Na koji način ljubimci pomažu starijim osobama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 01/03/2024

Na koji način ljubimci pomažu starijim osobama

Beskrajna količina slatkih poljubaca, mahanje repom dok vas pozdravljaju na vratima, prijatelj sa mekim krznom sa kojim se možete maziti na kauču, ovo su samo neke od mnogih prednosti posedovanja kućnog ljubimca. Ali biti vlasnik krznenog prijatelja je više od druženja i ljubavi. Takođe dolazi sa nekim prednostima za zdravlje, posebno za starije osobe.

piše: petmagazine.rs

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) definiše zdravlje kao „stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja — a ne samo odsustvo bolesti ili slabosti“. Ova definicija je često predstavljena trouglom sa tri strane: fizičkom, mentalnom/emocionalnom i društvenom. Kada je jedna strana trougla van ravnoteže, to može imati negativan uticaj na druge dve strane. Kućni ljubimci mogu pomoći starijima da ostanu uravnoteženi pružanjem fizičke aktivnosti, društvene interakcije i emocionalne podrške.

Fizičko zdravlje

Kućnim ljubimcima je potrebna vežba, što znači da to rade i njihovi vlasnici. Šetnja psa ili igranje sa mačkom pokreće starije osobe, što je neophodno za održavanje snage, ravnoteže i mobilnosti.

Poboljšanje zdravlja srca

Prema studijama, činjenica da imate psa može pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Takođe je otkriveno da je veća verovatnoća da će ljudi koji poseduju pse biti aktivniji, što je neophodno za održavanje zdravog srca.

Motivacija

Kada je u pitanju motivacija, ništa nije tako efikasno kao krzneni prijatelj koji čeka pored vrata sa povocem u ustima. Kućnim ljubimcima je potrebna vežba, što znači da i njihovi vlasnici mogu imati korist od toga. Šetnja psa ili igranje s mačkom ili nekim drugim ljubimcem podiže starije osobe i tera ih da se pokrenu. Redovno kretanje pomaže u održavanju snage, ravnoteže i pokretljivosti.

Istraživanje: Mace su najbolje društvo za seniore

 

Mentalno/emocionalno zdravlje

Kućni ljubimci mogu dati starijima osećaj svrhe i rutine, što može pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti.

Ljubimci se moraju hraniti, šetati i igrati se sa njima — a kao njihov primarni staratelj, ta odgovornost pada na vas. Imati kućnog ljubimca može vam pomoći da dodate strukturu vašem danu i da vam da razlog da ustanete i krenete. Na kraju krajeva, ponekad je potrebno malo guranja naših krznenih prijatelja da nam pomognu da ostanemo na pravom putu.

Borba protiv anksioznosti i depresije

Studije su pokazale da čak i kratka interakcija sa kućnim ljubimcem može pomoći u povećanju nivoa serotonina i dopamina u mozgu, što može imati smirujući efekat. Za starije osobe koje pate od anksioznosti ili depresije, posedovanje kućnog ljubimca može pružiti preko potrebno olakšanje.

Druženje

Kućni ljubimci mogu pomoći starijima da upoznaju nove ljude. Nije uvek lako doći do prijatelja i novih poznanika, ali posedovanje kućnog ljubimca može pomoći. Kućni ljubimci su odlični pokretači razgovora i mogu vam pomoći da upoznate nove ljude u vašem komšiluku, u parku ili čak kod veterinara.

Bez obzira da li više volite društvo psa, nezavisan duh mačke ili razigranu prirodu male životinje, uvek postoji kućni ljubimac koji je savršen za vas. Zato uradite svoje istraživanje, proverite sa svojim lekarom i pronađite savršenog krznenog prijatelja koji će vam pomoći da ostanete zdravi i srećni. I uvek imajte u vidu da je potrebna podrška mlađih članova porodice u svakodnevnim obavezama i zbrinjavanje životinje u svim životnim situacijama. Neka vam njihova dobrobit, pored svoje, uvek bude prioritet.