Predstavljamo vam tri rase iz Kanade - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke iz kanade
Od petmagazine.rs - 05/04/2019

Predstavljamo vam tri rase iz Kanade

Ovi su rase iz druge najveće zemlje na svetu:

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Sfinks

sfinks macka

Kad je šezdesetih godina u Kanadi domaća kratkodlaka mačka omacila goluždravo mače koje je dobilo ime Prun, na svetsku scenu stupila je jedna od najkontroverznijih rasa mačaka. Pasmina koju danas poznajemo kao sfinks retka je i izuzetno skupa.

Ova mačka nema krzno, koža joj je naborana, a zaštitni znak njene glave su iskošene oči i neproporcionalno velike uši. Nisu posledica inženjeringa, već prirodne i spontane genetske mutacije. Odsustvo dlaka je nasledno i gen koji ga određuje je recesivan. Njena koža, iako na oko potpuno gola, prekrivena je finom paperjastom poddlakom, slično jelenskoj koži, vrlo topla i nežna. Mnogi smatraju da je sfinks najplemenitija i najbolja vrsta mačaka. Mnogi ih opisuju kao kombinaciju mačke, psa, majmuna i deteta. Odlikuje ih visoka inteligencija, vole sve da znaju i da vide. Poseban kuriozitet čini njihova navika da „razgovaraju“s ljudima. Ova rasa je izuzetno vesela, razigrana i nestašna. Obožava ljude, decu posebno, a ne podnosi samoću. Živi od 12 do 14 godina.

Tonkinška mačka

tonkiska macka

Tonkinška mačka je novi naziv za drevnu „bakarnu mačku“ Sijama i smatra se da je nastala parenjem burmanske i sijamske mačke na koje veoma liči. Moderna tonkinška mačka prva je rasa koja potiče iz Kanade i razvijena je tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Manje je koščata i elegantna od sijamske, ali je snažna i prilično stamena poput rođake burmanske mačke. Ono što deli s obe ove rase jeste živahna i ljudima veoma privržena priroda.

Sijamsko-burmanskim ukrštanjem dobijaju se isključivo tonkinški mačići, a parenjem dve tonkinške mačke dobiće se, u proseku, dva tonkinška i dva druga mačeta – jedno s burmanskim i jedno sa sijamskim bojama. Boja očiju im je plavo-zelena. Krzno mnogih maca ove rase porede s nercom, jer je na dodir neverovatno meko, gusto i sjajno. Veoma je inteligentna, „govorljiva“, aktivna i razigrana mačka. Životni vek joj je od 14 do 16 godina.

Foldeks (egzotični fold)

egzota

Ova rasa razvijena je u najvećoj kanadskoj pokrajini Kvebek. Nastala je ukrštanjem škotskog folda i egzotične kratkodlake mačke. Nije zvanično priznata kao rasa, ali je zbog svojih fizičkih karakteristika ubrzo postala omiljena širom sveta i ljubimica internet zajednice. Foldeks mačke imaju izrazito krupne oči, okruglo lice, kratke noge i spuštene uši kao i rasa škotski fold. Mogu biti kratke ili poluduge paperjasto mekane dlake, a njihov karakter razoružava i često se kaže da je ovo najšarmantnija mačka na svetu. Veoma je vesela, razigrana i aktivna maca koja obožava da se mazi.

Nekoliko reči o Kanadi

  • Više od polovine stanovnika ima fakultetsku diplomu, pa je Kanada vodeća na listi najobrazovanijih nacija na svetu
  • Stanovnici mestašceta Čerčil u Kanadi nikad ne zaključavaju svoje automobile kako bi prolaznici mogli da utrče u kola ako ih pojuri polarni medved
  • U Kanadi se nalazi više jezera nego u svim ostalim zemljama zajedno. Procenjuje se da ih ima oko tri miliona
  • Yong Street u Kanadi je najduža ulica na svetu. Dugačka je 1.896 kilometara i nalazi se u blizini Toronta
  • Kanada ima najdužu obalu na svetu. Ukoliko biste krenuli na put peške, bez spavanja, jela i odmora, bilo bi vam potrebno oko četiri i po godine da obiđete ovu zemlju
  • Vlada je proglasila Deda Mraza za kanadskog državljanina
  • U ovoj zemlji postoji više prodavnica krofni po glavi stanovnika nego bilo gde u svetu

Lokacija

Kanada se nalazi na severu američkog kontinenta i okružuju je tri okeana. Ima površinu od 9.984.670 kvadratnih kilometara, što je čini drugom po veličini zemljom na svetu, odmah posle Rusije. Glavni grad je Otava, a najveći grad je Toronto. Prema proceni iz 2009. godine, broj stanovnika Kanade iznosio je 33.774.000. To znači da po kvadratnom metru ima svega tri stanovnika i Kanada je zbog toga četvrta najmanje naseljena zemlja sveta. Kanada je zvanično postala nezavisna država tek 1982. godine.

Da li znate… da su prema istraživanjima Kanađani drugi najsrećniji ljudi na svetu, a Vankuver je nekoliko puta proglašavan najboljim gradom za život

Brojka

2,5 miliona irvasa živi na tlu Kanade