Maltezer: Blažen među ženama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas maltezer
Od petmagazine.rs - 06/05/2020

Maltezer: Blažen među ženama

Dame ga obožavaju. Nekada je za njim bila luda kraljica Viktorija, a danas Viktorija Bekam. On je igračka koja ne radi na bateriju već na čovekovu ljubav. Presladak je, živahan, energičan i ima otkačenu frizuru zbog koje mu se ne vide prelepe krupne oči.

Piše: Petmagazine.rs

Gospodine Šekspire, verujem da opet patite od glavobolje? C, c, c, c… ponovo ste, sumnjam, celu noć pisali pri slabom svetlu, rekao bih. Ne brinite, dragi gospodine, uzmite dva maltezera i javite mi se sutra ujutru. Sve će biti u redu, dragi moj Šekspire.

Mali beli psi

Iako nema dokaza da je jedan od najvećih dramskih pisaca u istoriji čovečanstva zaista patio od migrene i da je lek pronalazio u maltezerima, u elizabetansko doba čvrsto se verovalo da su mali beli psi ublažavali bol čoveku, bilo da je patio od glavobolje, zubobolje ili da su ga mučile stomačne tegobe. Ovi psi mogli su, verovalo se, da izleče bolest prosto se ušuškavajući u krevet pored obolelog. Naravno, maltezeri, niti bilo koja druga rasa, nemaju moć isceljivanja, ali bolesnici su uživali u njihovoj pufnastoj dlaci koja ih je grejala i olakšavala im tegobe.

Stara rasa

Pripadnici ove rase bili su pratioci i bliski prijatelji ljudi mnogo pre nego što su im Englezi nadanuli nadimak “jorgani” u 16. veku. Zapravo, maltezeri se pojavljuju mnogo, mnogo vekova ranije i predstavljaju jednu od najstarijih svetskih pasmina. Čarls Darvin je smatrao da su nastali oko 6.000 godina pre nove ere. Prema jednoj verziji, ovaj pas ne potiče sa Malte, već je njegova domovina dalmatinska obala – ostrvo Melitaea, koje se danas zove Mljet.

maltezer

Kraljice i maltezeri

Rivalske kraljice Elizabeta Prva i kraljica Škotske Mari još su sklonije bile maltezerima. Obe su posedovale po jednog “jorgandžiju”. Ostalo je zabeleženo da je, skriven pod suknju, pas kraljice Mari pratio svoju vlasnicu i njenu vojsku u napadu na Akamen. Kraljica i pas su bili zarobljeni, ali im je život bio pošteđen zahvaljujući tome što se, navodno, njihov dželat smilovao i u toku noći ih, kada niko nije gledao, oslobodio.

Pun ljubavi

Viki Abot, autorka knjige “Maltezeri, minijaturne aristokrate” iz 2000. godine, kaže: “On je srećan, on je klovn, on samo želi da udovolji.” Maltezer je energičan, živahan i veseo. Nežan je, pun ljubavi i poverenja i do koske posvećen svom gospodaru. Veoma je inteligentan.

Dobar je u učenju trikova ako oseća da je dovoljno nagrađen. Hrabar i brz kad treba da upozori na sumnjive zvuke. To je klasičan pas za pratnju, graciozan i simpatičan. Pa dame ga obožavaju, zar ne? – kaže Viki Abot.

Psi ove rase dobro se slažu sa drugim životinjama. Ali mogu biti zajedljivi prema nepažljivoj deci, a nekad ih je teško naučiti ponašanju u kući. Što se tiče hrane, umeju da budu probirljivi. Kako bi zubi ostali zdravi i jaki, u ishrani redovno moraju da koriste keksiće i suvu granuliranu hranu. Takođe, previše razmažen maltezer može postati nestabilan i ljubomoran prema posetiocima.

Neophodno im je svakodnevno češljanje. Samo jedan dan dovoljan je da se stvore čvorovi koje, najverovatnije, ni uz najveće napore nećete uspeti da odmrsite. Dlaka zahteva posebnu negu – specijalan šampon i balzam. Obavezno je i čišćenje očiju svako jutro. Suzenje oka kod maltezera, kao i kod ostalih belih rasa ostavlja crveni trag ispod očiju koji ima tendenciju da se proširi na celu njušku. U suzama se prirodno nalaze bakterije koje pri dodiru sa vazduhom oksidišu, stvarajući efekat crvenih suza.

maltezer

Aktivnost

Ovoj rasi je potrebna svakodnevna šetnja. Igra će umnogome doprineti njihovoj potrebi za vežbom, međutim, kao i kod ostalih rasa, neće ispuniti njihovu primarnu potrebu za šetnjom. Psi koji ne idu svakodnevno napolje pre će ispoljiti problem u ponašanju. Ova rasa će takođe uživati i u dobrom ludiranju bez povodnika na bezbednom, otvorenom prostoru kao što su velika ograđena dvorišta. Ostaju razigrani i u starijim godinama. Životni vek im je 15 i više godina.

Related Posts