Ruska plava mačka: Graciozna kao ruska balerina - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ruska plava macka
Od Dijana Đukić - 24/04/2018

Ruska plava mačka: Graciozna kao ruska balerina

Ova rasa omiljena je zbog svoje neobične sive boje krzna sa srebrno-plavim odsjajem i očiju boje smaragda. Pedantna je, tiha i smirena, privržena porodici.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ruska mačka miljenica careva i kraljeva

Kako pokazuju istorijski podaci, ova mačka bila je miljenica na dvorovima ruskih careva, pa je zbog toga u Rusiji često nazivaju i kraljevskom mačkom. Poznato je da je bila i omiljeni ljubimac engleske kraljice Viktorije.

Legenda kaže da mačke plave dlake u dom unose blagostanje i sreću, a vlasnici ove mace ističu da u dom unosi mir, spokoj, i da je lekovita. Iz tog razloga je i čest ljubimac osoba s posebnim potrebama.

Prepoznatljiva je po svom svilenkastom sivom krznu, s plavim odsjajem preko kog prelazi svilenkasto-srebrni sjaj, i upadljivim očima boje smaragda. Zbog prelepog krzna često je bila i na meti lovaca.

Poreklo ruske plave mačke

Baš kao što joj i ime kaže, potiče iz Rusije, iz okoline grada Arhangelska, pa je često nazivaju i arhangelska plava mačka. Ovaj grad administrativno je središte Arhangelske oblasti i nalazi se na reci Severnoj Dvini, blizu njenog ušća u Belo more na dalekom severu evropskog dela Rusije. Arhangelsk je bio glavna luka srednjovekovne Rusije.

Podaci pokazuju da je 1860. godine stigla na tlo Velike Britanije i Severne Evrope, tako što su je brodom prevezli mornari. Današnji izgled ruske plave mačke nastao je ukrštanjem ruskih plavih mačaka iz Engleske sa skandinavskim macama. Od 1960. godine postaje sve popularnija na izložbama i kao kućni ljubimac.

Ne dajte da vas prevare

Veoma je retka na našem podneblju i lako se možete prevariti jer mnogi neregistrovani odgajivači svaku mačku s ovom ili sličnom bojom krzna nazivaju ruskom plavom. Dobro se raspitajte i macu kupite kod proverenog odgajivača.

Dlaka ruske plave mačke

Ovo je kratkodlaka mačka s krznom koje ima dva sloja, što je, prema rečima felinologa, i razumljivo s obzirom na to da potiče s hladnog ruskog podneblja.

Zanimljivo je to što ove mačke zapravo nose gene crnih mačaka, ali zbog recesivnih gena koje imaju i mužjaci i ženke, potomstvo će uvek biti ove prelepe sivo-plave boje.

Sjaj na površini dlake javlja se zbog duplog krzna, pri čemu je tamnija boja pri dnu, tako da svetlija boja dolazi do izražaja na tamnoj podlozi. Kod mladunaca se javljaju takozvane ghost tabbies, tj. pruge koje se gube kad stupe u polnu zrelost.

Kad je mazite, imate osećaj da prelazite preko najfinijeg i najmekšeg somota.

Karakter ruske plave mačke

S vlasnicima ima čvrstu, neraskidivu vezu punu poverenja i privrženosti. Omiljena je među kućnim ljubimcima zbog svoje blage naravi. Ruska plava mačka je veoma smirena, ali naglašeno radoznala i veoma inteligentna. Pomalo je rezervisana prema nepoznatima ako nije rasla u domu gde je oduvek bilo mnogo ljudi.

Uživa u igri i obožavaće svaki igračku koju joj kupite, a odlično se slaže i s drugim mačkama i psima. Brzo će naučiti da otvara vrata i da vraća lopticu – to joj je zapravo omiljena aktivnost. Uživaće u skakanju na visoke komade nameštaja, pa svoj dom prilagodite njenim atletskim skokovima i akrobacijama.

Ruska plava mačka je senzitivna i druželjubiva

Najčešće se veže najviše za jednog člana domaćinstva kome će ležati u krilu i svuda ga pratiti. Veoma je empatična, pa će se sklupčati uz vas uvek kad ste neraspoloženi i poput psa će vas čekati ispred vrata po povratku s posla.

Senzitivna je i biće povređena ukoliko joj ne poklanjate dovoljno pažnje. Tiha je, gotovo da se ne oglašava. Iako mirna, poznata je i kao neprikosnoveni lovac na glodare, manje ptice, zečeve i gmizavce.

Uživa u društvu, ali će se bez problema zabavljati sama dok su članovi porodice na poslu ili u školi. Nije sklona destrukciji, pa po povratku kući nećete naći izgreban ili izgrizen nameštaj. Ova mačka kroz kuću se kreće graciozno, kao ruska balerina.

U domu će vas uvek zasmejavati, jer su ove mace veliki klovnovi. Izmamiće vam osmeh neverovatnom spretnošču svojih šapica kojima se služe gotovo jednako dobro kao ljudi šakama.

Pedantna i precizna mačka

Ova mačka ne voli promene, pa je nemojte uzimati za ljubimca ako planirate da menjate mesto stanovanja. Veoma joj je važno i da obroci svakog dana stižu u isto vreme.

Precizna je kao alarm, tako da će vas svako jutro probuditi na vreme za posao, ali ne da ne biste zakasnili, već zato što je vreme za doručak. Poznata je kao maca koja vodi mnogo računa o svojoj ličnoj higijeni, veoma je pedantna i kad je reč o posipu, pa ga morate stalno čistiti i menjati.

Građa i zdravlje ruske plave mačke

Ruska plava mačka je srazmerne, lake građe. Zbog svog mišićavog tela pravog atlete, nazivaju je dobermanom u mačjem svetu. Ima malu okruglu glavu s velikim ušima. Oči su zelene boje, ali kod mladunaca variraju od plave, preko žute i narandžaste do zelene.

Veoma je zdrava. Nisu poznate nasledne, genetske bolesti, tako da su neki primerci doživeli i neverovatnih 25 godina. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste apetit, jer je ova maca stalno gladna, pa veoma brzo može postati gojazna ako ne umete da joj kažete ne.

Podaci pokazuju da je ruska plava mačka idealni ljubimac za osobe koje pate od alergija. Naučnici su dokazali da proizvodi manje specifičnog glikoproteina Fel d 1, odgovornog za alergije na mačju dlaku.

Nega ruske plave mačke

Trebalo bi je četkati dva puta nedeljno. Ostavlja minimalne količine dlake u stanu i nema specifičan miris koji najčešće imaju mačke drugih rasa. Kako biste sprečili probleme sa zubima, valjalo bi da svojoj mački perete zube svakog dana, ali i jedanput nedeljno sprečiće razvoj parodontopatije.

Nokte bi trebalo da joj skraćujete jedanput u četiri sedmice. Kupanje se preporučuje tokom sezone linjanja, jer ćete tako najlakše odstraniti višak dlake.

Da li znate…. da je ruska plava mačka bila inspiracija za lik Toma u crtanom filmu „Tom i Džeri“

Ruska plava mačka u brojkama 

15 godina je prosečan životni vek ove mačke

2-7 kilograma su teške

64 dana u proseku traje graviditet ženki

2 sloja krzna ima ova maca