Sfinks: Inteligentna, vesela i skupa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
sfinks macka
Od Dijana Đukić - 24/04/2018

Sfinks: Inteligentna, vesela i skupa

Kad je šezdesetih godina u Kanadi domaća kratkodlaka mačka omacila goluždravo mače koje je dobilo ime Prun, na svetsku scenu stupila je jedna od najkontroverznijih rasa mačaka.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Pasmina koju danas poznajemo kao sfinks, inače retka i izuzetno skupa, ne bez razloga važi za rasu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Izgled sfinks mačke

I ovlašni pogled na fotografiju ove životinje dobrim delom objašnjava ovaj fenomen. Sfinks mačka nema krzno, koža joj je naborana, a zaštitni znak njene glave za razliku od ostalih mačaka nisu brkovi već iskošene oči i neproporcionalno velike uši. Mnogima liče na mitska bića, stvorenja iz SF filmova ili apokaliptične rezultate genetskog inžeringa. Oni koji su imali priliku da ih vide uživo i da se poigraju sa njima, s druge strane, ne kriju svoju opčinjenost.

Poreklo sfinks mačke

Iako je zvanično rođena u novo doba, istorija sfinks mačke datira duboko u prošlost. Mačke bez krzna, navodno, postojale su u doba Asteka, a i stari Egipćani su se divili bezdlakim macama.

Slične životinje pojavljivale su se mestimično kroz istoriju, izazivajući kontroverze, različita tumačenja, pa i strah. Današnje bezdlake mačke, bez dileme, nisu posledica inženjeringa, već prirodne i spontane genetske mutacije.

Odsustvo dlaka je nasledno i gen koji ga određuje je recesivan. Dolazak na svet mačeta Pruna u Kanadi označio je prvu fazu u uspostavljanju nove pasmine. Prun je kasnije uparen s majkom, sestrama i sopstvenim potomcima, čime je definitivno zaokružena nova rasa i uspostavljen njen standard.

Nova vrsta mačaka nazvana je Moonstone Cat (mačka Mesečevog kamenja), da bi zatim ponela naziv The Canadian Hairless (kanadska bezdlaka) i na kraju sfinks, kako je i mi danas poznajemo.

Koža sfinks mačke

Retki ljubitelji mačaka koji su imali priliku da pomaze sfinks kažu da je njena koža, iako na oko potpuno gola, prekrivena finom paperjastom poddlakom. Slična je jelenskoj koži, vrlo topla i nežna. Glava je nešto duža nego šira, s pljosnatim čelom i istaknutim jagodicama, što ovim macama daje „vanzemaljski“ izgled. Šape sfinksa s dugim i tankim prstima podsećaju na ruke, a njeni debeli jastučići stvaraju utisak da se mačka kreće po vazduhu.

Najumiljatije rase mačaka

Mnogi smatraju da je sfinks najplemenitija i najbolja vrsta mačaka. Mnogi ih opisuju kao kombinaciju mačke, psa, majmuna i deteta. Odlikuje ih visoka inteligencija, vole sve da znaju i da vide. Poseban kuriozitet čini njihova navika da „razgovaraju“s ljudima.

Ova rasa je izuzetno vesela, razigrana i nestašna. Obožava ljude, decu posebno, a ne podnosi samoću. Agresija u slučaju sfinks mačke ne postoji, a svaka stresna situacija se rešava umiljavanjem i igrom.

Popularne rase mačaka

Danas je jedna od najtraženijih i najcenjenijih pasmina na planeti. Početkom devedesetih sfinks mačka je osvojila Ameriku, a dvehiljaditih i Veliku Britaniju. Nagla potražnja podigla joj je cenu, a poznavaoci felinologije kažu da za jedno mače ove rase, zavisno od države, treba izdvojiti i do 3.000 evra.