Sve što treba da znate o roborovskom hrčku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 24/01/2024

Sve što treba da znate o roborovskom hrčku

Roborovski hrčak, skraćeno poznat kao Robo hrčak, najmanja je vrsta hrčaka u rodu Phodopus. Takođe se nazivaju i Robo patuljasti hrčak, ovi mali glodari su generalno prilično brzi i radoznali, iako mogu biti i plašljivi. Većina njih su poslušna stvorenjca i mogu koegzistirati sa drugim hrčcima svoje vrste. Osim toga, mogu naučiti da se osećaju prijatno u blizini ljudi. Međutim, nije ih najlakše ukrotiti zbog njihove male veličine, brzine i stidljive prirode. Obično su peščane boje, iako dolaze u nekoliko različitih varijacija, a iznad očiju imaju bele mrlje koje liče na obrve. Roborovski hrčci su jednostavni za negu, zahtevaju prilično jednostavnu ishranu i redovno čišćenje staništa.

piše: petmagazine.rs

Ponašanje i temperament

Roborovski hrčci su noćne životinje, obično se bude u sumrak i ostaju aktivni tokom cele noći. Iako ponekad prave veoma tihe vokalizacije, njihovo noćno kretanje može biti bučno za neke ljude. Ako imate lak san, verovatno ne biste trebali da ih imate u spavaćoj sobi.

Ovi hrčci su kućni ljubimci koji se prilično malo održavaju i mogu biti prilično zabavni za gledanje. Ali oni nisu baš umiljate životinje i generalno ne vole mnogo rukovanja. Iako su obično poslušni, mogli bi da ugrizu ako ih preplašite.

Ipak, oni mogu da nauče da prepoznaju svoje ljude i mogli bi doći do svog ograđenog prostora ako ste u blizini (naročito ako nudite poslasticu). Treba ih držati podalje od drugih kućnih ljubimaca, ali mogu da žive sa drugim roborovski hrčcima u istopolnim parovima ili malim grupama. Najbolje se slažu jedni s drugima ako su zajedno odgajani od malih nogu. U suprotnom bi moglo doći do nekih teritorijalnih problema.

Njihov prostor

Odlučite se za stanište koje je najmanje dva metra dugačko, 30cm široko i 30cm visoko. Veće je uvek bolje, jer će to biti primarno područje gde vaša životinja dobija vežbu i mentalnu stimulaciju. Opcije staništa su uglavnom ili stakleni ili plastični akvarijum sa sigurnim vrhom koji ima ventilaciju ili žičani kavez sa plastičnom bazom. Uverite se da je razmak između žica dovoljno uzak da vaš hrčak ne može da se provuče.

Uključite barem točak za vežbanje sa ravnom površinom (ne šipkama) na kojem će vaš hrčak trčati, kao i igračke za žvakanje. I dodajte gnezdo ili kolibu za spavanje gde vaš hrčak može da ode da bi se osećao bezbedno. Takođe, držite njegov dom dalje od promaje i direktne sunčeve svetlosti.

Aktivnost

Hrčci mogu biti skloni gojaznosti i drugim zdravstvenim problemima ako ne vežbaju dovoljno. Zbog toga je važno da obezbedite točak za vežbanje, zajedno sa što većim prostorom koji možete da priuštite. Postoje i lopte za vežbanje kojima hrčci mogu da šetaju van svog ograđenog prostora. Uverite se da je lopta pogodna za patuljastog hrčka i uvek je nadgledajte izvan ograđenog prostora.

Šta jedu i piju?

Izaberite komercijalnu hranu za hrčke koja je posebno formulisana za patuljaste hrčke. Pratite uputstva za hranjenje na etiketi i konsultujte se sa svojim veterinarom o količini. U principu, treba da hranite svog hrčka svakodnevno stavljajući hranu u malu posudu. Idealno vreme za ovo je veče kada se hrčak tek budi. Izbacite nepojedenu hranu nakon 24 sata.

Takođe mu možete ponuditi male količine dodatne hrane, uključujući određena semena, žitarice, voće i povrće. Neke opcije uključuju zob, borovnice i šargarepu. Konsultujte se sa svojim veterinarom za odgovarajuću hranu za vašeg hrčka, kao i količinu koju možete da mu dajete. Uklonite svu kvarljivu hranu iz njegove posude nakon nekoliko sati da biste sprečili kvarenje.

Sve o sirijskom hrčku na jednom mestu

 

Na kraju, uvek imajte svežu vodu na raspolaganju za svog hrčka.

Uobičajeni zdravstveni problemi

  • Hrčci su skloni raznim zdravstvenim stanjima, uključujući:
  • Gubitak dlake i problemi sa kožom često zbog bakterija, parazita, gljivičnih bolesti ili alergija;
  • Mokri rep, drugo ime za dijareju;
  • Bolesti disajnih organa koje nastaju kao posledica infekcija.

Održavanje

Hrčci su generalno čiste životinje koje se dobro održavaju. Ne zahtevaju kupanje. Ali ako im se nešto prljavštine ili hrane zaglavi u krznu, možete pomoći u čišćenju tako što ćete nežno trljati krzno vlažnom krpom.