Znate li kojih su to 5 najrazigranijih mačaka? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 08/04/2024

Znate li kojih su to 5 najrazigranijih mačaka?

Sve mace vole da se igraju, ali prema rečima stručnjaka, pripadnici ovih pet rasa svoju neiscrpnu energiju najviše vole da potroše u igranju, skakanju i jurcanju.

piše: petmagazine.rs

Od mačeta do mace seniora, naši mezimci su pravi mali predatori, rođeni da tragaju i da love. Iako uljuljkano žive u našim domovima i ne moraju da ulove svoj obrok, igra je najbolji način da neguju svoje urođene instinkte, sačuvaju agilnost i mentalno zdravlje i oponašaju nagone koje su nasledili od svojih divljih predaka. Ako želite macu punu energije, koja obožava da se igra i koju krasi nepresušna energija, evo kojih pet rasa je idealno za vas:

Bengalska mačka

bengalska macka

Bengalska mačka je izrazito aktivna, inteligentna, razigrana i pravi atleta. To je radoznala  maca, koja prati svaku promenu u svojoj okolini. Potrebno joj je dosta fizičke aktivnosti i igre kako im ne bi bilo dosadno. Bengalske mace su svojeglave, jakog karaktera, imaju neiscrpnu energiju. U dom će uvek donositi radost i razonodu, jer će stalno nešto raditi – skakati, igrati se, pozivati na igru, jurcati, penjati se. Zato svojoj bengalskoj maci morate obezbediti dosta prostora za penjanje, grebalice, police…

Ove mace vole da uče trikove i rado će se dobacivati lopticom. Bengalska maca ume da bude i nevaljalica, a omiljene „zabranjene” stvari su joj da pali i gasi svetla, rado „lovi” zaptivke za odvode (kada, sudopera), a često će i šapicama otvarati fioke, ormare…

Brojka: 1963. godine rođeni su u Kaliforniji prvi primerci ove rase

Abisinska mačka

abisinska macka

Abisinke su veoma inteligentne mačke, i to se naglašava u svim prezentacijama i opisima ove rase. Poznavaoci i ljubitelji abisinki se slažu: „Abisinska mačka svakako je jedna od najinteligentnijih životinja koje su ikada nastale”. Prate vlasnika u stopu i učestvuju u kućnim aktivnostima, „pomažući” u svemu. Pripadnice ove rase celog života ostaju razdragane poput mačića, uživajući u igri i interakciji s ljudima.

Rado će, predeći, deliti trenutke nežnosti sa svojim vlasnikom, ali njihova radosna i okretna priroda nikada ne zapostavlja igru. Stoga im valja obezbediti igračke i penjalice na kojima će pokazivati svoje atletsko umeće. Lako će naučiti razne trikove, na primer igru baci-donesi, a bez teškoća prihvataju i šetnje na povocu. Impresivno skaču, štaviše, poznavaoci rase tvrde da su apsolutne šampionke u ovoj mačjoj disciplini. Abisinke su mace koje žive život punim plućima.

Brojka: 3 – 5 kg teže ove mačke

Ruska plava mačka

ruska plava macka

Ruska plava mačka je naglašeno radoznala i veoma inteligentna. Uživa u igri i obožavaće svaki igračku koju joj kupite ili napravite, a odlično se slaže i s drugim mačkama i psima. Brzo će naučiti da otvara vrata i da vraća lopticu – to joj je zapravo omiljena aktivnost. Uživaće u skakanju na visoke komade nameštaja, pa svoj dom prilagodite njenim atletskim skokovima i akrobacijama. Poznata je i kao neprikosnoveni lovac na glodare, manje ptice, zečeve i gmizavce. U domu će vas uvek zasmejavati, jer su ruske plave mace veliki klovnovi. Izmamiće vam osmeh neverovatnom spretnošču svojih šapica, kojima se služe gotovo podjednako dobro kao ljudi šakama.

Brojka: 25 godina živele su neke jedinke ove rase

Korniš reks

kornis reks macka

Ove cica-mace imaju čvrsto telo i vretenaste mišiće. Opremljeni dugim nogama, korniši su kadri da u dva skoka ispreskaču ceo stan i nema te visine koju ne mogu doseći iz prve. Ne vole da se sami igraju, već vole društvo, da podele šta god rade, te bi najviše voleli da svi ukućani učestvuju u zabavi. Svako društvo im je odgovarajuće: ljudsko, mačeće, pa i kučeće. Ako ne žele baš svi da se igraju, biće im dovoljan makar jedan dobrovoljac za baci-donesi miša, žmurke, šugice ili neku drugu društvenu igru.

Čak i ako niste posebno igrački inventivni, nema problema ‒ samo se prepustite kornišovoj mašti. Očas posla će izmisliti novu igru. Na primer, ponudiće vam pertlu, koju je upravo vešto razvezao i raspertlao, kao dragocenu lovinu. Ovo su veoma radoznale i inteligentne mace. Obožavaju decu i u njima rado nalaze partnere za igru. Korniši su veoma vešti sa svojim dugim prstićima i prednje šape s lakoćom koriste kao ručice.

Brojka: 15 godina im je prosečni životni vek

Sijamska / tai / orijentalna mačka

sijamska tai orijentalna macka

Ove tri rase su bliske rođake pa ih nećemo odvajati, a kada je reč o igri, sve tri zaslužuju da se nađu na ovoj listi. To su veoma socijalne, inteligentne mačke koje ostaju razigrane i u starijem životnom dobu. Pripadnike sve tri rase lako i brzo možete naučiti raznim trikovima. Obožavaju da se dobacuju lopticom.Veoma su privržene vlasnicima i zahtevaju gotovo neprekidnu interakciju.

Mace ovih triju rasa obožavaju da skaču i da se pentraju, veoma su inteligentne, spretne i radoznale ‒ otvaraće vrata frižidera, fioke, plakare… razgledajući i ljubopitljivo se interesujući za svaki kutak doma i svaku stvar. Penjalice, grebalice i police su obavezni rekviziti u svakom domu u kojem žive. Sve tri rase poznate su kao velike „brbljivice”. Sa njima zabave nikada neće manjkati. Rođeni su entuzijasti i zabavljači, i imaju neiscrpnu energiju i životnu radost.

Brojka: 23 rase mačaka postojale su na području nekadašnjeg Sijama (Tajland)