Nema više "rada od kuće" - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
devojka i pas
Od petmagazine.rs - 11/06/2021

Nema više “rada od kuće”

Psi i mačke vole rutinu. Ako ste u proteklih meseci bili kući, oni su navikli da ste tu ceo dan. Pre nego što napravite veliku promenu za sve, tj. vratite se na posao onako istinski, bitno je da ih pripremite za novonastalu situaciju. Lagana tranzicija će pomoći da ova promena u rutini prođe  sa što manje stresa za njih

Za magazin PAS piše dr vet. med. Klara Ćurčin

COVID-19 pandemija mnoge je preorijentisala da nam dom bude i radno mesto i sigurno utočište od spoljnjeg sveta. Istovremeno, dala je i mogućnosti da provodimo ekstra vreme sa našim ljubimcima. U većini slučajeva ovaj deo je prijao i nama i našim ljubimcima. Tako da smo se svi adaptirali na ovo zajedništvo, poneki ljubimci ( novo nabavljeni ) i ne znaju za drugo.

Upoznavanje sa novom rutinom

Ustanite u određeno vreme, nahranite ljubimca, izvedite u šetnju u ono vreme kao što biste to uradili da idete na posao. Upoznavanje sa novom rutinom izgradiće novu naviku.

Izbegnite strepnju od Vašeg odlaska

Praktikujte kratke izlaske iz doma bez ljubimca, i ta odsustva polako produžavajte. Dajte ljubimcu neku nagradicu kad se vratite. Ako primetite uznemirenost ili čak i destruktivno ponašanje, nemojte zbog toga kažnjavati. Skratite period odsustva, pa polako produžavajte. Možda treba više vremena da se navikne.

Vežbanje

Pre odlaska iz kuće, praktikujte intenzivnu aktivnost i izmorite ljubimca. Trošenje viška energije može pomoći da vaš ljubimac bude duže mirno i opušteno dok ste odsutni.

Zadržite im pažnju

Nagrada koja se dugo žvaće, neka aktivna igračka, automatska hranilica može držati pažnju ljubimca dok ste odsutni.

Kreirajte “sigurno mesto”

Ako nemate, napravite „safe place“, kućicu, ležaljku ili nešto prijatno, gde će Vaš ljubimac rado boraviti i kad vi niste kući.

Pozadinski zvuk

Ostavite TV da radi, ili radio, ili ostavite uključenu neku prijateljsku mašinu uključenu dok niste kući. Navikli su na taj zvuk dok ste kući.

Znakovi stresa

Uporno lajanje ili cviljenje, agresivnost, destruktivno ponašanje, nepodesno vršenje nužde, sakrivanje, izostanak apetita…sve to može biti znak stresa. Ako ste u mogućnosti, snimite to ponašanje. Lakše ćete objaniti veterinaru prilikom savetovanja i brže će se pronaći rešenje za prisutan problem.

Ostanite mirni

Prilikom izlaska iz kuće i prilikom vraćanja pokušajte biti što smireniji. Ako je vaš ljuimac preterano uzbuđen zbog tog događaja, pokušajte da ignorišete i da ne ulazite u kontakt dok se ona ne relaksira.

Zakažite posete

Ako morate dugo da izostanete, zamolite komšiju, prijatelja da povremeno poseti ljubimca i malo provede vremena s njim.

Konsultujte se

Ako imate neku nedoumicu u vezi stresa, ponašanja ili dobrobiti, konsultujte se sa vetrinarom ili dreserom.