Orijentalna kratkodlaka mačka: Pričljivica nepresušne energije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
orijentalna macka
Od petmagazine.rs - 27/02/2020

Orijentalna kratkodlaka mačka: Pričljivica nepresušne energije

Sa ovom mačkom u domu – zabava je zagarantovana. Ona je rođeni zabavljač i krasi je neiscrpna energija. Veoma je privržena, uvek traži pažnju, „pričljiva” je i ne voli samoću.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Ova vižljasta i graciozna cica-maca, iako na prvi pogled deluje krhko i osetljivo, zapravo je veoma mišićava, gipka i pravi je atleta. Ima nepresušnu energiju i izvrsnu kondiciju. Kratkodlake orijentalke imaju specifičnu duguljastu njušku, špicaste uši i velike šape, dok dugodlake primerke ove rase krase zaobljenije linije i oni su manje „špicasti”.

Nastanak rase

Orijentalna kratkodlaka mačka je produkt zapadnih odgajivača. Orijentalke su nastale od zapadnjačkih sijamskih mačaka, prvenstveno da bi se dobila čokoladna solid kolor mačka (havana brown), a zatim da bi se dobilo što više boja i paterna kod evropskih sijamaca.

Boje i Zapad

Kada su stigle na tlo Evrope, oko 1890. godine, odgajivači su, fascinirani njihovim egzotičnim izgledom, težili da i boje njihove dlake budu što raznovrsnije i neobičnije. Pre svega, engleski odgajivači ukrštali su sijamske i orijentalne mačke sa domaćim kratkodlakim macama i ruskom plavom mačkom. Šezdesetih godina prošlog veka, mace sa Sijama postale su veoma popularne u Sjedinjenim Američkim Državama, te su odgajivači počeli da ukrštaju sijamsku, domaću kratkodlaku i abisinsku mačku da bi dobili macu veoma karakterističnog, „špicastog” izgleda, i s krznom u različitim bojama. U SAD-u, orijentalna mačka dobila je zvanično priznanje 1964. godine. Početkom sedamdesetih naglo raste njihova popularnost na Zapadu, pa ubrzo postaju jedna od najpopularnijih kratkodlakih rasa mačaka.

Pričalica i drugar

Orijentalka je veoma razigrana mačka, prijateljski nastrojena prema deci, s kojom će uživati u igri, a biće drugar i s drugim životinjama u domu. Ovo je maca pričalica, i veoma je privržena vlasniku i svojoj ljudskoj porodici, od koje će zahtevati pažnju, ljubav i maženje.

Sa orijentalnom mačkom u domu, zabave nikada neće manjkati. Ona je rođeni entuzijasta i zabavljač, ima neiscrpnu energiju i životnu radost. Ove mace veruju da svet postoji samo zbog njih i uvek su u centru pažnje. Interesantno je to što će u jednom trenutku delovati nadmeno i nezainteresovano, dok će vas u drugom pozvati na igru i tražiti vašu pažnju.

orijentalna kratkodlaka macka

Radoznale

Veoma su radoznale i ništa ih neće sprečiti da u svakom trenutku vide šta radite i da se uključe u sve porodične aktivnosti. Otvaraće vrata frižidera, fioke, plakare… razgledajući i ljubopitljivo se interesujući za svaki kutak doma i svaku stvar. Spadaju u jednu od najinteligentnijih rasa mačaka na svetu, pa ih možete učiti trikovima. Najviše vole dobacivanje lopticom. Kada gledate televizor ili čitate knjigu, orijentalka će biti kraj vas i odmarati se.

Ne vole samoću

Ako radite od devet do pet, ili ste student koji je tokom dana u čitaonici, a noću voli da izlazi, onda ova rasa nikako nije za vas. Orijentalna mačka je vrlo privržena vlasniku i ne podnosi samoću, te je nikako ne bi trebalo ostavljati dugo samu. Takođe, preporuka je da u domu živi s još jednim mačjim drugarom, ili s više njih, kako ne bi patila dok je sama. Ona svim svojim bićem vapi za pažnjom i potrebno je svakog dana odvojiti vreme za igru i maženje sa ovom cica-macom. Morate biti prisutni i posvećeni svojoj orijentalki. I u starijem dobu ove mace su razigrane i neće im faliti energije, te imajte na umu da joj uvek na raspolaganju budu zanimljive igračke koje će loviti i koje će joj um i telo držati angažovanim. Ako im zafali igračaka, budite sigurni da će napraviti svoju, verovatno od komada vaše garderobe ili nekog dela pokućstva, a to sigurno ne želite.

Lojalne i osetljive

Ovo su izrazito društvene mačke, pune ljubavi, lojalne. Lako ćete im povrediti osećanja ako ih ignorišete ili zapostavite. Da bi vaša mačka bila srećna i zdrava, ona mora biti centar vašeg sveta. A ona će vam uzvratiti svojom bezuslovnom ljubavlju, te ćete se i vi osećati kao da ste gospodar univerzuma. Učiniće sve da vam udovolji. Najčešće, ova maca se čvrsto veže za jednu osobu u porodici, i ona predstavlja celi njen svet, ali naravno, voleće i sve druge članove domaćinstva. Očekujte da orijentalna mačka uvek bude kraj vas, u vašem krilu, na ramenima, da vas dočeka na vratima i „pita” – „Pa gde si ti dosad?

U Srbiji

U našoj zemlji odnedavno radi stručna i odgovorna odgajivačnica orijentalnih maca registrovana pri World Cat FederationNour Al-Hayat WCF u Nišu. Ljubitelji ovih izuzetnih maca će uskoro biti u prilici da ih vide uživo, na Mrnjau Festu 11. i 12. januara u Domu omladine Beograda.

Orijentalne dugodlake mačke

Postoje i orijentalne dugodlake mačke, koje su nastale ukrštanjem kratkodlake orijentalke sa balinezijskom mačkom, i kao rasa su priznate 1985. godine. Deset godina kasnije, obe varijacije udružene su pod jednim imenom – orijentalna mačka.

Činjenice

orijentalna macka

Ovo je veoma mišićava cica-maca, elegantnih linija ali stamena. Ima dugačak vrat i duge noge, pri čemu su zadnje nešto duže od prednjih. Kao i kod sijamke, njena glava je trouglastog oblika. Šape su joj ovalne i prednje imaju po pet, a zadnje po četiri prsta. Upadljiva karakteristika orijentalke su velike špicaste uši koje su uvek načuljene, i oči bademastog oblika koje su najčešće jarkozelene, ali mogu biti i plave i žućkaste. Ima dugačak i mišićav rep.

Boje

Krzno orijentalnih maca se, prema rečima stručnjaka, javlja u čak 300 različitih varijeteta, i rekorderi su u mačjem svetu kada je reč o kombinaciji boja i „dezena”. Najčešće su mace koje imaju jednu boju krzna, i to sivu ili braon, bikolorne (dvobojne), tigraste (tabby) ili u bojama sijamske mačke (colorpoint).

Težina

4 – 6 kg teže mace ove rase

Vek

12 – 15 godina je prosečan životni vek ovih mačaka