Nova formula za merenje starosti psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/02/2022

Nova formula za merenje starosti psa

Jedan od mitova koji već godinama opstaje bez provere je onaj da starost psa u “ljudskim godinama” možemo izračunati tako da broj njegovih godina pomnožimo sa sedam

Izvor: N1

Istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu stvorili su formulu koja mnogo preciznije upoređuje ljudske i pseće godine. Formula je zasnovana na promenljivim hemijskim spojevima, metilnim grupama u psećim i ljudskim genomima, to jest na tome koliko tih hemijskih oznaka postoji i gde su smeštene kako stare.

Formula se može koristiti za proračun i na drugim vrstama, a ne samo na psima.

Da bi izračunali starost svog psa u “ljudskim godinama” na temelju nove formule, pronađite pseće godine na donjoj osi grafikona i prst pomerajte prema gore dok ne dođete do crvene krivulje, a zatim prst pomerite ulevo kako biste pronašli odgovarajuće ljudske godine.

Trej Ideker, profesor na Medicinskom fakultuetu Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu, koji je istraživanje sproveo sa koleginicom Tinom Vang, koji je istraživanje sproveo na 106 uzoraka uzetih od rase labrador retriver, napominje važnost toga da bolje razumemo pseći proces starenja, jer veterinari još uvek često koriste staru 1:7 metodu računanja godina u dijagnostici i lečenju pasa. Grafikon pokazuje da dok su psi mladi stare brže od ljudi, a kad navrše sedam godina, starenje im se znatno usporava.

– To ima smisla kad malo razmislite – na kraju krajeva, devetomesečni pas već može imati štence, tako da smo već znali da razmera 1:7 nije tačna, rekao je Ideker.

PROČITAJ JOŠ: I NJIMA TREBA PODRŠKA POSLE GUBITKA

Dodaje da je jedno ograničenje novog načina računanja u tome što je razvijeno koristeći samo jednu rasu pasa, a postoje druge rase, za koje je poznato da žive duže pa će stoga još istraživanja biti potrebno, ali smatra da će moći da se primenjuju i na svim ostalim psećim rasama, prenosi Index.hr.