Istraživanje: Mace su najbolje društvo za seniore - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
seniori i macke
Od petmagazine.rs - 08/06/2018

Istraživanje: Mace su najbolje društvo za seniore

Ako vaši roditelji ili bake i deke žive sami, najbolji način da ih usrećite i obojite im svakodnevicu jeste da im poklonite mačku. Briga o životinji oslobađa od stresa, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, a značajno poboljšava i mentalno zdravlje.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Moć terapije životinjama danas se smatra znatno efikasnijom od one medikamentima, pokazuju poslednja naučna istraživanja. Druženje s mačkom pokazalo se znatno efikasnijim od lekova za smanjenje hipertenzije kao posledice stresa. Ova vrsta terapije blagotvorna je ne samo za bolesne, već i za starije osobe.

Imati ljubimca u domu seniorima pomaže da podignu svoju mentalnu budnost, ojačaju sampouzdanje i pobede usamljenost, a to je nešto što je, budimo iskreni, potrebno ljudima svih uzrasta.

Mačke su najbolje društvo

Kad u kući imaju ljubimca, stariji imaju živo biće koje vole i o kome se brinu, ali dragocenije je to što imaju društvo, naročito oni koji žive sami. Često je ljubimac mnogima jedini razlog (i obaveza) da ujutro ustanu iz kreveta i pokrenu se.

I nauka je potvrdila da seniori koji imaju ljubimce imaju bogatiji život, osećaju se samopouzdanijima jer životni prostor dele sa živim bićem koje ih voli bezuslovno, i imaju društvo – a ova tri faktora ključna su za osećaj sreće i udobnosti u sopstvenoj koži.

Mentalno zdravlje starijih osoba

Da je odluka da u svoj dom dovedete mačku dragocena kako biste povratili životnu radost, aktivirali se i ojačali zdravlje, smatra i dr Irena Dželetović Milošević, rukovodilac Kancelarije za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

– Naša Kancelarija ima za cilj da unapredi kvalitet života starijih osoba i zato vam kao njen rukovodilac svesrdno preporučujem da svoje zdravlje unapredite baš druženjem s kućnim ljubimcem. Kad je reč o mentalnom zdravlju, starije osobe će se zbog svog kućnog ljubimca potruditi da što više saznaju o rasi, nezi, zdravlju, tražiće odgovore na svoja pitanja, i to će ih održavati mentalno zainteresovanima.

Takođe, naučno je dokazano da kućni ljubimci mogu umanjiti depresiju i usamljenost. Zato je mačka idealan cimer, jer živi u sadašnjem trenutku i ne brine o sutrašnjici koja zabrinjava starije osobe. Uz svog ljubimca, i stariji vlasnici žive život za ovaj trenutak, za danas – naglašava dr Dželetović Milošević.

Prisustvo mačke u domu daje sjajne rezultate i u lečenju anksioznosti, jer ljubimci vraćaju samopouzdanje, daju osećaj sigurnosti, motivišu i podsećaju na značaj brige o drugome i o sebi. Takođe, smanjuju agresivnost, povećavaju empatiju i pospešuju sposobnost učenja.

Mace podstiču i lučenje oksitocina (hormona ljubavi i sreće) u našem mozgu, pa nas čine zadovoljnijima. Oksitocin je poznat i kao hormon koji isceljuje i obnavlja celokupan organizam. Kućni ljubimci imaju pozitivnu ulogu u lečenju dugotrajnih mentalnih poremećaja, jer su često najsnažnija društvena potpora u životu svojih vlasnika.

Mačka i zdravlje ljudi

Zbog svoje mirne prirode, mačke na ljude deluju relaksirajuće. Dvadesetogodišnje istraživanje američkih naučnika pokazalo je da vlasnici maca imaju i do 40 odsto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 procenata manju za razvitak neke druge bolesti srca. Takođe, osobe koje su imale težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka. Vlasnike mačaka ređe pogađa i moždani udar.

Možda niste znali, ali smeh jača imunitet, a cica-mace svojim vragolijama, skakanjem i igrom umeju da nas zasmeju do suza. Prema istraživanju kalifornijskog univerziteta Loma Linda, smeh i veselje mogu podići visinu imunoglobulinskih proteina za čak 14 odsto, pa tako i ojačati imunitet.

Mačje predenje je lekovito

Osobe koje u domu imaju mace, znatno ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara. I mačje predenje je lekovito. Ono obično varira u rasponu od 20 Hz do 140 Hz, što je frekvencija koja se koristi u medicini. Dokazano je da predenje može da ublaži probleme s disfonijom (poteškoće s disanjem) i da smanji krvni pritisak.

Vibracije predenja mogu da pomognu i u lečenju infekcija i otoka, ubrzaju zalečenje oštećenih mišića, ligamenta i tetiva i pomognu u terapiji lečenja kostiju i obnavljanja snage.

Mače ili odrasla mačka

Kad birate mezimca, vodite računa o tome da se dobro raspitate o rasama i njihovim karakteristikama, a povedite računa i o uzrastu.

– Trebalo bi naći pravog ljubimca za pravog vlasnika, jer svako stari na svoj, individualni način. Mnogi zaborave da je za starije veoma važno i kog je uzrasta kućni ljubimac. Mače zahteva mnogo angažovanja, pa nije preporuka za starije osobe, a u obzir bi trebalo uzeti i temperament potencijalnog ljubimca. Važno je da budete kompatibilni. Trebalo bi razmišljati i o troškovima hrane, vakcina, poseta veterinaru. Nikako ne uzimajte ljubimca ukoliko to za vas predstavlja veliki finansijski izazov – savetuje dr Irena Dželetović Milošević.

Mačka u domu

 • oslobađa od stresa
 • snižava krvni pritisak
 • razvija empatiju
 • čuva srce i krvne sudove
 • jača imunitet
 • pospešuje sposobnost učenja

 Idealne rase mačaka za seniore

 • Britanska kratkodlaka mačka
 • Ruska plava mačka
 • Škotski fold
 • Persijska mačka
 • Ragdol