Sve o sirijskom hrčku na jednom mestu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 02/01/2024

Sve o sirijskom hrčku na jednom mestu

Zlatni ili sirijski hrčak (Mesocricetus auratus) je glodar koji pripada potporodici hrčaka, Cricetinae. Njihov prirodni geografski raspon je u sušnom regionu severne Sirije i južne Turske. Njihov broj u divljini opada zbog gubitka staništa usled poljoprivrede i namernog eliminisanja od strane ljudi.Tako se divlji sirijski hrčci sada smatraju ugroženim od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode. Međutim, programi uzgoja u zatočeništvu su dobro uspostavljeni, a zlatni hrčci koji se uzgajaju u zatočeništvu često se drže kao mali kućni ljubimci.

piše: petmagazine.rs

Odrasli zlatni hrčci mogu dostići oko 18 cm dužine. Ženke su obično veće od mužjaka, sa telesnom masom od oko 100-150 grama i životnim vekom od 2-3 godine.

Kao i većina članova potporodice, zlatni hrčak ima proširive kesice u obrazima, koje se protežu od njegovih obraza do ramena. U divljini, koriste svoje obrazne kese za transport hrane do svojih jazbina.

Sirijski hrčci su veći od mnogih patuljastih hrčaka koji se drže kao džepni kućni ljubimci (do pet puta veći), iako divlji evropski hrčak po veličini premašuje sirijske hrčke.

Hrčak je mala slatka i pahuljasta loptica, nespretna i smešna, veoma često izbor za kućnog ljubimca. On je inteligentan i aktivan noći. Veoma je čist i smatra se jednim od najčistijih životinja. Satima će voditi računa o svom krznu, ali i o kavezu. Treba mu vremena da se navikne na vlasnika i članove porodice, pa sa njima treba imati strpljenja i ne očekivati da će vam već prvog dana rado sesti u krilo.

Zlatni hrčci su popularni kao kućni ljubimci zbog svoje poslušne, radoznale prirode, ljupkosti i male veličine. Međutim, ove životinje imaju neke posebne zahteve koji moraju biti ispunjeni da bi bile zdrave. Iako ih neki ljudi smatraju kućnim ljubimcima male dece, Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama preporučuje hrčke kao kućne ljubimce samo za osobe starije od 6 godina i dete treba da bude pod nadzorom odrasle osobe. Kavezi treba da budu odgovarajuće veličine, sigurni, udobni i zanimljivi. Ako hrčak stalno žvaće i/ili se penje na šipke svog kaveza, onda mu treba više stimulacije ili veći kavez.

Što lepše mesto za život obezbedite, to će hrčak biti srećniji. Oni obožavaju igračkice, tunele, loptice, penjalice i sve druge stvari koje služe da se zabave i budu u top formi. Kažu da zadovoljan hrčak može da živi do 3 godine, iako se, generalno kaže, da je njihov životni vek do 1 godine.

Hrčak: 10 zanimljivih informacija koje su manje poznate

 

Točak za hrčke je uobičajena vrsta obogaćivanja životne sredine i važno je da hrčci imaju točak u svom kavezu. TVT preporučuje da točkovi budu najmanje 30 cm za sirijske hrčke, jer manji prečnici dovode do trajnih krivina kičme, posebno kod mladih životinja. Takođe preporučuju čvrstu podlogu za trčanje, jer prečke ili mreža mogu da izazovu povredu. Hrčak bi trebalo da može da trči na svom točku bez savijanja leđa. Hrčak koji mora da trči sa zakrivljenim leđima može imati bolove u leđima i probleme sa kičmom. Različite igračke i kartonske tube i kutije mogu pomoći da se njihov prostor obogati, jer su energični i potreban im je prostor za vežbanje.

Što se hrane tiče, najbolje su one koje se kupe  namenjene isključivo njima. Za sve drugo što želite da mu dajete, imajte na umu da mu možda neće odgovarati. U svakom slučaju, svi su jako radoznali i pravo je zadovoljstvo posmatrati ih.

Većina hrčaka u prodavnicama kućnih ljubimaca su zlatni ili sirijski hrčci. Prvobitno, zlatni hrčci su se pojavljivali u samo jednoj boji – mešavini braon, crne i zlatne, ali su od tada razvili razne mutacije boja i uzoraka, uključujući krem, belu, plavu, cimet, kornjačevinu, crnu, tri različite nijanse sive i slično.