Životni vek psa zavisi od rase, ali i od higijenskih uslova, hrane, kretanja…

Piše: petmagazine.rs

Kao što pas u fazi rasta menja svoju dlaku, postaje veći, jači i aktivniji, tako se i u periodu starenja njegov organizam menja. Pored toga što životni vek psa zavisi od toga kojoj rasi pripada, takođe su veoma važni i higijenski uslovi, hrana ili kretanje da bi pas dostigao što dublju starost.

Najvažnije je da stalno pratite ponašanje psa jer tako možete da primetite da li on stari i šta se to kod njega tačno menja u tom periodu života

Pas u proseku živi nešto više od dvanaest godina, a veoma retko više od petnaest. Između treće i pete godine pas je najsnažniji i najaktivniji, a kad napuni osam godina tada polako počinje da mu se menja fizički izgled, ali i psihičko stanje.

Koža i dlaka

Bez obrzira na rasu psa i dužinu dlake, u fazi starenja koža više nije tako elastična i postaje tanja i osetljiva. Koža postaje masna ili veoma suva, pa se zato psi u ovom periodu života sve više opiru kad ih četkamo. Takođe, dolazi i do promene boje dlake, pa na njihovom telu možete primetiti sve više sedih.

Čulo sluha i vida

Osećaj dezorijentisanosti ili zbunjenosti najčešći su oblici ponašanja kad čulo vida i sluha počinje da slabi kod psa. Predmete u daljini pas će jasnije da vidi i prepozna nego one koje mu se nalaze u blizini. Sve češće dolazi do gubitka kratkoročnog pamćenja, pa može da se dogodi da se zaglavi u čošku sobe ili da gleda u prazno, kao i da ne traži toliku pažnju i maženje. Oštećenje sluha može se javiti još u ranijoj fazi života, ali sa starenjem u nekim slučajevima dolazi i do potpunog gubitka sluha. Tada pas ima slabije reflekse na vaš glas, kao i na ostale zvukove iz okruženja.

Mišići i zglobovi

Najuočljivija promena kod psa jeste njegovo kretanje, koje je usporeno i otežano. Sve će više spavati danju, a manje noću. Takođe, mogu se javiti bolesti pojedinih kostiju, zglobova kao i vratnog ili leđnog dela kičme. Polako će ustajati i hodati, a neće se toliko radovati ni šetnji, kao što će mu i sve teže padati penjanje i silaženje niz stepenice.

Zubi i težina

Kako je pas stariji, sve više dolazi do oboljenja desni ili stvaranja zubnog kamenca, kao i do ispadanja zuba. Pseći dah postaje mnogo intenzivniji i neprijatniji. Ipak, psi često mogu biti skloni infekcijama usta, koje su svakako izlečive. Takođe, obratite pažnju koju hranu koristite za svog psa, jer veći broj kilograma može da mu oteža kretanje i stvori veće probleme s mišićima i zglobovima.

Kako da pomognete psu

Da utičete na to da vaš pas ne stari svakako ne možete, ali ono što možete jeste da mu taj razvojni put starenja učinite što lakšim. Kupajte ga i četkajte, i na taj način ćete brinuti o njegovoj higijeni. Vodite psa redovno na preglede kod veterinara, bar dva puta godišnje, jer tako možete da dobijete tačne informacije kakvo je zdravstveno stanje psa. Izvodite ga češće u šetnje i na svež vazduh. Ipak, ne treba da preterujete i da šetnje traju po nekoliko sati, jer se u poznim godinama pas mnogo više umara nego ranije. Takođe, treba da kontrolišete težinu psa, odnosno unos kalorija u organizam. Jer, ne zaboravite da s manjim kretanjem pas može dobiti više kilograma. Upravo zbog toga hranite ga više puta dnevno, ali u manjim obrocima i to hranom koja je bogata vitaminima.

Napravite razliku između starosti i bolesti

Kad uočite promene kod psa, nema razloga za paniku. Ako je pas stariji i ima oko osam godina, sve ove faze su glavni pokazatelji starenja psa. Ukoliko je neko ponašanje dosta izraženije i učestalije, obavezno posetite veterinara, jer je moguće da pas boluje od neke bolesti. Preventivnim pregledom možete otkriti bolesti psa ili ih sprečiti.