Predstavljamo vam devet najpoznatijih rasa mačaka s Tajlanda - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 29/01/2019

Predstavljamo vam devet najpoznatijih rasa mačaka s Tajlanda

Ovo su rase iz zemlje osmeha, hramova i rajskih plaža

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Sijamska mačka

Prvi put se pominje u ilustrovanoj zbirci pesmama sa Sijama (nekadašnji Tajland) pod nazivom Tamra Meow (Pesme o mački) daleke 1350. godine. Jedna je od prvih priznatih azijskih rasa mačaka. U 20. veku sijamke su se popele na sam vrh liste najpopularnijih rasa u Evropi i Americi. Prepoznatljive su po plavim očima u obliku badema, trouglastoj glavi, velikim ušima i mišićavom telu s prepoznatljivom bež-braon bojom krzna.

To su veoma socijalne, inteligentne mačke koje ostaju razigrane i u starijem životnom dobu. Veoma su privržene vlasniku i traže njegovu nepodeljenu pažnju. Najviše se vežu za jednu osobu u domu. Veoma su glasne i neprekidno se oglašavaju mjaukanjem i zvukovima visokih tonova, naročito kad traže pažnju. Za njih se kaže da su psi u mačjem svetu. Sklone su depresiji ako su dugo same, pa se najčešće kao ljubimci uzimaju u paru da ne bi bile usamljene. Dobro se slažu sa starijom decom.

Tajlandska (Thai)

Poznata pod imenom „mesečev dijamant“, ova rasa je jedna od omiljenih na Tajlandu. Veoma ih je cenilo plemstvo i sveštenstvo Sijama i živele su u dvorovima i hramovima. Veoma sliči sijamskoj mački, ali ima oblije lice, oči i telo, i znatno manje uši od svoje zemljakinje. Iako veoma stara rasa, u Evropi i Americi postaje poznata i popularna tek krajem 19. i početkom 20. veka. Veoma su inteligentne i vlasnici ih mogu naučiti da donose igračke, preskaču prepreke i savladavaju agiliti poligon. Surovo će vas kazniti ignorisanjem ako ih zapostavljate i ostavljate same. Baš kao i sijamke, velike su pričalice, a ako se naljute, fizički će vas kazniti ili se osvetiti uriniranjem na omiljenom komadu garderobe ili nameštaja. Nije retkost da vlasnike dočekuju ispred vrata i da se raduju kad ih ugledaju.  

Burmanska mačka

S Tajlanda je u Evropu i SAD stigla krajem 19. veka. Originalna burmanska mačka bila je crne boje, ali danas se zahvaljujući ukrštanju njihovo krzno javlja u više boja. Veoma je razigrana i vesela mačka koja se odlično slaže s decom.

Spada u manje rase jer teži četiri do šest kilograma. Ipak, veoma je mišićava i snažnog tela, pa se često kaže da, kad je u rukama, imate osećaj da držite ciglu uvijenu u svilu. Veoma je privržena ljudima, neprekidno traži njihovu pažnju i uživa u igri bacanja loptice koju poput psa vraća vlasniku. Jednako je glasna kao sijamka, ali nešto nežnijeg i umilnijeg glasa. Manje je samostalna od ostalih rasa, pa nikako nije dobar izbor za osobe sa zahtevnim zanimanjima koje su često van kuće. Veoma je emotivna, ali ne slaže se najbolje s drugim mačkama, već će se pre sprijateljiti sa psom. Ima gustu svilenkastu dlaku, međutim, vrlo malo se linja.

Korat

Jedna od najstarijih rasa mačaka u svetu. Vekovima su se ove mace u paru darivale mladencima iz visokog staleža kako bi im donele sreću. Doskora se nisu prodavale, već isključivo poklanjale kao svadbeni dar. Pominju se još u 14. veku, a njihov lik danas se nalazi na najvećem broju poštanskih markica na Tajlandu. Njen portret čak visi i u zgradi pošte u provinciji Korat po kojoj je dobila ime.

Jedna je od najčistijih rasa, jer se insistiralo da se ne meša s drugim vrstama. Ima sivo-plavu dlaku, pa podseća na rusku plavu mačku. Spada u manje rase, ali je poprilično teška. Razigrana je i vesela mačka, privržena ljudima. Prepoznatljiva je po srcolikom obliku lica i velikim ušima. Interesantno je da sporije raste, tako da svoju punu veličinu i lepotu dostiže tek nakon treće godine. Zbog blage naravi preporučuje se kao lek za osobe sa srčanim problemima.Veoma su inteligentne i stalno istražuju. Pažljive su s decom, obožavaju društvo drugih mačaka i nisu brbljivice kao druge zemljakinje.

Khao Manee

Prepoznatljiva je po snežnobelom krznu i očima različite boje (plava i zlatna). Poznata je i kao maca „dijamantskih očiju“. Mačka ove rase pominje se i u drevnoj Tamra Meow zbirci pesama, a u svetu je postala poznata tek krajem 1999. godine kad je prvi put kročila na američko tlo. Najskuplja je rasa mačaka na svetu jer je veoma retka. Njena cena kreće se od 1.000 pa do nekoliko hiljada dolara.

