„Najizgužvanije” rase u psećem svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 08/02/2019

„Najizgužvanije” rase u psećem svetu

Ima li išta slađe od tih naboranih njuškica, stomačića i nožica? I mi mislimo da nema

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Kod ljudi višak kože oko struka ili drugih delova tela nije baš poželjan niti može ikada delovati primamljivo, ali kada vidimo „izgužvano” štene ili psa – nabori nam odmah postanu neodoljivi i njihova koža nas prosto mami da je mazimo i gnjavimo.

Zbog ljubavi prema psima i iz želje da ih što bolje upoznamo, neprekidno se kroje mnogobrojne top-liste, a mi vam u ovom broju donosimo listu rasa poznatih po svojim neodoljivim naborima.

Evo koje su to „najizgužvanije” rase u psećem svetu:

Šar pej

Ova rasa postala je poznata upravo po svojim naborima (i plavom jeziku). Prosto nas mame da ih gnjavimo i mazimo. Ali ne dajte da vas slatki izgled ovih „izgužvanih” loptica prevari. Šar pej je jedan od najboljih i najlojalnijih pasa čuvara. S ljudima i drugim psima moraju se socijalizovati veoma rano inače mogu pokazati agresivnost zbog prenaglašenog instinkta čuvara.

Francuski buldog

Jedna od omiljenih rasa širom sveta, a i u našoj zemlji (zauzeo je visoko drugo mesto na listi omiljenih pasa na svetu). Neodoljivi frenči je poznat po svojim „šišmiš” ušima, ali i po preslatkim naborima. Takođe, s obzirom na to da imaju brahiocefaličnu (kratku) njušku, idealni su saputnici u gradskim sredinama jer ne zahtevaju toliko aktivnosti kao terijeri, lovački psi ili ovčari. Ali mogu imati problema s kožom, pa su redovna nega i održavanje dlake i kože – nužni.

Engleski buldog

Preslatka „izgužvana” lopta obožavana širom sveta ‒ engleski buldog najpoznatiji je po svojim naborima i izbačenoj donjoj vilici. Najviše kože ima na glavi, vratu i ramenima. Trebalo bi ga četkati jedanput nedeljno, a svakog dana mu morate mekanom tkaninom brisati nabore na licu kako biste uklonili sve ostatke hrane i vode. Preporučuju se i blage vlažne maramice za bebe. Tako ćete sprečiti kožne bolesti kod vašeg mezimca i razvoj bakterija u naborima. 

Napuljski mastif

Ova grdosija od psa ima nabore od glave do repa i nadaleko je poznat po svojoj opuštenoj koži. Može težiti i do 68 kilograma! Vlasnici kažu da uz ovog psa ide i ‒ peškir, jer je poznat po balavljenju.

Mops

Ovi psi su miljenici sveta i nema tog čoveka koji ne bi zastao da pomazi mopsa kada ga ugleda na ulici ili u parku. Tu njušku i te buljave oči jednostavno je nemoguće zaboraviti, a i nabori na njihovoj koži kao da zovu da se konstantno maze i „razvlače”.

Gonič Svetog Huberta (Bloodhound)

Upečatljiv upravo po naborima na koži, koji bukvalno vise s njegovog tela. Znamo ga i po krupnim buljavim očima i po balavljenju, razume se. Oni su veoma empatični i umiljati psi s neverovatnim njuhom. Čim završi s jelom ili pićem – odmah mu obrišite njušku, inače će „okupati” ceo prostor kapljicama i ostacima hrane.

Bordoška doga

Ovaj pas uvek privlači pažnju zbog svog naboranog lica i prelepe svetlosmeđe boje dlake. Veoma je snažan i svojeglav pas, pa mu je potreban vlasnik sa autoritetom, nepokolebljivo dosledan u vaspitavanju i treningu. Morate mu svakodnevno čistiti nabore na koži, i to je zapravo jedina obaveza kad je reč o nezi njegove dlake. Četkanje jedanput nedeljno je više nego dovoljno kako bi njegova predivna dlaka (i koža) bila zdrava i sjajna.

Engleski mastif

I ova rasa poznata je po „borama” i balavljenju, koje nekako ide uz nabore. Ovaj pas je nežni džin koji će gotovo uvek biti tih, samo izgledom upadljiv član domaćinstva. Veoma je nežan i privržen svojoj porodici. Ali ako vašem domu zapreti neka opasnost, tada će se razgoropaditi – izvrstan je pas čuvar. Verovatno će biti teži i viši od vas (kad se propne na zadnje šape), pa nije dobar izbor za neiskusne vlasnike.