O čemu mačke razmišljaju po ceo dan? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 26/02/2024

O čemu mačke razmišljaju po ceo dan?

Mačke su sa nama od pamtiveka. Izraz lica mačke nije toliko izražajan kao kod psa, pa vlasnici uglavnom žele da znaju o čemu njihov ljubimac trenutno razmišlja i da li uopšte razmišlja.

piše: petmagazine.rs

Ako stavite komad zlatnog nakita, malo ribe ili mesa i gumenu loptu ispred mačke, onda će prednost imati jedna od poslednje dve stvari. Mačka pravi izbor na osnovu svojih osećanja. Ako je životinja gladna, izabraće hranu; ako je sita, pre će izabrati loptu. Mačka će ostati predvidljivo ravnodušna prema zlatu, nakitu i drugim statusnim stvarima. Sve je to ne zanima.

Mačke imaju jasne misli – jedu, spavaju i zadovoljavaju radoznalost i želju za ljubavlju. Kada mačke sede i razmišljaju o nečemu, to može biti jedna od tih stvari. Mačke se iskreno vežu za svog vlasnika i uče da čitaju njihove emocije. Ako vlasnik nije raspoložen, bolestan je ili umoran, mačka će mu skočiti u zagrljaj, predeti i maziti se.

Apstraktno razmišljanje kod mačaka je odsutno – za to nemaju neophodan deo moždane kore – i ne mogu analizirati svoje postupke (kao, na primer, ljudi). Recimo, ne znaju kako da rasuđuju o onome što se dogodilo.

Naučnici veruju da složeni instinkti pokreću ponašanje mačaka. U divljini, opstanak je nemoguć ako ne razmislite o svakom koraku koji preduzmete. Mačke su grabljivci, pa su spremne na sve – na iznenadni napad veće životinje, promene prirodnih uslova i slično.

Mačke žive u sadašnjosti, a ne u budućnosti. Međutim, one i dalje znaju malo da predvide: primajući određeni stimulans u prošlosti, mačka će se njime rukovoditi u budućnosti. Na primer, transporter može da podseti mačku na neprijatnu posetu veterinaru – pa se pretvara u vezu sa strahom od veterinara.

Da li ste se ikada zapitali o čemu mačke misle? Mačke provode mnogo vremena ležeći, opuštajući se i dremajući. O čemu mačke razmišljaju (ili sanjaju) kada leže na jesenjem suncu? Šta je sa tim kada vaša mačka sedi na vašim grudima i bulji u vas tim misterioznim očima? Osim tipičnog šetkanja po kući, do činije sa hranom, vodom ili odlaska u toalet i nekoliko naleta intenzivne aktivnosti, mačka ne radi mnogo toga veći deo dana.

Iako ima još mnogo toga da se nauči o tome kako mačke razmišljaju, brojne studije su istraživale ponašanje mačaka i mačju spoznaju, uključujući pamćenje, kako mačke percipiraju stvari, koliko dobro razumeju ljudske društvene znakove, veze vezanosti i još mnogo toga. Znamo da nas naše mačke vole i da se osećaju prijatno sa nama. Na primer, mačke više reaguju na poznati glas svog vlasnika nego na glas stranca, a mačke čak od nas traže utehu kada su zabrinute ili nesigurne u nešto novo.

Kako se ispostavilo, mačke bi nas ljude mogle posmatrati kao nespretne, prevelike mačke koje se ne ponašaju uvek onako kako bi one mogle očekivati. Džon Bredšo, koji je napisao knjigu “Mačji osećaj: Kako vas nova nauka o mačkama može učiniti boljim prijateljem vašeg ljubimca” (2013), došao je do ove teorije.

Bredšo, koji je opsežno proučavao istoriju pripitomljenih mačaka, kao i interakcije između ljudi i životinja, kaže u svojoj knjizi da se ponašanje mačaka prema ljudima ne razlikuje od njihovog ponašanja prema drugim mačkama. Na primer, mačke će hodati prema svojim vlasnicima sa podignutim repovima u vazduhu i trljati se o nas, potpuno na isti način kao što bi mačka prišla drugoj mački na prijateljski pozdrav. Mačke čak ližu svoje ljude da bi ih doterale, slično kao što to rade sa drugim mačkama.

Ukratko, vaša mačka vas vidi kao ogromno stvorenje nalik mačkama koje hoda na dve noge, iz nekog neobjašnjivog razloga nosi odeću i često radi čudne stvari. Vaša mačka bi se možda pitala koju čudnu i zabavnu stvar biste mogli sledeće uraditi.

Izraz lica i govor tela mačaka

Možda nikada nećemo znati šta tačno mačka misli, ali je moguće dobiti prilično dobru predstavu o tome šta oseća tako što ćemo naučiti da čitamo mačje izraze lica. Nažalost, nedavno istraživanje pokazalo je da je čitanje mačjih izraza lica prilično teško za većinu ljudi.

Učenje čitanja mačjeg govora tela je još jedna veština koju možete iskoristiti da pokušate da uđete u glavu vaše mačke. Ovo je nešto lakše nego naučiti čitati mačje izraze lica. Razumevanje šta znače određeni mačji položaji i pokreti tela može baciti mnogo svetla na ono što se dešava u glavi vaše mačke.

Na primer, neki od znakova da se mačka oseća smireno i spokojno uključuju opušteno telo, uši u opuštenom položaju (ne povučene unazad) i brkove u opuštenom položaju, a zenice očiju izgledaju kao mali prorezi. Znaci da se mačka oseća pod blagim stresom uključuju ukočeno telo, glavu okrenutu u stranu, telo nagnuto unazad ili nisko pognuto do zemlje, brkove ispružene napred i blago proširene zenice.

Socijalno ponašanje: Kako mace grade odnose sa ljudima i drugim životinjama

 

Govor tela koji ukazuje na veoma stresnu, uznemirenu ili uplašenu mačku uključuje: uši okrenute unazad ili savijene uz glavu, rep nisko, telo pognuto veoma ravno do zemlje, dlaka podignuta na telu i repu (moguće sa zakrivljenim leđima) , a zenice očiju veoma proširene. Veoma uplašena ili agresivna mačka takođe može da šišti, reži i udara kandžama.

Čak i ako nikada ne znate sa sigurnošću o čemu vaša mačka razmišlja, može biti zabavno zamisliti šta se dešava u njenom misterioznom umu. Sledeći put kada vidite svoju mačku, obratite pažnju na njen izraz lica i govor tela i pokušajte da zamislite šta bi mogla da misli. Jedno je sigurno, vaša mačka često razmišlja o tome koliko vas voli.