Ove rase su najbolji lovci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke lovci
Od petmagazine.rs - 15/05/2018

Ove rase su najbolji lovci

Iako već dugo u ušuškanim domovima love samo krpene miševe, ove rase su u mačjem svetu poznate kao najbolji lovci sa snažnim instinktima predatora.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Američka kratkodlaka mačka

S ljudima žive već duže od tri veka i na tle Sjedinjenih Američkih Država stigle su iz Velike Britanije. Predanje kaže da su doplovile čuvenim brodom Mayflower zajedno s prvim britanskim doseljenicima. Na Novom kontinentu decenijama su bile dragoceni čuvari žitarica i surovi lovci na glodare. Uz to, ove mačke su veoma privržene ljudima, pa ih ove osobine čine idealnim mezimcima širom sveta.

Mejn kun

Na drugom mestu ove „lovačke“ liste nalazi se jedna od najvećih mačaka na svetu. Prepoznatljiva po svom raskošnom krznu, mejn kun mačka neprikosnoveni je lovac na miševe i druge glodare. Vekovima je na brodovima i u domaćinstvima širom sveta bila rado viđen gost koji je čuvao hranu od štetočina.

Sibirska mačka

Spada u najveće rase i najpoznatija je po svom gustom, raskošnom krznu koje je gotovo pa nepromočivo. U Sibiru su bile verni pratioci lovaca i neustrašivi pomagači u borbi protiv glodara. I danas ove mačke karakteriše snažan poriv ka lovu, iako ih najčešće možemo videti udobno ušuškane u krilu vlasnika.

Sijamska mačka

Najveća pričalica u mačjem svetu visoko se kotira i na listi najboljih lovaca. Radoznale, agilne i energične, ove mace su vrhunski lovci na glodare. Iako su zbog lepote i gracioznosti vekovima bile obožavane na dvorovima i u budističkim hramovima, u svim delovima sveta veoma su cenjene i kao lovci na štetočine.

Kartuzijska mačka

Omiljena francuska mezimica zahvaljujući snažnom telu i izraženom predatorskom instinktu strah je i trepet za miševe i pacove. To vidimo i u domu – svaku aktivnost odmah će prekinuti kad ugleda lopticu, krpenog miša ili štap s perom, i neumorno će ih loviti. Kad ne love, uživaće u dremežu i maženju.