Koliko su mačke privržene svojim vlasnicima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 12/01/2024

Koliko su mačke privržene svojim vlasnicima

Često se smatra da su mačke manje privržene svojim ljudima od pasa zbog njihovog suptilnog govora tela i nezavisne prirode. Iako je generalno tačno da psi imaju „očiglednije“ načine da pokažu svoju naklonost, i mace pokazuju svoju nežnu ličnost i potrebu za društvom. Kao i ljudi, mačke mogu pokazati svoju ljubav kroz nežnost, razumevanje i brigu. U nekim slučajevima, poznato je da rizikuju svoje živote za svoje vlasnike, štiteći ih od različitih opasnosti.

piše: petmagazine.rs

Mačke takođe mogu da primete kada je njihov vlasnik uznemiren i često će ih utešiti ili, u nekim slučajevima, čak i polizati suze! Postoje slučajevi kada je vlasnik otputovao ili preminuo, u kojima je mačka pokazivala znake uznemirenosti poput sedenja i mjaukanja na vratima njegove spavaće sobe, skrivanja, čak i odbijanja da jede. Ali možda su neki od najneverovatnijih dokaza da se mačke vezuju za svoje vlasnike u slučajevima kada su mačke putovale kilometrima do mesta na kojima nikada nisu bile da bi pronašle svoju osobu.

Ako naša mačka ne putuje preko čitave zemlje za nas, kako da znamo da nas voli? Koji su znakovi privrženosti mačaka? Pa, mačke imaju reputaciju da su povučene i prilično neljubazne, ali istina je da to nije uvek slučaj! One samo pokazuju svoju ljubav na mnogo različitih načina. Možda ćete pogrešno shvatiti njihov zahtev za pažnjom kao zahtev za hranom, ili možete videti njihov rep kako uspravno stoji i pretpostaviti da je to znak neprijateljstva, a ne naklonosti. Međutim, evo nekih primera ljubaznog ponašanja mačaka:

– Udaranje glavom i trljanje lica o vas
– Trljanje o gležnjeve
– Skakanje na nameštaj da vam se približi
– Mešenje
– Predenje
– Mjaukanje
– Cvrkutanje
– Sklupča vam se u krilu
– Uređivanje/lizanje
– Sreća/uzbuđenje što vas vidi

Studija objavljena u časopisu Current Biology duboko je zaronila u ovu temu i otkrila da mačke vide svoje vlasnike kao mnogo više od izvora hrane, oni su takođe izvor sigurnosti i udobnosti. Istraživanje je pokazalo da mačke stvaraju veze sa svojim ljudima slične onima koje formiraju psi, pa čak i bebe!

Socijalno ponašanje: Kako mace grade odnose sa ljudima i drugim životinjama

 

Studija je uključila 108 mačaka, 38 odraslih i 70 mačića, i smestila ih u sobu sa njihovim vlasnicima pojedinačno. Vlasnik bi napustio prostoriju nakon nekoliko minuta, a zatim se vratio, a mačji odgovor na njihov povratak je snimljen kako bi se odredio tip privrženosti koji je imala prema svom vlasniku.

Rezultati su pokazali da je oko 64% ​​mačaka sigurno privrženo svojim ljudima, verujući da će njihov vlasnik brinuti o njihovim potrebama. Ovo je takođe razbilo mitove da su mačke emocionalno udaljene i nesposobne da se povežu sa svojim ljudima.

Autori kažu da je preostalih 36% mačića pokazalo obeležja „nesigurne privrženosti“ – ostajući pod stresom nakon ponovnog susreta, pri čemu je većina tražila maženje, a ostali su ili izbegavali kontakt ili su izgledali zbunjeni oko toga šta da rade.

Slična podela u bezbednom i nesigurnom stilu vezanosti primećena je kod 38 odraslih mačaka, a istraživački tim kaže da je takav vid podele primećen i u prethodnim istraživanjima koja su uključivala decu i pse sa njihovim starateljima.

Međutim, profesor Daniel Mills, stručnjak za veterinarsku bihevioralnu medicinu sa Univerziteta Linkoln koji je prethodno proučavao odnose između ljudi i mačke, rekao je da istraživanje ima nedostatke, uključujući i to da tim nije istraživao druge moguće vrste veza i nije ponovio svoje eksperimente sa nepoznatim ljudima. To, kako je rekao, znači da su mačke možda uopšteno reagovale na ljudsko prisustvo, umesto da pokazuju privrženost određenoj osobi.

Dok je Mils dodao da mačići pokazuju privrženost svojoj majci, on je rekao da ostaje nejasno da li imaju sličnu privrženost svojim vlasnicima. „Smatram da se mačke emocionalno povezuju sa svojim vlasnicima, ali mislim da trenutno nemamo ubedljive dokaze da je to oblik psihološke vezanosti u konkretnom smislu“, rekao je on.