Od čega sve zavisi životni vek pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 20/06/2023

Od čega sve zavisi životni vek pasa

Godine koliko će pas živeti, značajno variraju od jedinke do jedinke i zavise od velikog broja različitih faktora. Izdvojili smo nekoliko ključnih činilaca, koji mogu uticati na dužinu života pasa. Pođimo od veličine psa. Uopšteno, manji psi imaju tendenciju da žive mnogo duže od većih. Čivava, recimo, može živeti 15 godina, dok bernski planinski pas ima uobičajeni vek od oko 8 godina.

piše: petmagazine.rs

Genetska predispozicija igra važnu ulogu u dugovečnosti pasa. Neki psi mogu biti podložniji naslednim zdravstvenim problemima koji mogu uticati na njihov životni vek. Čak i odgovorni odgajivači koji se fokusiraju na zdravlje i selekciju dobrih genetskih linija, mogu doprineti produženju životnog veka pasa.

Ključnu ulogu u održavanju zdravlja pasa ima pravilna i uravnotežena ishrana. Kvalitetna hrana koja zadovoljava nutritivne potrebe psa može pružiti podršku imunološkom sistemu, održavanju zdrave telesne mase i prevenciji bolesti. Loša ishrana, s druge strane, može dovesti do zdravstvenih problema koji skraćuju životni vek psa.

Veoma važna je i redovna fizička aktivnost i vežbanje, za održavanje dobrog zdravlja. Aktivni psi imaju manje šanse da dobiju višak kilograma, razviju srčane probleme i brojne druge zdravstvene komplikacije.

I da ne zaboravimo redovne veterinarske kontrole, vakcinacije, kontrolu parazita i brigu o zdravlju zuba, koji mogu doprineti produženju života. Rano otkrivanje i lečenje potencijalnih zdravstvenih problema, mogu rešiti ono što ugrožava zdravlje i pomoći psu da živi duži život.

Ovo su samo neki od faktora koji mogu uticati na dužinu života jednog psa, jer je svaki pas je jedinstven. Ako pitate nas, čaroban sastojak su ljubavi, pažnja i adekvatne nega, kako bi pas bio srećan i dugovečan.