Norveška šumska mačka: Pratilac Vikinga i boginje Freje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
norveska sumska macka
Od petmagazine.rs - 06/05/2020

Norveška šumska mačka: Pratilac Vikinga i boginje Freje

Kroz drevne epove vukla je kočije Torove družbenice boginje Freje, i kroz bure putovala s Vikinzima u nove svetove. U njenom društvu sve vreme imate utisak spokojnog mira koji ništa ne može poremetiti.

Tekst: Nebojša Ćurčić; Foto: Shutterstock

Norveška šumska mačka je jedno od onih retkih preostalih bića koja istovremeno žive u vašem stanu, na nepreglednim severnim prostranstvima i u drevnim vikinškim epovima. Ona nije samo mačka, ona je čarolija. Fascinira svojom veličanstvenošću, snagom i odmerenošću, a njeno držanje bi bilo pojam za ono što smatramo dostojanstvenim. Jedna je od poslednjih vrsta čiji divlji saplemenici i dalje krstare severnim šumama.

Poreklo i mitovi

Ona je u raznim svetovima: onako moćna i snažna, kroz drevne epove vuče kočije Torove družbenice ‒ boginje Freje i kroz bure putuje sa Vikinzima u nove svetove, „po moru od olova i nebu od borova”. U ovom našem vremenu, 400 registrovanih primeraka wegie jezdi norveškim šumama, a mnogo više ih je Švedskoj – gde ih nazivaju rugkatt i u Danskoj, gde se zovu racekatte. Norvežanka se u potpunosti uklapa u onu definiciju po kojoj je mačka „stražar na pragu nevidljivog”.

Da li znate… da je ova rasa do kraja sedamdesetih godina prošlog veka u svetu bila nepoznata?

I poslovično hladni Norvežani, Šveđani i Danci znaju da podignu glas svojatajući je. Naravno, to ovu veliku i snažnu životinju, koja začudo nikada ne deluje zdepasto, mnogo ne uzbuđuje. U njenom društvu sve vreme imate utisak spokoja koji ništa ne može poremetiti.

Gotovo nestala

Zbog parenja s kratkodlakim rasama, norveška šumska mačka gotovo je potpuno nestala, a nakon Drugog svetskog rata u Norveškoj je ostalo svega nekoliko primeraka ove prelepe mačke. Zahvaljujući naporima ljubitelja ove rase, opstala je i ubrzo počela da učestvuje na izložbama širom Evrope. Norveški kralj Olaf (preminuo 1991. godine) proglasio je ovu rasu zvaničnom mačkom države Norveške. Od 1965. godine pod zaštitom je države. Tek krajem sedamdesetih godina prošlog veka počela je da se izvozi, a u SAD je ova mačka stigla tek 1979. godine.

Izgled

mlada norveska sumska macka

Iako norveška mačka donosi mir, nemojte da vas to zavara: ona je budna i ništa joj ne promiče. Njeno trouglasto lice sa krupnim bademastim očima i oštrim ušima koje se po pravilu završavaju veličanstvenim metlicama (poput risa) podseća vas da je pred vama lovac, kralj šuma. Snažne noge (zadnje su duže) i široke šape s jakim kandžama čine je izvrsnim penjačem i vladarom snežnih padina. Zapanjiće vas okretnost i brzina tako velike životinje – svrstavaju se u najkrupnije rase u mačjem svetu.

Krzno

Ta „vilinska mačka”, kako je Norvežani još nazivaju, ima veličanstveno dvostruko krzno: uz telo je gusta poddlaka koja čuva toplotu i štiti je od vode i mraza, a spolja je duža, sjajna dlaka sa impresivnom grivom oko vrata i čupavim, pri vrhu kitnjastim repom. Dužina dlake nije svuda ista: na ramenima je kraća, postepeno se produžava prema leđima i bokovima, a najduža je na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata, gde obrazuje široku, bogatu ogrlicu.

Privržena

Taj mišićavi čupavi lovac, moćnih šapa i pronicljivog pogleda u stvari je jedna od onih vrsta koje su beskrajno odane čoveku. Njena prvrženost i stabilnost gotovo da su postale poslovične. Obožava decu i tu dolazi do izražaja kombinacija čvrstog karaktera i nordijske strpljivosti. Tada je njena nežnost u suprotnosti sa veličinom i robusnim izgledom. Dok je posmatrate u društvu s decom, imate utisak da se istovremeno igra i da ih čuva.

Drugar

Ovaj dobroćudni, čupavi div voli društvo drugih mačaka i pasa, i u svakom trenutku je spreman za igru i raspoložen za maženje. Ona je šumska mačka, što znači da u domu morate imati što više grebalica, penjalica i visokih polica na koje će se peti i na njima dremati do nove igre.

Inteligentna i pronicljiva

Ova maca obožava da je na povocu vodite po snegu, ali joj prija i da se proteže ispred peći ili lampe na radnom stolu, ili ispred ekrana računara. Ona ne krije da joj društvo ljudi godi, iako može biti nepoverljiva prema strancima. Nije nametljiva, neće vas saplitati, ganjati, neće mjaukati, peti vam se na glavu… I, kao prava stanovnica Skandinavije, uvažavaće vaše raspoloženje. Veoma je inteligentna i brzo uči ‒ od trikova i igrica, do toga kako odvrćete slavinu i otvarate vrata tuš-kabine. Zapamtite ‒ imate posla sa ozbiljnim analitičarom koji pamti i ponekad vam priča.

norveska sumska macka

U Srbiji

Odnedavno i kod nas postoji odgovorna i stručna odgajivačnica norveških šumskih maca. Registrovana je pri World Cat Federation i Klubu odgajivača Le PETit pod nazivom Patchouli WCF.

Boje

Kada je reč o bojama, norveške mačke kao da su otele ceo spektar: ima ih jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, „torti” i „tabi”, u beskrajnom broju varijacija. Norveška mačka zahtevna kada je reč o nezi krzna ‒ biće dovoljno da je jednom nedeljno očešljate. Za ostalo će se pobrinuti sama, dovodeći svoju bundu do blistavog sjaja, jer ne zaboravite, ona dolazi sa obala kristalnih frojdova severa.

U mitologiji

Iako je u drugim krajevima sveta bila nepoznata, vekovima i milenijumima se pominje u skandinavskoj mitologiji i bajkama. Prema predanju, Freja (nordijska boginja ljubavi) vozila se u kočiji koju je vuklo šest velikih mačaka ove rase. Prema pisanim tragovima, norvešku šumsku mačku Vikinzi su vodili sa sobom u pohode, kako bi na brodovima lovile glodare, a istorijski podaci pokazuju da su mačke ove rase pratile i skandinavskog istraživača Lejfa Eriksona u njegovim misijama (prvi Evropljanin koji je stigao do Severne Amerike).

U brojkama

14 – 16 godina im je životni vek

7 – 10 kg teški su mužjaci

4 – 5 kg teže ženke