Potpuno su bele boje, svilenkastog krzna. Veoma su mišićave, poznate kao aktivne, inteligentne i mace koje vole da „pričaju“. Gajili su je isključivo pripadnici kraljevske loze. Dobro se slaže s decom i drugim mačkama. Obožava da se igra. Potrebna im je konstantna mentalna i fizička stimulacija. Glasne su gotovo jednako kao sijamke i ne podnose samoću. Mnoge mačke ove rase rađaju se polu ili sasvim gluve. Malo se linjaju i njihova dlaka ne zahteva mnogo pažnje. 

Balinezijska mačka

Mačka duge dlake, s bojama istim kao sijamska mačka i safirnoplavim očima. Hibridna su vrsta, nastala spontanom genskom mutacijom sijamske mačke. Veoma su društvene, glasne, razigrane i smatraju se najinteligentnijom vrstom dugodlakih mačaka.  

Stalno će se glasno oglašavati. Prave su akrobate i formiraju snažnu vezu sa svojim vlasnikom. Izazivaju najmanje problema s alergijama među svim mačkama, jer njihova koža i dlaka sadrže najmanji broj alergena. Imaju bujan rep po kome su prepoznatljive.

Korn Ja

Još jedna drevna rasa mačaka za koju se smatralo da donosi sreću. Specifičnog je izgleda – potpuno crne dlake sa žutim očima. Zbog svog izgleda i razigranog karaktera veoma su tražene kao kućni ljubimci, iako im cena nije nimalo povoljna – od 300 do 1.000 dolara.

Spada u manje mačke jer teži od dva i po do pet kilograma. Uživa u društvu ljudi, veoma je društvena i mazna. Nije nepoverljiva prema strancima, već je uvek otvorena i lako prilagodljiva. Svoje vlasnike pratiće svuda po kući i odlično se slaže s decom. Preporučuje se osobama koje pate od emocionalnih teškoća, a odlično se slaže i sa psima. Veoma je inteligentna i lako uči trikove. Kako nema gustu dlaku koja upija ulje koje luči koža, potrebno joj je češće kupanje.  

Sam Sawet

Ova rasa i dalje je nepoznanica u svetu felinologije, jer je relativno novijeg datuma. Spada u mačke srednje veličine. Veliki je individualac i ne traži toliko pažnje kao ostale zemljakinje. poslušna je, inteligentna i razigrana. Dobro se slaže s decom, i manje je glasna od ostalih tajlandskih mačaka. Puna je energije, druželjubiva i uklapa se u svako okruženje. Uživa u društvu drugih maca i pasa. Često se zaigra sama. Linja se tokom cele godine. Ovo je uglavnom veoma zdrava rasa, bez genetskih predispozicija za bolesti.

Suphalac mačka

Prepoznatljive crvenkasto-braon boje, ova mačka je još jedna drevna tajlandska čistokrvna rasa koja se spominje još u 14. veku. Govorilo se da je retka kao zlato, i da će svako ko je poseduje biti veoma bogat i moćan. Na Tajlandu je zato zovu i crveno zlato.

Toliko su retke da je mnogi stanovnici Tajlanda nikada nisu videli, pa zbog toga nisu ni preduzimane mere kako bi se ova vrsta zaštitila. Sve do 2014. godine, kad je države rešila da se posveti očuvanju suphalac mačaka. Za sada, u rezervatu živi jedan mužjak i pet ženki, pa će se, Tajlanđani se nadaju, u godinama pred nama rađati potomci koji će nastaviti lozu ove retke mačke. Ovo je mačka srednje veličine, s jakim mišićavim telom. Privržena je ljudima i razigrana, više slična psu nego mački. Prave su brbljivice, stalno aktivne i ne podnose samoću.

Nekoliko reči o Tajlandu

  • Glavni grad Bangkok je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao grad s najdužim imenom na svetu: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit što u prevodu znači grad anđela, veličanstveni grad besmrtnika, grad devet dragulja, sedište kralja…
  • Nelegalno je zgaziti bilo koju tajlandsku novčanicu ili kovanicu na strani na kojoj je slika kralja
  • Na Tajlandu cveta „medicinski turizam”, jer su cene estetskih operacija znatno niže nego u ostatku sveta
  • Najniža temperatura je 20 stepeni (od novembra do februara)
  • U Bangkoku se nalazi najveća kineska četvrt na svetu – Yaowarat, u kojoj živi više od milion Kineza
  • 95 odsto Tajlanđana su teravada budisti (najstarija škola budizma)

15.000 tezgi

Čatučak market u Bangkoku jedna je od najvećih pijaca na svetu. Ima više od 15.000 tezgi i Tajlanđani kažu: „Ako ne nađeš na marketu, onda to verovatno ne postoji”

Da li znate… da je Tajland uspeo da očuva nezavisnost u doba kolonijalnih osvajanja evropskih sila u 19. veku

Lokacija

Kraljevina Tajland je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv (deo Južnog kineskog mora), na zapadu se graniči s Mjanmarom, na severu i istoku s Laosom, na istoku s Kambodžom i na jugu s Malezijom. Prostire se na površini od 513.000 kvadratnih kilometara.

Brojka

67 miliona stanovnika ima Tajland