Havana mačka: „Govorljiva”, radoznala, društvena - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 06/09/2018

Havana mačka: „Govorljiva”, radoznala, društvena

Ne, ova maca nije s Kube, iako bi se po njenom imenu to dalo pretpostaviti. Postoje podaci da se rasa razvila još početkom 19. veka u Engleskoj, ali se njeni zvanični začeci vezuju za 1950. godinu.

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

U Ujedinjenom Kraljevstvu, ljubitelji mačaka su uparili sijamsku macu s domaćom, crnom kratkodlakom mačkom. Genetski testovi pokazuju da je i ruska plava mačka „umešala šape” u nastanak maca rase havana.

Veoma retka rasa 

Neretko ih nazivaju i havana braon mačke, a zanimljivo je da je njihov prvobitni naziv bio kestenjasta inostrana kratkodlaka mačka. Ime havana dobile su tek 1970. godine. Ovo je veoma retka rasa.

Očaravajuće krzno

Havana ima prelepo tamnobraon krzno i prodorne zelene oči. Mnogi veruju da je ime dobila zbog boje koja asocira na kubanske cigare. Mačke ove rase su srednje veličine, mišićave, kratkodlake, s glatkim i sjajnim krznom. Specifične su po braon boji i brkovima u istoj nijansi (što je fenomen u mačjem svetu), a mačaka rase havana ima još i u lila varijanti (zagasita boja). Uši su im podignute i povijene unapred pa izgledaju kao da su uvek na oprezu. Još jedna stvar po kojoj su jedinstvene je njihova njuška, koja je znatno duga, a ne toliko široka. Ženke teže od tri do četiri kilograma, a mužjaci od četiri do pet.

Voli društvo

Ovo je veoma je elegantna i inteligentna mačka. Radoznala je i stalno će istraživati prostor u kom živi, i reagovaće na svaki šum. Vezana je za svoju porodicu i uživa u domu. Traži dosta pažnje i nežnosti, a zauzvrat – vraća vam trostruko, jer obožava ljude. Šapicom će vas opomenuti da bi trebalo da obratite pažnju na nju. Odlično se slaže s drugim mačkama, psima i decom.

Havana mace znaju biti vrlo „govorljive”, a i žele da učestvuju u svakoj aktivnosti koje se prihvatite. Neretko su i nevaljale, ali zato što su preterano radoznale i kreativne. Lako se prilagođavaju na novine, pa im promena životnog prostora ne pada teško kao drugim macama. Iako mišićave i graciozne, ove mačke nisu preterano aktivne u domu.

Lake za održavanje

Neznatno se linjaju i dovoljno je četkati ih svega jedanput nedeljno. Spadaju u veoma zdrave rase, ali boljka koja ume da ih muči tokom života jeste stvaranje kamenja u bubrezima, pa o tome povedite računa. Takođe, s obzirom na to da nisu preterano aktivne, postoji rizik od gojaznosti, te svojoj havani priuštite dovoljno igre, penjalica i grebalica, i vodite računa o količini hrane koju joj dajete. Havana mace obožavaju mozgalice, pa im obezbedite „kong” igračke i pazl činije s hranom.