Zašto je korisna mačja trava - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macja trava i macke
Od petmagazine.rs - 02/03/2022

Zašto je korisna mačja trava

Ova korisna biljka slična menti u svom lišću i stabljikama sadrži dragoceno eterično ulje čiji miris mace obožavaju. U našem narodu naziva se i mačja metvica.

Piše: petmagazine 

Da odmah razjasnimo, mačja trava nije trava koja se macama daje kako bi iz stomaka izbacile dlaku, već služi isključivo za zadovoljstvo i radost vaših mezimaca koji obožavaju njen miris.

Miris majče trave

Miris ovog ulja sadrži organsko jedinjenje nepetalakton koje „imitira“ miris feromona. Kada mace trljaju svoju glavu o mačju travu, mirišu je i grickaju, njihovo čulo mirisa detektuje miris eteričnog ulja veoma sličnog mirisu urina mačaka ili onom koji ispuštaju ženke u teranju.

Mačke tako dobijaju seksualni stimulans, sličan onom kad osete feromone u vazduhu.

Trajanje ovog stimulansa traje otprilike oko desetak minuta, tvrde stručnjaci, što je sasvim dovoljno da mace osete radost, budu zadovoljne i najčešće – da dobiju nalet pozitivne energije pa očekujte da će veselo trčkarati i igrati se.

Efekat mačje trave na mačke

Ovakav opojan efekat mačja trava ima na jedinke starije od šest meseci, a istraživanja su pokazala da čak 70 do 80 odsto mačaka obožava mačju travu.

Ukoliko vaš mezimac spada u onu grupu koja na ovu biljku ne reaguje, možete probati neku od sledećih alternativa:

Biljka orlovi nokti

Ova mirišljava puzavica takođe sadrži jedinjenje nepetalakton, ali u odnosu na mačju travu deluje i na mačiće do šest meseci. Mace reaguju na drvenasti deo biljke, a za jači miris je s vremena na vreme zalijte.

Srebrna loza

Biljka opojnog mirisa na mace deluje umirujuće čak 30 minuta. Ona sadrži supstancu aktinidin prisutnu i u eteričnom ulju valerijane.

Valerijana

Na mace deluje korenje ove biljke koje je prelepog, opojnog mirisa. Valerijana deluje kao jak stimulans koji mace smiruje i čini ih srećnim. Takođe, ako imate ovu biljku u kući, ona će i na vas delovati smirujuće, pa od nje celo domaćinstvo može imati benefit – macama će dati nalet energije, a ljude će umiriti.