Socijalno ponašanje: Kako mace grade odnose sa ljudima i drugim životinjama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 10/01/2024

Socijalno ponašanje: Kako mace grade odnose sa ljudima i drugim životinjama

Evo nekoliko ključnih aspekata o tome kako mačke grade odnose s drugim mačkama i ljudima. To njihovo specifično socijalno ponašanje, je jedan od najfascinantnijih aspekata njihovog života za mnoge istraživače, ali i za vlasnike!

piše: Minja cat

Teritorijalnost

Mačke su po prirodi teritorijalne životinje i često će postavljati granice oko svojih teritorija. Obeležavanje mirisa (noktima, mokrenjem) igra ključnu ulogu u uspostavljanju teritorijalnih granica, a tako i u komunikaciji. Teritorijalnost tako postaje način na koji mačke komuniciraju i uspostavljaju odnose, odnosno – klone se jedne drugih, u zavisnosti šta poručuju.

Miris

Poznato je da mačke koriste mirisne žlezde na licu, šapama, repu i analnom području kako bi ostavile mirise kojima komuniciraju s drugim mačkama i ljudima. Ova vrsta komunikacije igra važnu ulogu u međusobnom prepoznavanju i uspostavljanju hijerarhije u zajednici. Tako da to jeste i čin privrženosti, kada se maca trlja o vašu nogu i prede, i ona želi da vam poruči da vas voli, ali je to takođe i ostavljanje svojih mirisa.

Mjaukanje i zvukovi

Mačke ispuštaju različite zvuke, uključujući mijaukanje, frktanje, mrmljanje i cviljenje, kako bi izrazile svoje emotivno stanje ili komunicirale s drugim mačkama i ljudima. Sigurni smo da i posle nekoliko godina života sa mačkom, možete da čujete neke nove zvukove od nje.

Detaljna objašnjenja nekih čudnih ponašanja mačaka

 

Druženje i igranje

Puno puta smo ponovili da druženje i igra igraju ključnu ulogu u formiranju odnosa među mačkama. Igranje zajedno pomaže u izgradnji poverenja i stvaranju pozitivnih asocijacija. Isto je i sa odnosom sa vlasnikom. Zato uvek, bez obzira na obaveze, nađite vreme da se igrate sa mačkom.

Nove mačke u domu

Uvođenje nove mačke u domaćinstvo zahteva pažljivo planiranje, kako bi se izbegle tenzije. Postupno upoznavanje, razmena mirisnih informacija i pružanje dovoljno prostora – ključni su koraci.

Odnos s ljudima

Mačke često formiraju duboke i čvrste veze s ljudima, ali pristup treba biti strpljiv. Nemojte macu da terate da vam prilazi ili da je primoravate da nešto radi. Odnos se gradi kroz igru, pažnju i pružanje osnovnih potreba. Tek kada je maca srećna i zadovoljna, možete da izgradite prijateljstvo puno ljubavi.

Hijerarhija u zajednici mačaka

U zajednici mačaka postoji hijerarhija, a uspostavljanje reda često uključuje verbalnu i neverbalnu komunikaciju, kao i povremene sukobe. To možete videti i sami ako hranite neku grupu maca i posmatrate ih.

Socijalno učenje

Mačke mogu učiti jedna od druge, posebno kad je reč o lovu i drugim veštinama. Modeliranje ponašanja igra ključnu ulogu u njihovom socijalnom razvoju. Rečju, prvo od majke, a onda jedne od druge, puno uče i tako se razvijaju.

I na posletku da istaknemo da je socijalno ponašanje mačaka veoma složen proces i da svaka mačka ima svoju jedinstvenu ličnost. Posmatranje i prilagođavanje vlastitog ponašanja prema njihovim potrebama ključno je za izgradnju snažnih i pozitivnih odnosa. Naravno, mi smo spomenuli samo osnove na koje moramo da obratimo pažnju, a veliku većinu ovih aspekata smo posebno obrađivali kroz detaljnije tekstove, koje smo vam usput predložili za dalje čitanje.