Predstavljamo vam rase mačaka iz Kine, Koreje i Singapura - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka singapura
Od petmagazine - 30/10/2023

Predstavljamo vam rase mačaka iz Kine, Koreje i Singapura

Singapura

Spada u najmanje rase mačaka na svetu, a prepoznatljiva je po izrazito velikim očima i ušima. Ova rasa potiče iz Singapura, ali je razvijena na području SAD. Singapure imaju predivno bež-braonkasto krzno (često zvano sepija), mekano na dodir.

piše: Magazin MAČKA

U vezi sa ovom rasom postoje brojne predrasude, jer su DNK ispitivanja pokazala da postoji veoma malo razlika između maca rase singapura i burmanskih mačaka. Uprkos kontroverzama, žitelji Singapura su rešili da ova prelepa mačka bude jedan od njihovih zaštitnih znakova, pa se statue i fotografi je ovih maca mogu videti gotovo na svakom koraku. Iako malih dimenzija, ova maca je veoma mišićava i pravi atleta. Ženke nisu teže od dva kilograma, a mužjaci imaju oko tri. Ove mace su veoma aktivne, razigrane i radoznale. Veoma su privržene ljudima i stalno žele njihovu pažnju i dodir. Vole da provode vreme na visokim mestima, odakle imaju besprekoran pogled na svoje okruženje i sva dešavanja. Ovo je izrazito skupa rasa – za ovu lepu mačku trebalo bi izdvojiti između 1.500 i 2.000 dolara.

Korejski bobtejl

Rečju bobtejl opisujemo sve životinje (najčešće mačke) koje zbog specifi čne genetske mutacije imaju majušni rep ili ga uopšte nemaju. Ova rasa je veoma slična japanskom bobtejlu i postoje sporenja da je zapravo reč o istoj rasi, s tim da je originalno potekla iz Koreje, a u Japanu dobila svoj današnji izgled i standard. Korejski bobtejl ima nešto pufnastiji rep, veće i čupavije uši od svog japanskog rođaka i imenjaka, kao i trouglastu glavu, dok je japanski bobtejl „okrugliji”. Radoznala je i razigrana mačka koja voli društvo i prisustvo ljudi, i veoma je brbljiva. Nega njenog krzna nije zahtevna – dovoljno je četkati je jedanput nedeljno.

Najnežnije rase u mačjem svetu

 

Dragon Li

Ova prirodna rasa mačaka, nastala u Kini pre nekoliko vekova, naziva se još i kineski li hua, li hua mao ili li mao. Spada u domaće mačke i važan je deo kineske tradicije i kulture. Kao rasa priznata je u Kini i SAD-u, a prepoznatljiva je po upadljivim šarama, krupnom i stamenom telu i širokoj glavi. Ovo je snažna mačka, poludivljeg izgleda. U Kini je poznata kao izrazito inteligentna, podjednako snalažljiva u divljini i kao kućni mezimac – lako se prilagođava svakom okruženju. Dostupni podaci pokazuju da su se ove mace same pripitomile i prišle čoveku. Od 2000. godine i brojnih međunarodnih izložbi, popularnost ove rase raste u celom svetu. Neprikosnoveni je lovac na glodare, a u domu je razigrana i veoma privržena svojoj ljudskoj porodici. Nežna je, voli decu, a odlično se slaže i s drugim ljubimcima u domu. Njeno krzno nije zahtevno za negu, jer je reč o kratkodlakoj mački svilenkaste dlake pa je dovoljno četkati je jedanput nedeljno. Može naučiti brojne trikove – poznato je da je jedna maca ove rase svakog jutra svojim vlasnicima donosila novine, poput psa. Vole da se dobacuju i jure lopticu. Teže od četiri do šest kilograma, a životni vek im je od devet do 16 godina.