Singapura: Aktivna, radoznala i druželjubiva cica-maca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka singapura
Od petmagazine.rs - 03/09/2019

Singapura: Aktivna, radoznala i druželjubiva cica-maca

Prema rečima felinologa, mačka singapura ima tri upečatljive karakteristike, a to su njihova veličina, ekspresivnost lica i boja krzna.

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Preciznije, reč je o manjim macama, koje teže svega od 1,8 do 3,6 kilograma, a zahvaljujući krupnim očima i velikim, visoko podignutim ušima uvek izgledaju uznemireno. Kada je reč o boji krzna, neretko ih nazivaju sepia mačkama, prema popularnom filteru za fotografije, jer izgledaju kao da su išetale s fotografije iz 19. veka.

Istorijat

Prema dostupnim podacima, standard ove rase definisan je sedamdesetih godina prošlog veka u Singapuru. Zanimljivo je da je šest mezimaca velikih ljubitelja mačaka Hala i Tomi Medou utrlo put stvaranju standarda ove rase. Bili su to Tikl, Pus, Tes, Džordž, Gledis i Čiko – mače usvojeno iz jednog singapurskog prihvatilišta za nezbrinute životinje. O prvim primercima ove rase na tlu Azije još uvek se nagađa, ali sigurno je da su ove mace koračale Singapurom i okolinom decenijama pre nego što su otkrivene. Danas je jedna maca ove rase zvanična turistička maskota ove ostrvske zemlje.

Izgled

Specifična boja krzna ovih maca naziva se agouti (ili sepia agouti), i veruje se da su u nastanak ove rase šapice umešale sijamska, abisinska i burmanska mačka. Ove mace su boje slonovače, s tamnobraon vrhovima dlake. Imaju kratko krzno, svilenkasto na dodir, koje se veoma lako održava. Dovoljno je četkati ga jedanput nedeljno. Krupne i ekpresivne oči singapure uokvirene su tamnijom dlakom, poput ajlajnera. Iako malene, ovo su veoma mišićave i agilne mace.

singapura macka

Temperament

Ove mace su veoma živahne i neretko će se oglašavati umilnim glasićem. U stanju su da neumorno ganjaju lopticu po kući, dok radite za računarom šapicama će vam stalno stiskati dugmiće na tastaturi, uspentraće se na svako visoko mesto u stanu, a često će i ležati na vašim ramenima i tako vas pratiti u svakom poslu. Ostaju razigrane i u zrelom dobu. Singapure obožavaju ljude i nisu stidljive, već će odmah želeti da se upoznaju sa svima. Uživaju i u krilu vlasnika, a iako su živahne, neprekidno će biti uz vas i tešiti vas kada ste neraspoloženi ili bolesni. Veoma su radoznale i najbolji su izbor za višečlane porodice koje imaju i druge mezimce.

Zdravlje

Kao rasa, singapure su veoma zdrave, ali je poslednjih godina primećeno da su sklone anemiji. Međutim, ovo nije ozbiljan zdravstveni problem i mace sa anemijom imaju sasvim normalan i srećan život.

Deca i druge životinje

Mace ove rase biće najbolji drugari mališanima, jer će uživati u zajedničkoj igri dobacivanja i u učenju trikova. Takođe, ove mace se dobro slažu s drugim mačkama i psima, i više vole da u domu žive s još nekom životinjom nego da budu same.